Της Ειρήνης Καρύδη
Σύσσωμος ο τύπος προετοίμαζε με τυμπανοκρουσίες τις επερχόμενες κυρώσεις για την Τουρκία.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας δήλωσε ότι «θα πάνε να δώσουν την μάχη των μαχών, να δώσουν ένα μάθημα στην αυθάδη Τουρκία του Ερντογάν» και ότι «δεν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης αν δεν πάρει κάτι».
Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να απαντήσει μονολεκτικά για το τι τελικά πήρε ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες.
Γιατί, από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, που υιοθέτησε η ΕΕ για την Τουρκία, προκύπτει η απόλυτη διάψευση των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν προβλέπονται νέες κυρώσεις για την Τουρκία, ενώ η τελική απόφαση επί ενός καταλόγου κυρώσεων μετατίθεται για… τον Μάρτιο του 2021.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα εξής ΤΡΙΑ που «πήρε» ο Μητσοτάκης… τα βασικά συμπεράσματα, εννοώ:
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διαρρήξει τις σχέσεις με τον Ερντογάν.
Γιατί, από οικονομικής απόψεως, πολύ βασικοί «παίκτες» της κούρσας των εξοπλισμών (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) έχουν συμφέρον από την προσέγγιση της Τουρκίας για τις αγορές τους.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ αποτελεί βασικό εργαλείο στη διαχείριση του προσφυγικού, ενός προβλήματος που η ΕΕ συνέδραμε στην δημιουργία του, γιατί ο Ερντογάν κρατά τους πρόσφυγες μακριά από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, μία ενδεχόμενη σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ενδεχομένως να την σπρώξει συγκυριακά πιο κοντά προς έναν άλλον γεωπολιτικά ισχυρό παίκτη, που είναι η Ρωσία και η Κίνα.
– Η ελληνική πλευρά συνειδητά πορεύεται χωρίς διπλωματικά εργαλεία.
Έχει περιοριστεί στον επικοινωνιακό χειρισμό της στάσης στα ελληνοτουρκικά, για να περισώσει τουλάχιστον το όποιο πολιτικό κύρος στο εσωτερικό της χώρας.
Η γραμμή Μητσοτάκη στην Σύνοδο περιορίστηκε σε δηλώσεις στον εγχώριο τύπο ότι θα «τινάξει την μπάνκα στον αέρα», αλλά τελικά καταλήξαμε με ΝΔ και τηγανίτα τίποτα!
– Η Τουρκία παίρνει καθαρό μήνυμα ότι τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο παίζει χωρίς αντίπαλο χωρίς κανέναν φραγμό και όριο.
Η Τουρκία έχει σκοπό να τα ρίξει «Όλα στο τραπέζι» και το «όλα» περιλαμβάνει τα πάντα..
δηλαδή, μπορεί να προχωρήσει σε νέο γύρο αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, έρευνες σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες ζώνες και κατοχύρωσης νέων τετελεσμένων.
Επομένως, κάθε φορά που τα τουρκικά ερευνητικά θα βολτάρουν σε εκατέρωθεν διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες θα κερδίζουν ένα ακόμα θέμα προς διαπραγμάτευση.
Και εμείς θα περιμένουμε στην γωνία σαν καρπαζο-μαγνήτες.
Πραγματικά, είναι κρίμα να μας εκπροσωπεί μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να σηκώσει τόνους και να βάλει εμπόδια στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά προτιμά να περιορίζεται μόνο στην εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση της.
Υπομονή, λοιπόν, μας απομένουν 100 μέρες ατελείωτης επίκυψης και εθνικής ταπείνωσης.