Έξι οινοποιεία με ξενώνες προσφέρουν μια εναλλακτική εμπειρία διαμονής, όπου η φιλοξενία συναντά την τέχνη του κρασιού.
Αμπελώνες Αργυρίου
Σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από την Αθήνα, σε απόσταση αναπνοής από τον δημοφιλή Παρνασσό, η γραφική Πολύδροσος Φωκίδας αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την ηρεμία και το καλό κρασί. Μέσα στο χωριό, φωλιασμένος στην αγκαλιά ενός μικρού αμπελώνα, βρίσκεται ο ξενώνας του Οινοποιείου Αργυρίου. Η οικογένεια αναβαθμίζοντας την οινική εμπειρία των επισκεπτών, μετέτρεψαν την παλιά κατοικία τους σε ένα φιλόξενο ξενώνα, με έξι αυτόνομα δωμάτια και ανεμπόδιστη θέα στο βουνό.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ελληνικό πρωινό που ετοιμάζεται με τοπικά υλικά. Και συνεχίστε με μια ξενάγηση στο οινοποιείο, όπου ο Νίκος Αργυρίου παράγει κρασιά με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές της βιωσιμότητας, αξιοποιώντας τον πλούτο της γης και την προσωπικότητα των γηγενών και όχι μόνο ποικιλιών. Δοκιμάσετε οπωσδήποτε το ροζέ από 100% Μαρούδι, παλιά ελληνική ποικιλία που αναβίωσε, και το λευκό από 100% Ασύρτικο.
Επικοινωνία
Κτήμα Αργυρίου
Πολύδροσο, Φωκίδα
22340-29616
https://www.argyriouwinery.gr
Οινοποιείο Scalarea Μπουτάρη
Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ηρακλείου ξεδιπλώνεται ένας αμπελο-οινικός παράδεισος. Το Σκαλάνι ανήκει στη ζώνη Αρχάνες, γνωστή για τις τοπικές ποικιλίες της, με ξεχωριστή περίπτωση το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Μπουτάρη. Το εντυπωσιακό κτίριο με τις τζαμαρίες «αγναντεύει» τους αμπελώνες και γειτνιάζει με τρεις κατοικίες εμπνευσμένες από αντίστοιχες κρητικές ποικιλίες: το Λιάτικο και τη Μαλβάζια, που είναι για δύο άτομα, και το Κοτσιφάλι, που μπορεί να φιλοξενήσει έως τέσσερα άτομα.
Πέρα από την ξενάγηση στους αμπελώνες και στους εντυπωσιακούς χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης και γευσιγνωσίας, μπορείτε να κλείσετε μια ξεχωριστή οινική εμπειρία, όπως π.χ. τη Superior, που περιλαμβάνει δοκιμή 7 premium ετικετών παντρεμένων με finger food (26 ευρώ/άτομο), την κάθετη γευσιγνωσία πέντε χρονιών με food pairing στο κελάρι (145 ευρώ/άτομο) και τα gastronomy diaries που συνδυάζουν δοκιμή τοπικών λαδιών και τυριών, με έξι ετικέτες κρασιών και τέσσερα πιάτα (100 ευρώ/άτομο).
Μη φύγετε δίχως να απολαύσετε τις ετικέτες Scalarea, τη λευκή με Βιδιανό, Αθήρι και την ερυθρή με Κοτσιφάλι, Syrah.
Επικοινωνία
Scalarea Estate
Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης
2810-73161
https://scalareaestate.gr
La tour Melas
Ανάμεσα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, στους πρόποδες της οροσειράς Όθρυς, ο αμπελώνας του La tour Melas περιβάλλεται από παρθένα δάση βελανιδιάς προσφέροντας ιδιωτικότητα και ξεχωριστή μύηση στην οινική κουλτούρα. Λάτρης των μεγάλων Bordeaux – κυρίως του Château La Fleur-Pétrus – ο Κύρος Μελάς οραματίστηκε να παραγάγει αντίστοιχα κρασιά στον τόπο του. Αρχικά φύτεψε τις ποικιλίες Merlot και Cabernet και αργότερα με την υλοποίηση του υπερσύγχρονου οινοποιείου, πρόσθεσε επιπλέον ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.
Όπως τα κρασιά, έτσι και οι πέτρινοι ξενώνες είναι εμπνευσμένοι από τη γαλλική εξοχή, με άψογη αισθητική και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες. Εκτός από τα προγράμματα γευσιγνωσίας που έχουν σχεδιάσει οι οινολόγοι και περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και δοκιμές, οι πιο δραστήριοι μπορείτε επίσης να κάνετε trekking στον ποταμό Βελλά – μια όμορφη διαδρομή μέσα από το φαράγγι και το ποτάμι. Επιστρέφοντας, χαλαρώστε απολαμβάνοντας το ροζέ best seller Idylle το ερυθρό Παλιές Ρίζες από 100% Αγιωργίτικο.
Επικοινωνία
Αχινός, Φθιώτιδα
694-2793101
https://www.latourmelas.com/gr/en/contact/
Κατώγι Αβέρωφ
Σε ένα ορεινό βλαχοχώρι του Μεστόβου πλούσιο σε δάση, νερά και πολιτιστική κληρονομιά ο Ευάγγελος Αβέρωφ τόλμησε το 1959 να καλλιεργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γαλλικό ερυθρό γκανιάν, το Cabernet Sauvignon. Οι επόμενες γενιές συνεχίζουν σήμερα στο έργο του εμπλουτίζοντας τις πλαγιές της Πίνδου ακόμα και με σπάνιες τοπικές ποικιλίες, όπως Βλάχικο, Γκουαντάμπα, Βλαχοβάνα και Πυκνοάσσα, συνδυάζοντας το κρασί με την τέχνη και τη φιλοξενία.
Δίπλα στο οινοποιείο δεσπόζει το ξενοδοχείο Αβέρωφ, με δεκαπέντε δωμάτια που ακολουθούν τη φιλοσοφία του οινοποιού – διαθέτουν ποτήρια κρασιού, φιάλες και έργα τέχνης. Δοκιμάστε το θρυλικό ερυθρό Κατώγι Αβέρωφ από Cabernet Sauvignon αλλά και τις πιο καινούργιες ετικέτες με τοπικές ποικιλίες, όπως το Inima από Νεγκόσκα και το Rossiu di Munte από Βλάχικο.
Περιηγηθείτε την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο, εξερευνήστε το γραφικό Μέτσοβο και τον Αβερώφειο κήπο.
Επικοινωνία
Κατώγι Αβέρωφ
Μέτσοβο
26560-42505
https://katogiaveroff.gr/en/episkefteite-mas
Seméli
Στη Νεμέα, μια από τις βασικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, το οινοποιείο Seméli ξεχωρίζει και με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται στην περιοχή Κούτσι και διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, μεγάλα κελάρια και μια αίθουσα δοκιμών.
Το οινοποιείο αναδεικνύει τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής και προσφέρουν στην αγορά ετικέτες με αξιοσημείωτη σχέση ποιότητας τιμής. Από τις εννέα σουίτες το βλέμμα του επισκέπτη ταξιδεύει στους κήπους με τις τριανταφυλλιές και τα ελαιόδεντρα και φτάνει μέχρι τους αμπελώνες. Η ατμόσφαιρα τους είναι ζεστή με έπιπλα που σας προκαλούν να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το κρασί σας.
Επίσης το οινοποιείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, όπου έπειτα από συνεννόηση μπορείτε να κανονίσετε ένα ξεχωριστό δείπνο για εσάς και την παρέα σας, όπου θα απολαύσετε τα το εμβληματικό Νεμέα Grande Reserve, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά ΠΟΠ Αγιωργίτικα, το ευχάριστο ροζέ Seméli Delear και από λευκά το κλασικό Seméli Mantinia.
Εκτός από τα open wine tours, με δοκιμές τεσσάρων και έξι κρασιών αντίστοιχα (13 ευρώ και 28 ευρώ), κλείστε και το Seméli cellar private, δοκιμή στο κελάρι με εφτά premium φιάλες (50 ευρώ).
Επικοινωνία
Κούτσι, Νεμέα
27460-20360
https://www.semeliestate.gr/?lang=el
hospitality@semeliestate.gr
Gentilini
Κοντά στο Αργοστόλι, στο χωριό Μηνιές, μέσα στους αμπελώνες ξεπροβάλλει ένα πανέμορφο boutique οινοποιείο. To Gentilini, που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Κοσμετάτο, έχει πλέον αναλάβει η κόρη του Μαριάννα με τον σύζυγό της, τον οινολόγο Πέτρο Μαρκαντωνάτο. Μαζί έχουν απογειώσει τις τοπικές ποικιλίες της Ρομπόλας και της Μαυροδάφνης.
Κοντά στο οινοποιείο, σε απόσταση μόνο 7 χιλιομέτρων, δίπλα στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου σε δυο καλαίσθητα κτίσματα στεγάζονται οι ξενώνες τους. Το κάθε κτίσμα διαθέτει έξι αυτόνομα δωμάτια και περιβάλλονται από μια έκταση 80 στρεμμάτων γεμάτη λουλούδια, κυπαρίσσια και ελιές.
Εμπλουτίστε τη διαμονή με το πακέτο γευσιγνωσίας των μοντέρνων κρασιών του κτήματος (10 ευρώ) ή των εφτά κρασιών περιορισμένης παραγωγής (20 ευρώ). Στον ξενώνα ή το οινοποιείο ανακαλύψτε μια ιδιαίτερη εκδοχή της ντόπιας Ρομπόλας με το κρασί Gentilini Wild Path. Τα σταφύλια συλλέγονται από κλίματα ηλικίας 80 ετών και οινοποιούνται 50% από άγριες ζύμες. Δεύτερη επιλογή η ερυθρή ναυαρχίδα, το Gentilini Eclipse, μια ωδή στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Μαυροδάφνης.
Επικοινωνία
Μηνιές, Κεφαλονιά
26710-41618
Πηγή: diakopes.gr