Με τον ερχομό της άνοιξης καλωσορίζουμε τα χόρτα, τα φρέσκα μυρωδικά κι ένα σωρό άλλες πρώτες ύλες, που τώρα είναι στα καλύτερά τους. Κι επειδή είμαστε και μέσα στη Σαρακοστή, όπου πολλοί νηστεύουν, είτε για λόγους θρησκείας, είτε ως ευκαιρία για αποτοξίνωση, είναι ώρα να δημιουργήσουμε πεντανόστιμες πίτες, παρόλο που δεν έχουν αυγά, τυριά, βούτυρο, κρέας ή αλλαντικά
Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι στα υπόλοιπα υλικά που έχουν, από χόρτα, πράσο, σπανάκι μέχρι πατάτα, μελιτζάνα, μανιτάρια, ελιές, ακόμη και αγκινάρες ή γαρίδες μπορεί να έχουν ως βασικό συστατικό τους. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως αν και νηστίσιμες, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις υπόλοιπες πίτες και η πλειοψηφία τους είναι εύκολες και γρήγορες στην ετοιμασία τους. Γι’ αυτό και μπορείτε να τις φτιάξετε όχι μόνο τώρα, αλλά να τις έχετε υπόψη και ανεξαρτήτως νηστείας. Και βέβαια, αφού δεν έχουν ζωικές πρώτες ύλες μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα και από όσους είναι vegan ή χορτοφάγοι. Εμείς επιλέξαμε κυρίως αλμυρές προτάσεις, αλλά προσθέσαμε στο τέλος και λίγες γλυκές, έτσι για επιδόρπιο!
Πρασόπιτα
Φτιάχνουμε μια εύκολη πίτα με έτοιμο φύλλο κρούστας και πράσα, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Λαχανιά
Πρόκειται ουσιαστικά για μια νηστίσιμη χορτόπιτα με μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδες και λάπαθα. Ιδανική όχι μόνο για όσους νηστεύουν, αλλά και όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.
Μπαμπανάτσα Ναυπάκτου με χόρτα
Αυτή η παραδοσιακή πίτα της Ναυπάκτου είναι πολύ νόστιμη και ας της λείπει το φύλλο. Εάν θέλετε μπορείτε να την κάνετε και νηστίσιμη, αφαιρώντας το τυρί.
Πατατοπρασόπιτα
Μια νόστιμη πίτα, ιδανική για την περίοδο της Σαρακοστής.
Πατατόπιτα με λαχανικά και ελιές
Η πατατόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα, που με τα κατάλληλα υλικά προσαρμόζεται σε κάθε περίοδο και εποχή και εντυπωσιάζει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους.
Ελιόπιτα κυπριώτικη
Μια συνταγή για πίτα που τιμά τον καρπό αλλά και το λάδι της ελιάς με τον καλύτερο τρόπο. Προέρχεται από το βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά».
Μανιταρόπιτα με καρύδια
Μία πεντανόστιμη πίτα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», που βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Μελιτζανόπιτα με πιπεριές και αμύγδαλα
Με εναλλακτική πίτα με πιπεριές και αμύγδαλα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Αγκιναρόπιτα νηστίσιμη
Μία νόστιμη πίτα με το απόλυτο ανοιξιάτικο λαχανικό, την αγκινάρα, που θα λατρέψετε την περίοδο της νηστείας.
Πιτάκια γεμιστά με γαρίδες και πράσο συνοδευμένα από γλυκόξινη σάλτσα
Τρίγωνα πιτάκια από τραγανό φύλλο κρούστας με γέμιση που συνδυάζει στεριά και θάλασσα μαζί: γαρίδα, πράσο, κουκουνάρι και σταφίδες. Ένα εξαιρετικό μεζεδάκι που θα σερβίρετε σαν ορεκτικό μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
Λαδένια με πελτέ και ξερή ρίγανη
Αυτή η λαδένια είναι ένα είδος ανοιχτής πίτας ή πίτσας με λίγα υλικά, που όλοι έχουμε στο σπίτι και είναι ότι πρέπει για την περίοδο της νηστείας.
Και 3 γλυκές προτάσεις
Σαμόπιτα ή Σουσαμόπιτα
Μια σιροπιαστή, γλυκιά πίτα με μπόλικο σουσάμι και άρωμα κανέλας, που θυμίζει λίγο μπακλαβά με καρύδια. Θα σας αρέσει πολύ!
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό έχουμε 2 παραλλαγές της κλασικής συνταγής.