Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, υπόσχεται ουσιαστική ανακούφιση σε επαγγελματίες και πολίτες μέσω 12 καινοτόμων παρεμβάσεων. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται, είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τη φορολογία για φιλοδωρήματα μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως, καθώς και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή αναδιαρθρώνονται.
Μείωση φόρων και κίνητρα για επιχειρήσεις
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο εισάγει τριετή φοροαπαλλαγή για μακροχρόνια ενοικίαση ακινήτων που παραμένουν κλειστά, επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ για νέες κατασκευές έως το 2025 και μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 20% για ασφαλισμένες κατοικίες.
Το πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και επιβράβευση με έκπτωση από 2 έως 4% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου.
Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες και ελεύθερους επαγγελματίες
1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Από το 2025, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η κατάργηση για τα νομικά πρόσωπα θα ακολουθήσει το 2027.
2. Τεκμαρτό εισόδημα
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους μειώνεται κατά 50%, ενώ αυξάνεται το όριο για τον μέσο τζίρο ΚΑΔ, με στόχο τη μείωση επιβαρύνσεων για μικρούς επαγγελματίες.
3. Εισφορές
Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά μία μονάδα από την 1η Ιανουαρίου, μοιρασμένες εξίσου σε εργοδότες και εργαζομένους.
4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές
Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ πρέπει πλέον να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ειδάλλως δεν θα αποζημιώνονται.
5. Αφορολόγητα φιλοδωρήματα
Από την 1η Νοεμβρίου, φιλοδωρήματα με κάρτα έως 300 ευρώ το μήνα θα είναι αφορολόγητα και απαλλαγμένα από ασφαλιστικές εισφορές. Αν οι εργοδότες επιχειρήσουν να μειώσουν τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα, θα υπόκεινται σε πρόστιμο 22% επί της μείωσης.
6. Κίνητρα για τη στήριξη της οικογένειας
Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για χρηματικές παροχές των εργοδοτών προς νέους γονείς έως 5.000 ευρώ ετησίως, με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση του εργασιακού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.