Ένας μύκητας που μοιάζει με μικροσκοπικό μπουκετάκι κουνουπιδιού είναι ο περίφημος ζυμομύκητας του κεφίρ. Από την καλλιέργειά του μέσα στο αγελαδινό γάλα παίρνουμε το ομώνυμο ρόφημα, που θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει. Άλλωστε η λέξη «κεφίρ» προέρχεται από την τουρκική «keyif», που σημαίνει «καλή διάθεση», «κέφι», υποδηλώνοντας την ευχάριστη αίσθηση που προκαλεί η κατανάλωση του ροφήματος μαζί ή μετά το γεύμα.
Σε τούτο τον μύκητα που μοιάζει με μικροσκοπικές φουντίτσες κουνουπιδιού οφείλουμε τα γαλακτοκομικά κεφίρ με τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας
Στις εγκαταστάσεις της «Υγιεία» στον Δρυμό Θεσσαλονίκης γίνεται η συσκευασία του κεφίρ στα χαρακτηριστικά λευκά μπουκαλάκια…
…που υποδέχονται όλες τις διαφορετικές γεύσεις του γαλακτοκομικού.
Αγαπημένο των Ποντίων αλλά και όλων των πληθυσμών των παρευξείνιων χωρών, το κεφίρ κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεχωρίσει ένα από τα πλέον αγαπημένα τους, το μη αραιωμένο, άρα πυκνό, αυθεντικό, εύγευστο και εύπεπτο κεφίρ «Υγιεία» από μια οικογενειακή μονάδα στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Ο ιδρυτής της εταιρείας και απόγονος προσφύγων από τη Σεβάστεια του Πόντου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, πειραματίστηκε καλλιεργώντας τον θαυματουργό μύκητα για οικογενειακή χρήση.
Καθημερινά εκατοντάδες μπουκάλια με γευστικό κεφίρ ετοιμάζονται στο συσκευαστήριο, με προορισμό όλη την Ελλάδα
Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, ιδρυτής της «Υγιεία», με την κόρη του Μαρία, η οποία σπουδάζει Τεχνολογία Τροφίμων και φιλοδοξεί να αναλάβει μελλοντικά την οικογενειακή επιχείρηση, οδηγώντας την ακόμη πιο ψηλά!
Ο κτηνοτρόφος Γιάννης Διακάκης, στη φάρμα στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, είναι από τους σταθερούς παραγωγούς που προμηθεύουν με εκλεκτό αγελαδινό γάλα την «Υγιεία»
Το πείραμα γευστικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και πήρε το ρίσκο να το συνεχίσει σοβαρά και οργανωμένα, αλλάζοντας εντελώς επαγγελματική κατεύθυνση και εγκαταλείποντας την παρασκευή και εμπορία-εξαγωγή ενδυμάτων, με την οποία ασχολούνταν έως τότε και η οποία περνούσε εκείνο το διάστημα τεράστια οικονομική κρίση. Το βήμα έγινε στα τέλη του 2006 σε ιδιόκτητο χώρο 10 στρεμμάτων στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις.
Για τους χυμούς κεφίρ «Υγιεία» οι πρώτες ύλες, όπως τα ρόδια, προέρχονται από καλλιέργειες μικρών Ελλήνων παραγωγών, κυρίως από το γειτονικό Κιλκίς.
Καινοτομία με γεύση! Με βάση τους φυσικούς χυμούς φρούτων και την προσθήκη του μύκητα κεφίρ, ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος έφτιαξε τα πρώτα στην Ελλάδα αναψυκτικά του είδους τους, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις: Τζίντζερ, Μέντα-Lime και Ρόδι
Όμως δεν έμεινε εκεί. Πειραματίστηκε με τον μύκητα του κεφίρ και με άλλους τρόπους, εισάγοντάς τον για παράδειγμα σε φυσικό χυμό φρούτων, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι ο μύκητας, καταναλώνοντας τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου (όπως καταναλώνει τη λακτόζη του γάλακτος), άρχισε να παράγει φυσικό ανθρακικό. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι και μοναδικοί φυσικώς ανθρακούχοι φυσικοί χυμοί, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, καθώς η ένταση και η ποιότητα του ανθρακικού τους θεωρείται κορυφαίας ποιότητας. Οι χυμοί κεφίρ της «Υγιεία» κυκλοφορούν με τον τίτλο «Namaste» σε τρεις γεύσεις: τζίντζερ, μέντα/λάιμ και ρόδι. Σε όλους τους χυμούς της σειράς η γλυκαντική ουσία είναι αποκλειστικά η στέβια. Η καινοτόμα αυτή σύλληψη πέρασε τα σύνορα της χώρας και βραβεύτηκε στην Έκθεση Sial στη Γαλλία, το 2018.
Η πετυχημένη ιδέα της προσθήκης του μύκητα κεφίρ σε φυσικούς χυμούς βραβεύτηκε και στην Έκθεση Sial το 2018 ως καινοτόμο προϊόν
Η «Υγιεία» περιλαμβάνει επίσης το κατσικίσιο κεφίρ, το γιαούρτι κεφίρ, το αγελαδινό γάλα κεφίρ με ροδάκινο ή με ρόδι και το παιδικό κεφίρ με γεύση φουντούκι, όλα με στέβια. Οι πρώτες ύλες που επιλέγονται είναι προσεκτικά διαλεγμένες. Το αγελαδινό γάλα έρχεται από φάρμα στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ το κατσικίσιο από το φημισμένο για το γάλα και τα γιαούρτια του χωριό Δορκάδα – και τα δύο μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της Υγιεία. Για τα αναψυκτικά της σειράς Namaste, εκτός από το φρέσκο τζίντζερ που εισάγεται, οι υπόλοιπες πρώτες ύλες, όπως η μέντα, το λάιμ και το ρόδι, προέρχονται όλες από μικρές ελληνικές καλλιέργειες, π.χ. το λάιμ που καλλιεργείται στο Ναύπλιο και το ρόδι στο γειτονικό Κιλκίς. Μικρές ελληνικές μονάδες προμηθεύουν και τα υλικά συσκευασίας, ενώ ο πρωτότυπος σχεδιασμός των ετικετών παραπέμπει σε παραδοσιακά σχέδια και δαντέλες.
Η γκάμα των γαλακτοκομικών κεφίρ «Υγιεία»: Κεφίρ Κλασικό Παραδοσιακό, Κατσικίσιο, με Ροδάκινο, με Ρόδι και Κεφίρ Με Το Κουτάλι, δηλαδή γιαούρτι
Η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς και σύντομα οι εγκαταστάσεις θα επεκταθούν, ενώ έχει αγοραστεί και νέος υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Στη μονάδα απασχολούνται οκτώ εργαζόμενοι, ενώ στην επιχείρηση έχει μπει το τελευταίο διάστημα και η κόρη του Ιορδάνη Παπαδόπουλου, Μαρία, με σπουδές Τεχνολογίας Τροφίμων και φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της μικρής, αλλά καινοτόμας και ανθηρής οικογενειακής επιχείρησης.
Πατέρας και κόρη, χαρούμενοι, υπερήφανοι και με το δίκιο τους. Η πρωτοποριακή ιδέα της προσθήκης του μύκητα κεφίρ σε φυσικούς χυμούς φρούτων χάρισαν στην «Υγιεία» το Βραβείο Καινοτομίας στα «Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2022».
Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος με το βραβείο του Γαστρονόμου για το καινοτόμο προϊόν του
«Υγιεία», Δρυμός Θεσσαλονίκης, Τ/2394-113.543, www.ygieia.com
Πού τα βρίσκουμε: Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης (από το Νομό Λαρίσης και βορειότερα)
Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του κεφίρ «Υγιεία»