Τα λάθη που κάνουμε -ειδικά οι άνω των 40- στην πρωινή μας διατροφική ρουτίνα και «χαλάμε» τον μεταβολισμό μας.
Ο μεταβολισμός είναι η πολύπλοκη διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας φυσικά επιβραδύνεται , καθιστώντας ζωτικής σημασίας να κάνουμε ενημερωμένες διατροφικές επιλογές, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρωινού. Η μεταβολική υγεία μπορεί πράγματι να επηρεαστεί αρνητικά από διάφορα λάθη πρωινού. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειωμένη ενέργεια και υποτονικό μεταβολισμό.
1. Παράλειψη πρωινού
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το σώμα να εισέλθει σε μια κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας όπου καίει λιγότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά σε τροφές με πολλές θερμίδες , που μπορεί να διαταράξει περαιτέρω τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
H παράλειψη πρωινού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου μας, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους. Αν δεν τρώμε το πρωινό μας, το σώμα μας το καταγράφει ως μη ασφαλές και επομένως δεν δίνει προτεραιότητα στην επισκευή του εντέρου, τη βέλτιστη πέψη και την παραγωγή ορμονών για την υγεία.
2. Τρώγοντας ζαχαρωτά αρτοσκευάσματα
Τα αρτοσκευάσματα είναι συνήθως πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, οδηγώντας σε γρήγορες αιχμές και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή και την ευαισθησία της ινσουλίνης, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, συχνά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της όρεξης και την προώθηση του αισθήματος πληρότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Η περίσσεια ζάχαρης και τα ανθυγιεινά λίπη στα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη φλεγμονή στο σώμα, που συνδέεται με διάφορα μεταβολικά προβλήματα και χρόνιες ασθένειες.
3. Υπερ-περιορισμός θερμίδων
Ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμια κατάσταση του μεταβολισμού. Ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό καθώς το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας, προσπαθώντας να διατηρήσει τα αποθέματα ενέργειας λόγω της αντιληπτής πείνας. Αυτή η μεταβολική επιβράδυνση μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση του βάρους μακροπρόθεσμα.
Κάθε άτομο έχει έναν μοναδικό μεταβολισμό, τον ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες, και για τα περισσότερα άτομα, αυτός είναι περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα. Όταν περιορίζουμε τις θερμίδες μας το πρωί ή σε οποιοδήποτε γεύμα, θα επιβραδύνει τον αριθμό των θερμίδων που χειμαζόμαστε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να αποφύγουμε την πείνα.
4. Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας μένει χωρίς νερό για αρκετές ώρες. Η κατανάλωση νερού κατά το ξύπνημα βοηθά στην ενυδάτωση του σώματός μας και στην έναρξη των μεταβολικών διεργασιών. Η ενυδάτωση το πρωί μπορεί να προσφέρει μια άμεση ώθηση ενέργειας, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Αυτό μπορεί να δώσει έναν θετικό τόνο για την ημέρα και να υποστηρίξει την παραγωγικότητα και την εστίαση.
Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό όλη την ημέρα, ειδικά ξεκινώντας τη μέρα με νερό, μπορεί να έχουμε προβλήματα με τη διαδικασία αποτοξίνωσης με τα νεφρά και το συκώτι μας, προκαλώντας χαμηλή ενέργεια και εξασθένιση πέψη, καθώς ο καφές πριν από το νερό μπορεί να επηρεάσει τα πεπτικά ένζυμα και να δώσει μια ψευδή αίσθηση πληρότητας.
πηγή: theissue.gr