Το χωριό διαθέτει και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου.
Ωστόσο δεν είναι και τα 46 Ζαγοροχώρια τουριστικά δημοφιλή. Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά αυτής της πλευράς της Ηπείρου. Ο πληθυσμός των Νεγάδων δεν ξεπερνά τους 10 μόνιμους κατοίκους αν και στο παρελθόν έπαιξε σπουδαίο ρόλο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εκεί βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Με αφετηρία τα Ιωάννινα οδηγούμε στον δύσκολο αλλά ενδιαφέροντα δρόμο που οδηγεί στο κεντρικό Ζαγόρι. Σταδιακά το υψόμετρο ανεβαίνει και το τοπίο αλλάζει. Η ηπειρώτικη φύση, αυτός ο υπέροχος συνδυασμός αγριάδας και γαλήνης αναδύεται μπροστά μας σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Το πιο ωραίο κομμάτι της διαδρομής είναι και το τελευταίο, όταν ξεπροβάλλει μπροστά μας το χωριό χτισμένο στην κατάφυτη από βελανιδιές πλαγιά ενός λόφου. Οι Νεγάδες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων -συγκεκριμένα στα 1.060- επομένως ακόμα και σε μία μέρα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εδώ λίγη «δροσιά» τη νιώθουμε. Το χωριό είναι όντως αρκετά έρημο, όμως τα μεγάλα σκουρόχρωμα σπίτια και τα πέτρινα αρχοντικά θυμίζουν την περίοδο ακμής του.
Οι Νεγάδες είναι συγκροτημένοι ως οικισμός από τις αρχές του 14ου αιώνα. Όπως και άλλα μέρη της περιοχής, το χωριό, αναπτύχθηκε με μοχλό τους ανθρώπους που πρόκοψαν σε περιοχές όπως η Μολδοβλαχία, η Ρωσία και η Αυστρία και επένδυσαν χρήματα για υποδομές και κτίρια στον τόπο καταγωγής τους.
Πέρα από τα πέτρινα αρχοντικά, το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της περιόδου ακμής του χωριού είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, μία από τις σημαντικότερες μυστικές Μία επιβλητική τρίκλιτη βασιλική με 3 Άγιες τράπεζες. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Άγιο Γεώργιο, ενώ τα άλλα στον Άγιο Δημήτριο και στην Αγία Τριάδα. Το χαγιάτι της εκκλησίας περιβάλλεται από καμάρες, από τις τρεις πλευρές. Η μεγαλοπρεπής εκκλησία κοσμείται από εξαιρετικές εικόνες και τοιχογραφίες, ενώ περίτεχνο και μεγάλης αξίας είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη οι αγιογραφίες που εικονίζουν αρχαίους φιλόσοφους.
Το πανέμορφο γεφύρι Καλογερικό
Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για τα γεφύρια τους, εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής παράδοσης και μαστοριάς τα οποία δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Και σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα γεφύρια της περιοχής. Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό με μήκος περίπου 55 μέτρα είναι πραγματικά ένα κομψοτέχνημα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1814 για να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο ξύλινο γεφύρι. Το τρίτοξο γεφύρι, το μοναδικό µε ίδιες ακριβώς καµάρες που λέγεται και «του Πλακίδα» είναι ένα εντυπωσιακά καλλίγραµµο έργο τέχνης. Αδύνατο να µην κατεβείτε από το δρόμο για να περπατήσετε πάνω στις διαδοχικές καμπύλες του. Από το Καλογερικό βλέπετε στο βάθος της ρεματιάς τους Κήπους, που έχουν ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι στην είσοδό τους, του Κοντοδήµου, που γεφυρώνει το Βικάκι.
Διαμονή
Στη μέση του χωριού ορθώνεται επιβλητικός, ο ξενώνας «Αδράστεια». Στεγάζεται σε ένα ατμοσφαιρικό αρχοντικό του 18ου αιώνα το οποίο αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Η αγάπη και το μεράκι των ιδιοκτητών συνέβαλε στο άψογο αποτέλεσμα. Υπόσχεται άψογη φιλοξενία αντάξια μιας περιοχής με πλούσια ιστορία, μνημεία και φυσική ομορφιά. Οι οικοδεσπότες ξεχωρίζουν για την ευγένεια και την εξυπηρετικότατα τους.
Μία άλλη πολύ καλή επιλογή διαμονής είναι το Hotel Dryades το οποίο, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα προς το όρος Τύμφη. Διαθέτει ρουστίκ καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, τζάκι και δωρεάν Wi-Fi.
Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια σας προτείνουμε να επιλέξετε για τη διαμονή σας τα πιο ήσυχα χωριά της περιοχής. Θα είστε σε ένα τέλειο σημείο για εκδρομές σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και τοπία της περιοχής όπως το Πέτρινο Δάσος ή το Φαράγγι του Βίκου αλλά όταν επιστρέφετε στο κατάλυμά σας θα έχετε την αυθεντική ζαγοροχωρίτικη εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.