Έχουν όλες οι οικογένειες τα ίδια δικαιώματα στην Ελλάδα; Και κατά πόσο προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών; Η εκπομπή Special Report με τον Τάσο Τέλλογλου ήταν το βάρυ της Παρασκευής (29/4) αφιερωμένη στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και στις «αόρατες οικογένειες», όπως τις ονόμασε χαρακτηριστικά η δικηγόρος Κατερίνα Τρίμμη, η οποία δήλωσε για την ακρίβεια: «Μία οικογένεια που ζει μαζί, υπό την ελλιπή προστασία που προσφέρει ένα σύμφωνο συμβίωσης καθώς δεν έχει δικαίωμα στον γάμο, θα πρέπει εάν θέλει να αποκτήσει νέο μέλος, να κόψει κάθε επίσημο δεσμό και να γίνει προσωρινά “αόρατη”» και πρόθεσε: «Είναι γνωστό ή θα έπρεπε να είναι γνωστό ότι στη χώρα μας γίνεται μια σημαντικότατη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να συνάψουν γάμο, δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως γονείς».
Στην εκπομπή μίλησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες όπως η δική του, καθώς πατέρας από το 2013 μέσω παρένθετης μητέρας και εξέφρασε τους φόβους του για τα νομικά κενά που υπάρχουν όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το παιδί του στην περίπτωση που ο ίδιος πάθει κάτι. Μιλώντας δε, για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ο γνωστός παρουσιαστής είπε μεταξύ άλλων πως «Δεν με αφορά να συμφωνούν όλοι με αυτό που είμαι. Αυτό που με αφορά είναι οι Αρχές να με θεωρούν ίσο».
«Όλα τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν σαχλά. Η βέλγικη οικογένεια έπαθε κάτι; Η φινλανδέζικη έβγαλε και πρωθυπουργό»
Στο Special Report, όμως, μίλησε και ο Γιώργος Καπουτζίδης, του οποίου η σειρά «Σέρρες» έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για το θάρρος που πραγματεύεται τη ζωή ενός gay άνδρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με προκαταλήψεις. Οι παγιωμένες αντιλήψεις για το τι συνιστά οικογένεια – αντιλήψεις που προέρχονται και από τον εκκλησιαστικό χώρο – έρχονται στο προσκήνιο μέσα από την τελευταία τηλεοπτική δημιουργία του.
«Η κοινωνία δεν είναι ένα άτομο. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν πρόκειται να ετοιμαστεί ποτέ και δεν πρέπει να το περιμένουμε.
Δεν δέχομαι της πολιτείας το επιχείρημα “η κοινωνία δεν είναι έτοιμη”. Εσένα σε ψήφισα για να την ετοιμάσεις. Είναι χρέος της πολιτείας να ετοιμάσει την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καπουτζίδης και πρόσθεσε:
«Έχω ένα χρέος ως γκέι δημιουργός να πω τις ιστορίες μας, όχι να τις καμουφλάρω φοβούμενος ή προσπαθώντας να πιάσω ένα ευρύτερο κοινό. Θέλω να είμαι συνεπής με την καρδιά μου, συνεπής με το συναίσθημά μου και με τα πιστεύω μου. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές οικογένειες ατόμων ΛΟΑΤΚΙ με παιδιά, αλλά δεν τις βλέπετε γιατί κρύβονται. Το ίδιο το κράτος δεν έχει δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να υπάρχουν ως οικογένεια, ως καθ’ όλα νόμιμη οικογένεια» τονίζει.
«Ένας ομοφυλόφιλος πολίτης δεν μπορεί να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, να κληροδοτήσει ή να κληρονομήσει, κυρίως όμως δεν έχει τη στήριξη της Πολιτείας.
Από το περιβάλλον του αν είναι τυχερός το έχει. Εγώ το έχω. Είμαι ευτυχισμένος και με τους φίλους μου και με τους συντρόφους που είχα. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι να πει ένας επίσημος φορέας ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι ίσοι και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.
Υπάρχουν πολλές οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ. Δεν τις βλέπετε γιατί κρύβονται γιατί υπάρχει και κίνδυνος γιατί το κράτος δεν έχει δώσει νομική υπόσταση, τη δυνατότητα να υπάρχουν ως μία καθόλα νόμιμη οικογένεια.
Φοβερό, αόρατες οικογένειες! Είναι πολλοί περισσότεροι από μια χούφτα άνθρωποι».
Η… απουσία της Πολιτείας
Στη συνέχεια ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για το τί πρέπει να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας: «Η Πολιτεία θα πρέπει να θεσμοθετήσει γιατί όταν είναι νόμος του κράτους ο άλλος πρέπει να το δεχτεί.
Το πρώτο βήμα θα έπρεπε να είναι ο πολιτικός γάμος. Είναι αστείο ότι δεν γίνεται. Όλα τα επιχειρήματα από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν σαχλά ότι κινδυνεύει η ελληνική οικογένεια. Κινδύνευσε ποτέ η λουξεμβουργιανή οικογένεια; Η βέλγικη έπαθε κάτι; Η φινλανδέζικη οικογένεια καταρχάς έβγαλε πρωθυπουργό! Είναι κόρη δύο γυναικών.
Το κλειδί είναι να αγαπάς το παιδί σου. Αυτό είναι το βασικό» κατέληξε, με την δικηγόρο Κατερίνα Τρίμμη να συμπληρώνει την πρότασή του λέγοντας ότι «εάν είναι απλά να αλλάξουμε τον τίτλο του Συμφώνου Συμβίωσης και να το κάνουμε πολιτικό γάμο χωρίς να αναγνωρίσουμε δικαίωμα γονεϊκότητας, είναι δώρον άδωρον».
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr