Αυτά είναι 10 value for money Ασύρτικα από όλη την Ελλάδα με τον χαρακτήρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοναδικού σταφυλιού.
Το Ασύρτικο δίχως αμφιβολία να είναι η σπουδαιότερη (και γνωστότερη διεθνώς) ελληνική ποικιλία, με την Σαντορίνη να διαθέτει ένα παγκοσμίως μοναδικό terroir για την καλλιέργειά της. Ωστόσο η φήμη του σταφυλιού αλλά και η τρομακτική αύξηση των τιμών των Σαντορινιών αλλά και των υπόλοιπων αιγαιοπελαγίτικων Ασύρτικων έχει οδηγήσει στην καλλιέργειά της σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αρκετές είναι οι αξιόλογες ετικέτες που έχουν οινοποιηθεί ή και ωριμάσει σε βαρέλι, ωστόσο οι οινοποιήσεις δεξαμενής αναδεικνύουν στον ύψιστο βαθμό τον χαρακτήρα του χαρισματικού σταφυλιού: την γεμάτη ορυκτότητα και λεμόνι μύτη, την ατίθαση οξύτητα και το πληθωρικό γευστικό του μάκρος.
Νέο ή παλαιωμένο, πάντα καταφέρνει να εντυπωσιάσει όσους είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την pop εξωστρέφεια προς όφελος της γευστικής ουσίας. Και οι παρακάτω προτάσεις όχι μόνο δεν θα απογοητεύσουν ακόμα και τους πλέον hard core οπαδούς του νησιού αλλά θα διεκδικήσουν και πολλούς Best Buy τίτλους μιας και κάποιες από αυτές κοστίζουν τα μισά λεφτά ακόμα και από μια “βασική” Σαντορίνη. Μάλιστα το timing για να την φέρετε στα ποτήρια σας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο αφού όλα τα παρακάτω διαμάντια από την …ενδοχώρα ταιριάζουν υπέροχα και με τον μπακαλιάρο-σκορδαλιά (ή μη!) της 25ης Μαρτίου αλλά και με τα υπόλοιπα θαλασσινά όλης της Σαρακοστής!
Αλφα Κτήμα – Ασύρτικο “Αγία Κυριακή”
Το ομώνυμο αμπελοτόπι των 25 στρεμμάτων δίνει τον καρπό του για αυτό το εξ Αμυνταίου Ασύρτικο. Το υψόμετρο των 535 μέτρων και ο βόρειος προσανατολισμός συνδράμουν στην αγριάδα, ενώ η ανάδευση με τις οινολάσπες στον όγκο. Τα πρώτα πάντως βγαίνουν νικητές και έτσι το Αγία Κυριακή είναι σχετικά ελαφρύ για Ασύρτικο και πολύ λεμονάτο. Παλαιώνει υπέροχα για σχεδόν μια δεκαετία!
(Ενδεικτική τιμή: 23 €)
Αθανασίου Κτήμα – Ασύρτικο
Το οινοποιείο της οικογένειας Αθανασίου βρίσκεται στην Νεμέα και ως εκ τούτου έχει σαν κορωνίδα το Αγιωργίτικο, αυτό όμως δεν του απαγορεύει να προσφέρει ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα της Πελοποννήσου! Αρκετά πλούσιο και νευρικό ως οφείλει να είναι κάθε Ασύρτικο που σέβεται τον εαυτό του, όμως παράλληλα υπέροχα βελούδινο και γεμάτο με χαρακτήρα αχλαδιού και λευκόσαρκου ροδάκινου.
(Ενδεικτική τιμή: 15 €)
Βουρβουκέλη Κτήμα – Ασύρτικο
Η Θράκη ήταν ξακουστή για το κρασί της ήδη από την εποχή του Ομήρου, όμως τις προηγούμενες δεκαετίες είχε βρεθεί στην αφάνεια. Η οικογένεια Βουρβουκέλη αναβίωσε τον αμπελώνα στα Αβδηρα Ξάνθης προσφέροντας μια γκάμα όμορφων κρασιών όπως το ωριμασμένο για 4 μήνες με τις οινολάσπες Ασύρτικο. Δύναμη, πλούτος και μια υφάλμυρη τζούρα από την θαλασσινή γειτνίαση του αμπελώνα.
(Ενδεικτική τιμή: 11 €)
Arkathos Newlands – Ασύρτικο
Αν κάποιος θα τολμούσε να ποντάρει ότι μια ετικέτα αυτής της λίστας δεν είναι Ασύρτικο, σίγουρα θα ήταν αυτή η cuvee από την Χαλκιδική! Οχι, ο καρπός του plot Αγριόπετρα που βρίσκεται στα 550 μέτρα στερείται ορυκτότητας, όγκου ή υπέροχης οξύτητας· αλλά να, είναι αυτά τα αρώματα κίτρου και πράσινου σμέουρου που σε κάνουν να σπρώξεις όλες τις μάρκες στο …Sauvignon Blanc! Ξεμυαλιστικό.
(Ενδεικτική τιμή: 17 €)
Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα – Chateau Julia Ασύρτικο
Το εμβληματικό αυτό Ασύρτικο είναι και ένα από τα πρώτα εκτός Σαντορίνης, μιας και ο σπουδαίος παραγωγός πρωτοφύτευσε την ποικιλία στην Δράμα το 1979! Μάλλον ελαφρύ, διαθέτει κρυστάλλινα λεμονάτο άρωμα και νότες ορυκτότητας που εκφράζονται με μνήμες μπαρουτιού. Η οξύτητα προφανώς είναι κοφτερή, όμως η μεγάλη ηλικία των κλιμάτων την λειαίνει αποτρέποντας την όποια επιθετικότητα.
(Ενδεικτική τιμή: 16 €)
Μυλωνάς Μικροοινοποιία – Ασύρτικο
Το Ασύρτικο βολεύεται ιδιαίτερα σε άνυδρα και ζεστά περιβάλλοντα οπότε δεν είναι τυχαίες οι επιδόσεις του στην Αττική, ιδιαίτερα δε όταν βρίσκεται στα χέρια ενός ικανότατου παραγωγού. Προερχόμενο από δύο ιδιόκτητα αμπελοτόπια στις θέσεις Ολυμπος και Σκίντι Μάρθι Κερατέας, η πρόταση του Σταμάτη Μυλωνά είναι νευρική και όξινη, με την ορυκτότητα και τις τανίνες να θυμίζουν το …νησί!
(Ενδεικτική τιμή: 11 €)
Ράπτη Κτήμα – Μαύρη Σπηλιά
Το Ασύρτικο σίγουρα δεν τραβάει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας όταν καλλιεργείται σε έναν τόπο που όλοι μιλάνε για τα ερυθρά σταφύλια, όμως μια αναζήτηση σε μια Μαύρη Σπηλιά μπορεί να φέρεις το φως ένα διαμάντι! Προερχόμενο από τα 350 μέτρα του Λεοντείου, το Ασύρτικο αυτό διαθέτει μια τζούρα αζύμωτων σακχάρων που “γυαλοχαρτάρουν” την αγριάδα του.
(Ενδεικτική τιμή: 16 €)
Σταυρόπουλος Κτήμα – Λίνον
Το αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται το Λίνον σχεδόν …γλύφει την θάλασσα, μπολιάζοντας αυτό το εκπληκτικό Ασύρτικο με υφάλμυρη κλάση και τρομακτικές ικανότητες παλαίωσης. Ισως το πλέον άοσμο και αυστηρό Ασύρτικο της χώρας στην νιότη του, μεταμορφώνεται σε ένα αριστούργημα εκρηκτικής πολυπλοκότητας στα 5-15 χρόνια, με άλλες χρονιές να προσφέρουν πετρόλ μεγαλείο και άλλες τροπικό!
(Ενδεικτική τιμή: 11 €)
Τέχνη Οίνου Κτήμα – Πλάνο Ασύρτικο
Ο εξαιρετικός παραγωγός από το Μικροχώρι Δράμας μπορεί να προσφέρει ένα από τα κορυφαία βαρελάτα Ασύρτικα της χώρας, όμως οι επιδόσεις του στο …inox είναι εξίσου αξιοζήλευτες! Το Πλάνο Ασύρτικο προέρχεται από την Καλή Βρύση και με τον ηδονιστικό πετρόλ χαρακτήρα που αποκτά στην 7ετία θα ντροπιάσει όσους υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά λευκά δεν μπορούν να παλαιώσουν.
(Ενδεικτική τιμή: 16 €)
Τσάνταλης Ευάγγελος – Klima Klima Ασύρτικο
Η σειρά Klima Klima περιλαμβάνει μονοποικιλιακά κρασιά που καλλιεργούνται βιολογικά στον ιδιόκτητο αμπελώνα των 170 στρεμμάτων που βρίσκεται γύρω από το οινοποιείο της Ευάγγελος Τσάνταλης στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής. Αυστηρό και κρυστάλλινο, το Ασύρτικο εκμεταλλεύεται την 20χρονη ηλικία των κλιμάτων για να προσφέρει μια ελαφριά πλην γευστικά επίμονη έκφραση της ποικιλίας.
(Ενδεικτική τιμή: 11 €)
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image