Γνωρίζατε ότι θα μπορούσατε να αποτρέψετε τον κίνδυνο άνοιας με τη βοήθεια της διατροφής; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle αποκαλύπτουν ποιος τύπος διατροφής είναι πιο ευεργετικός για την υγεία του εγκεφάλου.
Όσο μεγαλώνουμε, η προσπάθειά μας να παραμείνουμε υγιείς εντείνεται. Η «μάχη» ενάντια στη γήρανση είναι μια μεγάλη πρόκληση και είναι πολλοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, όμως, έχουμε συμμάχους, που μπορεί να κρύβονται στις πιο απλές καθημερινές συνήθειες. Μια τέτοια είναι και η διατροφή, η οποία αδιαμφισβήτητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Θρεπτικές επιλογές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο σώμα, ενώ αντίθετα τα «ένοχα» τρόφιμα είναι ικανά να προκαλέσουν, σε βάθος χρόνου, μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα.
Ένας υγιής οργανισμός περιλαμβάνει πρώτα και κύρια έναν δυνατό εγκέφαλο. Αναρίθμητες μελέτες αναζητούν κατά καιρούς τους παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία. Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, υποστηρίζει ότι αυτή εξαρτάται σε αξιόλογο βαθμό από τη διατροφή. Ειδικότερα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle υποστηρίζουν ότι όσοι υιοθετούν μια μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν έως και 23% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.
Η νέα έρευνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του είδους της, αξιολογώντας τη διατροφή 60.298 ατόμων από τη UK Biobank. Οι μελετητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν μία δεκαετία, βαθμολογώντας τους ανάλογα με το κατά πόσο η διατροφή που ακολουθούσαν προσομοίαζε στα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης διαπιστώθηκαν 882 περιπτώσεις άνοιας.
Μειωμένος κίνδυνος ακόμη και σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση
Nόσος Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «σβήνει» 18 χρόνια από το μυαλό και το ξανανιώνει
Αξιολογώντας τον γενετικό κίνδυνο κάθε συμμετέχοντα για άνοια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του πολυγονιδιακού κινδύνου και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής. Αυτό, όπως εξήγησαν, σημαίνει ότι ακόμη και όσοι αντιμετωπίζουν γενετικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα τόσο απλό μέτρο όπως η υιοθέτηση μιας αποδεδειγμένα υγιεινής και ωφέλιμης διατροφής θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική παρέμβαση και να ενσωματωθεί σε μελλοντικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Ο δρ. Oliver Shannon, λέκτορας Διατροφής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η άνοια επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο, ενώ επί του παρόντος οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αποτελεί, επομένως, προτεραιότητά μας να ανακαλύψουμε τρόπους μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αυτής της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση αυτής της απειλής για την υγεία του εγκεφάλου».
«Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και εκείνοι που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας μέσω μιας σωστής διατροφής. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα νέα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία», σχολίασε από την πλευρά του ο John Mathers, Καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής.
«Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιή λίπη. Η ευεργετική επίδραση αυτής της δίαιτας είναι ανεξάρτητη από τον γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει άνοια. Οι μελλοντικές προσπάθειες πρόληψης της άνοιας θα μπορούσαν να προχωρήσουν πέρα από τις γενικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή και να εστιάσουν στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου», συμπλήρωσε η δρ. Janice Ranson, από το Πανεπιστήμιο του Exeter.