Από τις συνταγές που έρχονται συχνά να μας θυμίσουν ότι τα λίγα αλλά διαλεχτά υλικά μετατρέπουν μια απλούστατη συνταγή σε αξιομνημόνευτη γευστική εμπειρία.
Η οικογένεια Λέπουρα στην ταβέρνα Ραμνούς χρησιμοποιεί αυγά από το κοτέτσι της και φέτα δικής της παραγωγής για τούτο το πιάτο, που μόνο γι’ αυτό αξίζει κανείς να την επισκεφτεί. Διαλέξτε τα καλύτερης ποιότητας υλικά, λοιπόν, και σε λίγα λεπτά αυτό το χωριάτικο πιάτο-θαύμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
15′ προετοιμασία
40′ τηγάνισμα
Σύνολο: 55′
Υλικά
Μερίδες: 2-3
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατάτες στο τηγάνι με αυγά και φέτα, ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες για τηγανητές, αλλά μεγαλούτσικες.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τις τηγανίζουμε όπως συνηθίζουμε, μέχρι να ροδίσουν. Περίπου στα μισά του τηγανίσματος δοκιμάζουμε να τις τρυπήσουμε με πιρούνι και ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει, αν έχουν «βράσει», πριν προλάβουν να αρχίσουν να ροδίζουν και ξανασφίξουν. Όταν το πιρούνι τις διαπερνά εύκολα, τις ανακατεύουμε μερικές φορές ώστε κάποιες να κομματιαστούν. Έπειτα τις αφήνουμε να ολοκληρώσουν το τηγάνισμά τους μέχρι να ροδίσουν ωραία.
- Με μια τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε άλλο τηγάνι, μαζί με το λάδι που θα παρασύρουν μαζί τους. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε αυτό το τηγάνι σε σχετικά δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε σχεδόν ασταμάτητα με ένα πιρούνι μέχρι τα αυγά να σφίξουν, να κομματιαστούν και να ενωθούν με τις πατάτες.
- Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε μια-δυο φορές μέχρι να μισολιώσει.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.