Έχετε όρεξη για ένα υγιεινό σνακ που συνδυάζει ξηρούς καρπούς με μέλι και αλάτι, κάτι ανάμεσα σε γλυκό και αλμυρό; Τότε αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Συνοδεύει τέλεια το ποτό σας κι είναι ιδανικό για βραδιά ταινίας στο σπίτι.
Υλικά
50 γρ. κολοκυθόσπορους, ψίχα
50 γρ. αμύγδαλα, ψίχα
50 γρ. ηλιόσπορους, ψίχα
100 γρ. μακαντάμια
100 γρ. κάσιους
100 γρ. καρύδια, ψίχα
100 γρ. φιστίκια πεκάν
100 γρ. φιστίκια αράπικα, ψίχα
Για το σιρόπι
50 γρ. ανάλατο βούτυρο 100 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)
1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού + επιπλέον για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μέτριο ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σκορπίζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε για 15΄-20΄ ή μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν. Ανά 6΄-7΄ βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Σιρόπι: Στο μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά αναμειγνύουμε το βούτυρο, το μέλι και το αλάτι για 5΄, μέχρι να γυαλίσει το μείγμα και να συμπυκνωθεί ελαφρώς.
Βήμα 3
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς στην κατσαρόλα με το μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να καλυφθούν καλά. Αδειάζουμε ξανά τους ξηρούς καρπούς στο ταψί, τους απλώνουμε και ψήνουμε για άλλα 5΄ ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα πιο σκούρο χρυσό χρώμα.
Βήμα 4
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν οι ξηροί καρποί ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με επιπλέον αλάτι και αφήνουμε να κρυώσουν πλήρως. Μόλις κρυώσουν, διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα, τάπερ ή γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Βήμα 5
Συνταγές: Sarah Cook. Amanda James, Janine Ratcliffe – Φωτογραφία: Stuart Ovenden, Mike English