Προστασία από την παραλλαγή Omicron φαίνεται ότι «απόλαυσαν» ορισμένοι άνθρωποι καθώς δεν νόσησαν, σύμφωνα με καναδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο επικείμενο ECCMID – Ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα και για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.
Καναδική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συγκριτικά με τους ενήλικες που δεν κόλλησαν Covid-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιο-Σεπτέμβριο 2020), οι ενήλικες που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό το συγκεκριμένο διάστημα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το στέλεχος της Omicron κατά το πρώτο εξάμηνο της κυκλοφορίας της στην κοινότητα.
Πρόκειται για μελέτη της Δρ Allison McGeer από στο Σύστημα Υγείας Sinai στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Επιπρόσθετα οι επιστήμονες παρατήρησαν όπως αναμενόταν ότι εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στην υπάρχουσα φυσική ανοσία. Η ηλικία ήταν ακόμα ένας παράγοντας: οι ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω και η ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών) ήταν λιγότερο πιθανόν να προσβληθούν συγκριτικά με τους νεότερους ενήλικες (18-49 ετών) κατά το πρώτο εξάμηνο του κύματος που προκάλεσε η μετάλλαξη Omicron (BA.1 και BA.2).
Κορωνοϊός – Έρευνα: Μειωμένος κατά 88% ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου λόγω επαναλοίμωξης με Covid-19
Ασθενείς που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 εντάχθηκαν στη μελέτη και αντιστοιχίστηκαν ως προς τις νοσηλείες, την ηλικία και την διαγνωστική επαλήθευση της μόλυνσης. Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως τις 31 Μαΐου 2022 για τον εντοπισμό τυχόν αναπνευστικής νόσου, θετικού τεστ Covid-19 (PCR ή rapid) και του αριθμού και των χρονικών οροσήμων του εμβολιασμού.
Το πρωτεύον καταληκτικό αποτέλεσμα ήταν η λοίμωξη από SARS-CoV-2, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2021 και 31 Μαΐου 2022 (διάστημα κυκλοφορίας των υποπαραλλαγών BA.1/BA.2 της Omicron).
Στην ανάλυση δεδομένων έγινε απευθείας σύγκριση της προστασίας από την Omicron μεταξύ όσων είχαν μολυνθεί ή όχι κατά το πρώτο πανδημικό κύμα. Χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα πολλαπλών μεταβλητών για τον υπολογισμό του κινδύνου λοίμωξης εκείνων με και χωρίς πρώιμη νόσηση από SARS-CoV-2, προσαρμοσμένο στην ηλικία, το φύλο, την ανοσοκαταστολή, το οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των δόσεων εμβολίου, τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία δόση εμβολίου και την χρονική στιγμή.
Εν τέλει στοιχεία ήταν διαθέσιμα για 618 ασθενείς με πρώιμη λοίμωξη (282 νοσηλευόμενους και 336 εξωνοσοκομειακούς) και 168 άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης. Η ενδιάμεση ηλικία ήταν 56 έτη για τους έχοντες μολυνθεί στην αρχή και 57 ετών για τους μη νοσήσαντες. Το 53% (325) των νοσούντων στο πρώτο πανδημικό κύμα και το 55% (93) των μη νοσησάντων στο πρώτο κύμα ήταν γυναίκες, 19 (3%) των νοσουντων στην πρώτη φάση και 8 (5%) τον μη νοσησάντων ήταν ανοσοκατασταλμένοι. Μεταξύ εκείνων με πλήρες ιστορικό εμβολιασμού το 94% των νοσούντων στο πρώτο κύμα και το 96% όσων δεν νόσησαν στην ίδια φάση είχαν λάβει δύο ή περισσότερες δόσεις εμβολίου πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron.
Κατά την περίοδο κυκλοφορίας των υποπαραλλαγών BA.1/BA.2 84 άτομα που είχαν νοσήσει στο πρώτο πανδημικό κύμα και 36 που δεν είχαν νοσήσει, εκδήλωσαν Covid-19.
«Συνολικά, τα άτομα που είχαν μολυνθεί κατά το πρώτο κύμα (Μάρτιο – Σεπτέμβριο 2020) είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά τη φάση κυκλοφορίας της Omicron, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει στην πρώτη φάση της πανδημίας», σημειώνει η Δρ Allison McGeer.
Ανεξαρτήτως της πρώιμης λοίμωξης, οι ηλικιωμένοι ήταν λιγότερο πιθανόν να προσβληθούν από κορωνοϊό. Συγκριτικά με τους ενήλικες 18-49 ετών, όσοι ήταν 50-64 ετών είχαν 36% μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και όσοι ήταν 65 ετών και άνω 66% μικρότερες πιθανότητες.
Ο εμβολιασμός, τέλος, σχετίστηκε με 24-65% μείωση της πιθανότητας νόσησης κατά το κύμα κρουσμάτων που προκάλεσε η Omicron.
«Η μόλυνση από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 συσχετίστηκε με 40% μείωση του κινδύνου μόλυνσης κατά την περίοδο κυκλοφορίας της Omicron (BA.1/BA.2) από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Μάιο 2022. Ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 προσέφερε πρόσθετη προστασία και η μελέτη μας έδειξε ότι τα νεότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από την Omircon σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.