- Αν η Ελλάδα χωριζόταν σε πίνακες ζωγραφικής, τότε το Νυμφαίο σίγουρα θα ήταν ένας από τους πιο όμορφους. Πρόκειται για ένα χωριό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που έχεις λόγους να το επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου.
Χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο βουνό Βίτσι το Νυμφαίο έχει φωλιάσει σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον δασών και λιμνών λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φλώρινα. Η θέα από το χωριό είναι εξίσου όμορφη καθώς το μάτι κάποιου χάνεται στα βουνά και τις τέσσερις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία από την UNESCO ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόχτιστα σπίτια, τα γεφυράκια και οι περιποιημένες αυλές σε κάνουν να νιώθεις ότι περπατάς στις σελίδες ενός παραμυθιού. Και όλα αυτά στα χρώματα της οξιάς.
Φυσικά, το λαμπρό παρελθόν του χωριού, οι φιλόξενοι κάτοικοι και τα αξιοθέατα συμπληρώνουν το παζλ με τους καλύτερους λόγους για να οργανώσεις το ταξίδι σου εκεί. Όπως είπαμε, εξάλλου, κάθε εποχή έχει κάτι να σου δώσει.
Η ιστορία του Νυμφαίου
Το Νυμφαίο (κάποτε λεγόταν Νιβιέστα ή Νέβεσκα) έχει μια μακρά ιστορία. Περί το 1300 νομάδες Βλάχοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Για τρεις σχεδόν αιώνες, ξεκινώντας από τα τέλη του 17ου το Νυμφαίιο αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια. Ζωντανή απόδειξη θα βρει κανείς στα προσεγμένα και εντυπωσιακά αρχοντικά του οικισμού.
Παρά το γεγονός ότι το χωριό λόγω του μεταναστευτικού κινήματος των δεκαετιών του ‘50 και ‘60 έφτασε στα όρια της εγκατάλειψης, σήμερα έχει αλλάξει ριζικά εικόνα. Αφενός έχει αναγεννηθεί από ένα μεγάλο μέρος των ντόπιων που έχει επιστρέψει, αφετέρου έχει μετατραπεί σε απόλυτο τουριστικό προορισμό. Και μάλιστα όλες τις εποχές του έτους.
Το Νυμφαίο ανέδειξε, επίσης, και πολύ σημαντικούς ευεργέτες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Μίχας Τσίρλης. Αν πας, λοιπόν, στο Νυμφαίο αξίζει να δεις από κοντά τα αρχοντικά κάποιων σπουδαίων ευεργετών. Ένα από αυτά είναι το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας. Πρόκειται για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό που λειτουργεί ως Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας. Αυτό το κτίσμα αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί ιδιαιτέρως περίτεχνα ξύλινα Μακεδονικά ταβάνια, παλαιές τοιχογραφίες και αυθεντικά σπάνια έπιπλα. Σήμα κατατεθέν του Νυμφαίου είναι επίσης το επιβλητικό κτήριο της Νικείου Σχολής.
Τι θα δεις και τι θα κάνεις στο Νυμφαίο
Νυμφαίο χωρίς αρκούδες δε γίνεται! Μέχρι το πρώτο περίπου 15ημερο του Ιανουαρίου μπορείς να επισκεφθείς το καταφύγιο της αρκούδας του Αρκτούρου και να πετύχεις κάποια αρκούδα που δεν έχει πέσει ακόμη σε χειμερία νάρκη. Μπορείς επίσης να πας στην Αγραπιδιά, εκεί όπου λειτουργεί το καταφύγιο του λύκου. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν.
Μια γνωστή δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις επίσης στο Νυμφαίο είναι η ιππασία. Θα γνωρίσεις το χωριό κάνοντας μια διαφορετική βόλτα, έχοντας πάντα δίπλα σου έναν έμπειρο εκπαιδευτή.
Για τους λάτρεις του φαγητού
Αν σου αρέσει η εμπειρία της οινογευσίας τότε πρέπει να ξέρεις ότι θα βρεις στην περιοχή μερικά από τα πιο ονομαστά οινοποιεία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι το Κτήμα Aλφα και στο χωριό το πρατήριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη.
Στο Νυμφαίο αλλά και γενικά στη Φλώρινα θα βρεις καλό φαγητό. Το «Δίπορτο» στο χωριό Νυμφαίο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ένα κοινό όμως πλέον μυστικό, για καλό φαγητό, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό Σκλήθρο. Εκεί είναι η Ταβέρνα Θωμάς που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις με τα πιάτα και τη μεγάλη λίστα κρασιών που διαθέτει.
Πώς θα πας στο Νυμφαίο
Το Νυμφαίο απέχει 610 χιλιόμετρα από την Αθήνα και περίπου 160 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη. Οδικώς θα ακολουθήσεις την Εθνική Οδό για Βέροια, συνεχίζετε για Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Όταν φτάσεις στο χωριό Αετός θα στρίψεις δεξιά για Νυμφαίο. Μόλις έφτασες στο χωριό-όνειρο!
Πηγή φωτογραφιών: www.arcturos.gr, www.visitwestmacedonia.gr