Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε σε λίγες γραμμές τα όσα έγιναν την 7η Οκτωβρίου με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί, όπως και αρκετοί ισραηλινοί ανέφεραν, την 11η Σεπτεμβρίου για τη χώρα, κατά αντιστοιχία με την τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει πριν 22 χρόνια εναντίον των ΗΠΑ.
Την 7η Οκτωβρίου η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ σε τουλάχιστον πενήντα στόχους και σκότωσε 1300 ανθρώπους, στη πλειονότητα τους άμαχοι και παιδιά, ενώ ταυτόχρονα πήρε και 199 όμηρους (σσ: σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό). Το διαφορετικό σε αυτήν την επίθεση από τη Χαμάς, πέρα από το πρωτοφανές μέγεθος της, είναι πως οι νεκροί και οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον από 25 χώρες. Ενδεικτικά να πούμε πως σύμφωνα με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Élisabeth Borne, 11 Γάλλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 είναι αγνοούμενοι (πιθανόν όμηροι) ενώ και ο Αμερικάνος πρόεδρος Joe Biden είπε πως τουλάχιστον 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.
Πηγή φωτογραφίας: Le Monde
Ουσιαστικά η Χαμάς με αυτό το τρόπο επιδίωκε να επιτύχει δύο βασικούς στόχους, ο πρώτος και άμεσος ήταν ότι κατάφερε να στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στο Παλαιστινιακό ζήτημα, έστω και αν έγινε με αυτό τον απεχθή τρόπο, με την σφαγή αδιακρίτως εκατοντάδων αμάχων από πολλές χώρες. Εν συνεχεία η επιδίωξη είναι να κερδίσει την συμπάθεια εξαιτίας των απώλειών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Λώρίδας της Γάζας, εργαλειοποιώντας έτσι τον άμαχο πληθυσμό δεδομένου ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα ήταν άμεσα απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή σφαγή για την ιστορία του. Ενδεικτικά να πούμε ότι σύμφωνα με το Reuters από την 7 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ 2750 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 9700 χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσες είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και πόσοι είναι άνδρες της Χαμάς.
Ο δεύτερος στόχος ήταν να αποτρέψουν την συμφωνία αναγνώρισης του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία, κάτι που ήταν πολύ κοντά ειδικά μετά τις λεγόμενες ΄΄Συμφωνίες του Αβραάμ ΄΄ με τις οποίες το Ισραήλ είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Μία τέτοια αναγνώριση δεν την ήθελε σφόδρα το Ιράν, ενώ θα σήμαινε περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τον Μουσουλμανικό κόσμο και θα έδειχνε ότι το μετριοπαθές Ισλάμ είναι αυτό που θέλει τις λύσεις και το πρόβλημα είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε και τη θέση της Φατάχ του Μαχμούτ Αμπάς και θα έφερνε σε μειονεκτική θέση την Χαμάς γιατί αυτό που θέλουν πάνω από όλα οι παλαιστίνιοι μετά από τόσες δεκαετίες είναι ένα, επιτέλους ειρήνη.
Αναφορικά με τα επιχειρησιακά σχέδια και τα αντίποινα του Ισραήλ, όπως αναφέραμε έχει ξεκινήσει εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με τη σύμφωνη γνώμη των δυτικών στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας, ενώ σχεδιάζει και χερσαία επέμβαση στην οποία όμως η Δύση ενώ στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα εκφράζει επιφυλάξεις κυρίως για το κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό. Ενδεικτικά να πούμε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κάτι που το ζήτησαν και οι ΗΠΑ μέσω του ΥΠ.ΕΞ τους Antony Blinken. Ακόμα και το ΝΑΤΟ μέσω του ΓΓ Jens Stoltenberg δήλωσε:΄΄Η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς αναμένουμε να κινηθεί στο πλαίσιο της αναλογικότητας έναντι των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς΄΄. Παραπάνω δήλωση είχε έρθει σε συνέχεια ισραηλινών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και του υπουργού άμυνας, ότι η Γάζα μετά το ειδεχθές τρομοκρατικό χτύπημα θα ισοπεδωθεί. Ουσιαστικά οι δυτικοί λένε ότι ναι μεν στηρίζουν το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα του Ισραήλ αλλά επιθυμούν την ελαχιστοποίηση των θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους.
Το Ισραήλ είχε αναβάλλει, έως τώρα, διαδοχικά την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή, στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών όπως είπαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Το παραπάνω ισχύει σε μικρό βαθμό γιατί κανένας πόλεμος δεν διεξήχθη ποτέ σε ιδανικές καιρικές συνθήκες.
Οι ουσιαστικοί λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικός λόγος είναι ότι για να ολοκληρωθεί πλήρως η επιστράτευση των 300.000 και πλέον εφέδρων αλλά και για να συμπληρωθούν τυχόν ελλείποντα υλικά (όπως πχ αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη) αλλά και για να καταρτιστούν τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια είναι αναγκαίο κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι με στοχευμένα πλήγματα, κυρίως από την αεροπορία τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να εξουδετερώσουν τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς αλλά και να καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών εντός της Λωρίδας της Γάζας αλλά και τούνελ μειώνοντας έτσι δραστικά τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς πριν την χερσαία επέμβαση.
Τέλος ο σημαντικότερος λόγος είναι η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου αμάχου πληθυσμού από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και η μετακίνηση τους προς το Νότο έτσι ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί 700.000 άμαχοι ενώ ο στόχος ήταν 1 εκατομμύριο. Την ανάγκη προστασίας των αμάχων έχει τονίσει επανειλημμένα τόσο ο Ο.Η.Ε. όσο και οι Η.Π.Α. αλλά και πολλές άλλες χώρες. Αφενός γιατί έτσι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και ο ανθρωπισμός.
Ακόμα μια μεγάλη απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλούσε και την ενεργοποίηση και συμμετοχή και τρίτων δρώντων όπως το Ιράν, αν όχι άμεσα σαν κρατική οντότητα, σίγουρα μέσω της Χεσμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο και αποτελεί το μακρύ χέρι του Ιράν στη περιοχή μιας και είναι αυτό που την χρηματοδοτεί και την εξοπλίζει και έχει μία υπολογίσιμη δύναμη η οποία είναι κατά πολύ ισχυρότερη από τη Χαμάς τόσο αριθμητικά όσο και σε όρους μαχητικής ισχύος μιας και διαθέτει τουλάχιστον 200.000 πυραύλους διάφορων τύπων οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κορεσμό στο αναμφισβήτητα προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ, το οποίο όμως έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.
Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση με εμπλοκή τρίτων, οι ΗΠΑ έστειλαν στη περιοχή δύο αεροπλανοφόρα μαζί με σκάφη συνοδείας μεταξύ των οποίων είναι και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford μαζί με 3000 πεζοναύτες ενώ ναυτικές δυνάμεις απέστειλε και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως οι μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή τη κρίση θεωρούνται αφενός το Ιράν, που έχει κατηγορηθεί ευθέως από πολλές χώρες ότι ήταν αυτό που υποκίνησε την επίθεση της Χαμάς προκειμένου να αποτρέψει τη συμφωνία αναγνώρισης του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία και αφετέρου η Ρωσία η οποία βλέπει ουσιαστικά τα φώτα της διεθνούς κοινής γνώμης να φεύγουν από την Ουκρανία, και τη Δύση να είναι σε κίνδυνο ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου κάτι που σημαίνει ότι η ενίσχυση και στήριξη προς την Ουκρανία αναπόφευκτα θα μειωθεί.
Ευχή και ελπίδα όλου του πολιτισμένου κόσμου είναι κάποια στιγμή να παραμεριστεί το τυφλό μίσος και να πρυτανεύσει η κοινή λογική στη πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να επέλθει επιτέλους η ειρήνη.
Πηγή Φωτογραφίας:Los Angeles Times