Όλα όσα χρειάζεστε για ένα υπέροχο σαρακοστιανό γεύμα παρέα με φίλους και συγγενείς, είτε αποφασίσετε να μείνετε σπίτι είτε να κάνετε εξόρμηση στην εξοχή.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε λίγες μέρες και εμείς ανυπομονούμε για τις σαρακοστιανές λιχουδιές. Είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα, οπότε όλα τα εδέσματα είναι νηστίσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να είναι και γευστικά.
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι παραδοσιακά ένα γεύμα με πεντανόστιμα σαρακοστιανά, καλό κρασί, ουζάκι ή τσίπουρο, γέλια, χορό και τραγούδι και φυσικά τον πατροπαράδοτο χαρταετό για μικρούς και μεγάλους.
Οι κλασικές λιχουδιές της ημέρας είναι η ταραμοσαλάτα, τα πιάτα με θαλασσινά και οστρακοειδή, οι πράσινες σαλάτες, οι χορτοφαγικές σούπες, αλλά και συνοδευτικά όπως πουρέδες, σκορδαλιά και φυσικά η παραδοσιακή λαγάνα. Παρακάτω σας ετοιμάζουμε τρία πιάτα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Καλή Σαρακοστή!
Ένα σημαντικό εργαλείο στις σαρακοστιανές μαγειρικές είναι το ραβδομπλέντερ Braun MultiQuick 7. Με τα εξαρτήματά του θα φτιάξετε τις νηστίσιμες συνταγές που ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω!
Σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα
Για να ετοιμάσουμε τη σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα θα χρησιμοποιήσουμε τον κάδο/κοπτήριο 1,5L. Αυτός ο πολυκόφτης είναι ο απόλυτος βοηθός «όλα σε ένα» στην κουζίνα, καθώς είναι ιδανικός για όλες τις δουλειές – κόψιμο και ανάμειξη, καθώς και κόψιμο σε φέτες, τεμαχισμό, τηγανητές πατάτες – ακόμη και ζύμωμα.
Προετοιμασία: 15′
Υλικά:
- 120 γρ. ταραμάς λευκός
- 200 γρ. ξερό ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 80 ml χυμός λεμονιού (ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ το λεμόνι)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 300 – 350 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία:
- Βάζουμε το κρεμμύδι σε ψιλό σουρωτήρι, το πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και το αδειάζουμε στον κάδο/κοπτήριο 1,5L της Braun.
- Προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
- Αν το μείγμα γίνει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με την υφή μαγιονέζας.
Σούπα καρότου βελουτέ
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 40′
Υλικά:
- 10 καρότα μεγάλα, χοντροκομμένα
- 2 πράσα, σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
- 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους
- 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό (+λίγο επιπλέον)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
- Για τη σούπα βελουτέ ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ της Braun μέσα στην κατσαρόλα.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε μέχρι η σούπα μας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε έναν αραιό πουρέ.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.
Η τέλεια σκορδαλιά
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 50′
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες
- 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός 1 λεμονιού
- ζωμός λαχανικών
- αλάτι
Διαδικασία:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).
- Βάζουμε σε μια λεκάνη τις βρασμένες πατάτες και το σκόρδο και χτυπάμε με το εξάρτημα για πουρέ του ραβδομπλέντερ MQ9, σε κανονική ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθούν οι πατάτες.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι και τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.
- Το μείγμα θα είναι πηχτό, οπότε ρίχνουμε σιγά-σιγά τον ζωμό λαχανικών, που πρέπει να είναι χλιαρός, και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει κάπως μελάτο. Προσέχουμε να μη γίνει πολύ νερουλή η σκορδαλιά ούτε πολύ σφιχτή.
- Ελέγχουμε το αλάτι, μπορεί να χρειάζεται λίγο.