Αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι οι χειρότερες μάχες στην ανθρώπινη ιστορία έγιναν στο Ανατολικό Μέτωπο. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι οι Γερμανοί βρήκαν τη Νέμεση τους και οι δυνάμεις τους τσακίστηκαν.
Επίσης είναι γνωστό ότι ο βαρύς Ρωσικός χειμώνας στάθηκε σύμμαχος των Σοβιετικών ενώ αντίθετα οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στο πεδίο της μάχης.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί σε αθώους, διαπράχτηκαν στο Ανατολικό μέτωπο με εκατομμύρια δολοφονίες, βιασμούς, βασανιστήρια σε αυτό που οι Γερμανοί θεωρούσαν «υπάνθρωπους».
Άγνωστες πτυχές
-Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα είναι η κωδική ονομασία της Γερμανικής επίθεσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ονομάστηκε έτσι από τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα τον ιδρυτή της πρώτης Γερμανικής Αυτοκρατορίας τον 120 αιώνα. Με την «οδηγία 21» ο Χίτλερ καλούσε τις Γερμανικές δυνάμεις να συντρίψουν τους Σοβιετικούς με τον «αστραπιαίο πόλεμο.
-Ο Χίτλερ πίστευε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα μπορέσει να καταλάβει την Σοβιετική Ένωση και τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει ο βαρύς χειμώνας θα ήταν κυρίαρχος στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπως οι σιτοβολώνες της Ουκρανίας και τα πετρέλαια στο Μπακού.
-Για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση ο Χίτλερ είχε συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρατιώτες, 17 μεραρχίες Panzer, και 13 μηχανοκίνητες μεραρχίες παντός τύπου. Επίσης οι Γερμανοί είχαν 625.000 άλογα και 600.000 οχήματα. Η αρχική επίθεση έγινε με 3.350 τανκς, 1950 αεροπλάνα και 7.146 πυροβόλα κάθε διαμετρήματος.
-Τα γερμανικά στρατεύματα συνεπικουρήθηκαν από Φιλανδούς, Ιταλούς, Ρουμάνους και Ισπανούς οι οποίοι έστειλαν κανονικά στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο. Τα στρατεύματα αυτά δεν διακρίθηκαν ποτέ για τη μαχητικότητα τους και τόσο στο Στάλινγκραν όσο και στη λύση της πολιορκίας του Λένινγκραντ ισοπεδώθηκαν από τους Σοβιετικούς.
-Η κήρυξη του πολέμου επιδόθηκε στη Μόσχα στις 22 Ιουνίου στις 5 και μισή το πρωί. Οι Γερμανοί είχαν ήδη εισβάλει από τα μεσάνυχτα από πολλά σημεία. Ο Στάλιν δεν πίστευε στην αρχή ότι έγινε εισβολή. Όταν τελικά πείστηκε ότι έγινε εισβολή κλείστηκε στην ντάτσα του στο Σότσι και έκανε 11 ημέρες να βγει και να μιλήσει σε άνθρωπο.
-Μετά το αρχικό σοκ, ο Στάλιν άρχισε να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και μετέφερε όλα τα εργοστάσια παραγωγής όπλων, πυρομαχικών, τανκς και αεροπλάνων, όσο ανατολικότερα μπορούσε. Η μαζική παραγωή όπλων, τανκς, αεροπλάνων και πυρομαχικών δεν σταμάτησε καθόλου.
-Η Γερμανική εισβολή εκτεινόταν σε μια ευθεία 1.900 μιλίων, από τη Βαλτική θάλασσα στο Βορρά μέχρι τη Μαύρη θάλασσα στο νότο.
-Έναν μήνα μετά την κήρυξη του πολέμου, στα τέλη Ιουλίου δηλαδή, οι Γερμανοί είχαν καταλάβει ένα κομμάτις της Σοβιετικής Ένωσης δυο φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία.
– Μόλις έπεσε το Μπριανσκ στην αρχή της εισβολής οι Γερμανοί είχαν ισοπεδώσει τη σοβιετική δύναμη αρμάτων μάχης. Είχαν απομείνει μόνο 840 σοβιετικά τανκς.
– Ο χειμώνας του 1941-42, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 140 χρόνων. «Ρασπούτιτσα» λέγεται η καταρρακτώδης βροχή που πέφτει ασταμάτητα στη Ρωσία και η οποία ήταν ευεργετική για την πολιορκία της Μόσχας αφού εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί αλλά τανκς κόλλησαν στο χώμα.
-Το τανκ που άλλαξε τη μοίρα του πολέμου ήταν το Τ-34. Το Σοβιετικό άρμα μάχης που είχαν καταφέρει να παράγουν μαζικά και να αναπληρώνουν τις απώλειες αμέσως – σε αντίθεση με τους Γερμανούς – Είχε πολλά προβλήματα αρχικά αλλά σε μάχες κατά μέτωπο ήταν ασυναγώνιστο.
– Στην αρματομαχία του Κουρσκ που οι ναζί υπέστησαν συντριπτική ήττα. Υπήρξε η μεγαλύτερη συγκέντρωση χάλυβα στην ανθρώπινη ιστορία.
-Στο Ανατολικό μέτωπο έγινε το 75% όλων των μαχών του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου
-Ο πόλεμος ανέδειξε την προσωπικότητα του στρατιωτικού Γκεόργκι Ζούκοφ. Στην πολιορκία της Μόσχας, ο στρατάρχης Ζούκοφ, έπεισε τον Στάλιν ότι οι Ιάπωνες δεν θα επιτεθούν από ανατολικά, και κατάφερε να απαγκιστρώσει δεκάδες μεραρχίες Σιβηριανών πολεμιστών που έριξε στη μάχη. Οι Γερμανοί είχαν φτάσει τόσο κοντά που έβλεπαν με τα κιάλια τους τα τείχη του Κρεμλίνου. Δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν την πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ.
-Το Λένιγκραντ δεν έπεσε ποτέ. Πολιορκήθηκε επί 872 ημέρες. Πέθαναν σχεδόν 300.000 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς και 700.000 από το κρύο και την πείνα. Οι Σοβιετικοί περνούσαν όσα εφόδια μπορούσαν με αυτοκίνητα από τα ανατολικά, όταν πάγωνε η λίμνη Λατόγκα.
-Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι η φονικότερη μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εάν έπεφτε το Στάλινγκραντ οι Γερμανοί θα έφταναν στα πετρέλαια του Μπακού και θα είχαν καύσιμα για να συνεχίσουν τον πόλεμο σε κάθε μέτωπο.
-Η Σοβιετική αντεπίθεση δεν σταμάτησε πουθενά. Μάλιστα η προέλαση προς το Βερολίνο ήταν τόσο ταχεία που δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος ο Στάλιν.
-Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα το τίμημα του πολέμου. Είχε 10 εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες και 15 εκατομμύρια νεκρούς αμάχους.
– Οι γερμανικές θηριωδίες στη Σοβιετική Ένωση με τα τάγματα θανάτου, ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία, ακόμη και την πλέον νοσηρή. Οι Φρουρές ειδικών καθηκόντων, οι «Einsatzgruppen» που αποτελούνται από μονάδες των Ναζί (SS) και αστυνομικούς, κινούνταν ταχύτατα στο κατόπι του γερμανικού στρατού καθώς αυτός προέλαυνε. Αποστολή τους ήταν η δολοφονία όλων των Εβραίων και των κομμουνιστών που βρίσκονταν στα κατεχόμενα σοβιετικά εδάφη. Ορισμένοι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών, στην πλειονότητά τους Ουκρανοί, Λιθουανοί και Λετονοί, βοήθησαν τα γερμανικά τάγματα θανάτου υπηρετώντας στις εφεδρικές αστυνομικές μονάδες.
-Οι απώλειες της Γερμανίας μόνο στο Ανατολικό μέτωπο ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια στρατιώτες.
ΠΗΓΗ:in.gr