Σχεδόν 20.000 ανέρχονται τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο δήμο Αθηναίων ,αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023 και με τα 2/3 τα διαχειρίζονται εταιρείες.
Αυτό κατήγγειλαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Χάρης Βουρδουμπάς.
«Η διοίκηση του Δήμου, ενώ δε διστάζει να λέει “μεγάλα λόγια” για διάφορα θέματα, παρότι αυτές τις μέρες συμπληρώνει 6 μήνες θητείας, δεν έχει κάνει ούτε νύξη, ούτε έχει προχωρήσει στην παραμικρή πρωτοβουλία σχετικά με το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης», υπογράμμισαν.
Σύμφωνα με τους δυο Δημοτικούς Συμβούλους , «όλους αυτούς τους 6 μήνες, ο αριθμός των διαμερισμάτων που μπαίνουν στις σχετικές πλατφόρμες, αυξάνεται διαρκώς.
Από όλο αυτόν τον όγκο και το σχετικό τζίρο, ο δήμος Αθηναίων εξακολουθεί να μην εισπράττει και η δημοτική αρχή Δούκα να παρακολουθεί “άφωνη”, ενώ παράλληλα, προχωράει σε διάφορες εξυπηρετήσεις και παραχωρήσεις στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τους tour operators και βέβαια τα δίνει όλα για να προχωρήσει ταχύτατα η μεγάλη επιχειρηματική μπίζνα της Διπλής Ανάπλασης».
Ανατίθετα , την ίδια ώρα , « οι λαϊκές οικογένειες που ζουν στην Αθήνα, συνεχίζουν να πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη, να πληρώνουν για διάφορες ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου (για αθλητισμό, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps κλπ), να πληρώνουν έμμεσα δεκάδες εργολάβους, στο πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, τα διάφορα έργα (ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις κτηρίων κλπ)».
Οι κκ Σοφιανός και Βουρδουμπάς , επανέφεραν σειρά προτάσεων της παράταξης τους , «με στόχο να αποδίδουν στο δήμο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση:
• Διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου του Δήμου Αθηναίων για τη βραχυχρόνια μίσθωση που να θέτει ανώτατο όριο διαμερισμάτων (προς βραχυχρόνια μίσθωση) ανά περιοχή και δημοτική κοινότητα. Να θέτει επίσης χρονικό πλαφόν που θα διατίθενται για μίσθωση αυτά τα διαμερίσματα.
• Άμεση αναθεώρηση των προβλεπόμενων εσόδων στον προϋπολογισμό του Δήμου από το τέλος παρεπιδημούντων τόσο για τη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και για τα εκατοντάδες ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Λήψη μέτρων ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να επιβάλλουν την είσπραξη αυτών των ποσών (εκτιμήσεις διατυπωμένες στο δημοτικό συμβούλιο έκαναν λόγο για ποσά άνω των 6-7 εκατ.ευρώ ανά έτος)
• Άμεση αναπροσαρμογή του συντελεστή δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ώστε να αντιμετωπίζονται τα διαμερίσματα των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ως επαγγελματικοί χώροι και όχι να επιβάλλεται ο οικιακός συντελεστής.
• Να παρθεί απόφαση και να δοθεί σχετική εντολή, ώστε να μην εκδίδεται καμία νέα άδεια για χρήση διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση από τις υπηρεσίες της πολεοδομίας».