Τα τραπέζια των γιορτινών ημερών είναι γεμάτα έντονες γεύσεις και πλούσια αρώματα. Εδέσματα παραδοσιακά, γεμάτα με τα υλικά της άνοιξης, μαγειρεμένα με φροντίδα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνήθειες του κάθε τόπου, συνθέτουν μοναδικές εμπειρίες δημιουργώντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Αγαπημένα πρόσωπα και φαγητά εκλεκτά φτιάχνουν αυτόματα ατμόσφαιρα θαλπωρής που εξελίσσεται σε γαστρονομική γιορτή, σε μια απολαυστική ιεροτελεστία που απογειώνεται με τους κατάλληλους οινικούς συνδυασμούς.
Τα τραπέζια των γιορτινών ημερών είναι γεμάτα έντονες γεύσεις και πλούσια αρώματα. Εδέσματα παραδοσιακά, γεμάτα με τα υλικά της άνοιξης, μαγειρεμένα με φροντίδα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνήθειες του κάθε τόπου, συνθέτουν μοναδικές εμπειρίες δημιουργώντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Αγαπημένα πρόσωπα και φαγητά εκλεκτά φτιάχνουν αυτόματα ατμόσφαιρα θαλπωρής που εξελίσσεται σε γαστρονομική γιορτή, σε μια απολαυστική ιεροτελεστία που απογειώνεται με τους κατάλληλους οινικούς συνδυασμούς.
Θεωρητικά, σχεδόν όλες οι αγαπημένες μας ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες μπορούν να σταθούν στα πασχαλινά τραπέζια, ανάλογα με τα πιάτα που πρωταγωνιστούν και φυσικά ανάλογα με τα γούστα μας. Για παράδειγμα, η μαγειρίτσα, πιάτο πλούσιο σε αρώματα λόγω των φρέσκων μυρωδικών αλλά και σε λιπαρότητα λόγω των εντοσθίων ταιριάζει εξίσου με ένα φουλ αρωματικό Μοσχοφίλερο, μια δροσερή Μαλαγουζιά ή ένα φρουτένιο Βιδιανό αλλά και με ένα Sauvignon Blanc με στιβαρό – λιπαρό σώμα. Στην ίδια λογική ταιριάσματος κινούνται και όλα τα ορεκτικά που είναι γεμάτα φρέσκες αρωματικές πρασινάδες όπως οι χορτόπιτες αλλά και οι φρέσκιες σαλάτες εποχής.
Ο οβελίας αγαπάει το ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon και το Syrah αφού η αισθητή οξύτητά τους και οι δουλεμένες τανίνες τους ταιριάζουν τέλεια με τη γευστική ένταση και τα πληθωρικά αρώματα του ψητού. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα παραφερνάλια: κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γαρδουμπάκια κ.ά. Αν όμως προτιμάτε τα λευκά κρασιά ένα βαρελάτο χαρμάνι που να περιέχει Ασύρτικο ή ένα Chardonnay, επίσης περασμένο από βαρέλι, λόγω της τονισμένης οξύτητάς τους, θα ισορροπήσουν μια χαρά με τη λιπαρότητα του σουβλιστού κρέατος. Τώρα αν το αρνί ή το κατσίκι είναι φουρνιστό οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές, από φρέσκο Αγιωργίτικο και νεαρό Merlot μέχρι Μαυροδάφνη.
Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλες οι ποικιλίες μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στα πασχαλινά καλέσματα, ανάλογα με τα πιάτα και με τα γούστα μας. Ευτυχώς τα καλά κρασιά δεν είναι πάντα ακριβά κι έτσι μπορούμε να έχουμε στα τραπέζια μας μία, δύο ή και περισσότερες, διαφορετικές επιλογές χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία. Ακολουθούν μερικές ετικέτες Ελλήνων παραγωγών που ξεχωρίσαμε από τη μεγάλη ποικιλία που κυκλοφορεί αγορά:
Αγιωργίτικο Νεμέα
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Νεμέα – Κτήμα Σκούρα
Κόκκινα φρούτα και γλυκάνισος είναι τα αρώματα που κυριαρχούν εδώ ενώ η γεύση είναι βελούδινη με μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες. Απολαύστε το με όλα τα πιάτα της πασχαλινής κρεατοφαγίας, ειδικά τα σουβλιστά του ταιριάζουν πολύ.
Τιμή: Περίπου €11 στο ράφι
Αβέρωφ – Ροζέ 2022
Οίνος Ροζέ Ημίξηρος, ΠΓΕ Μακεδονία – Κτήμα Αβέρωφ
Κρασί πασπαρτού, 100% ξινόμαυρο, για όσους αγαπούν τα ροζέ. Φρουτένια αρώματα και φρέσκια γεύση με μία διακριτική γλυκιά επίγευση. Ένα εξαιρετικό απεριτίφ για κάθε περίσταση που όμως μπορεί να συνοδεύσει άψογα και τις παραδοσιακές πίτες της Λαμπρής.
Τιμή: Περίπου €9 στο ράφι
Thea Mantinia 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Μαντινεία – Κτήμα Σεμέλη
Ξανθoκίτρινο χρώμα και πολύπλοκα αρώματα βοτάνων και αποξηραμένων φρούτων σε ένα απολαυστικό Μοσχοφίλερο με πλούσια γεύση και όγκο στο στόμα. Το κατσικάκι φούρνου και το αρνί, γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι, του πάνε τέλεια.
Τιμή: Περίπου €14 στο ράφι
These 12
Οίνος Λευκός Ξηρός, Κτήμα Μιχαλάκη
Λαμπερό λεμονί με πράσινες ανταύγειες, έντονα αρώματα πράσινου μήλου, γκρέιπφρουτ και ανανά, με τραγανή οξύτητα και βοτανική επίγευση. Αυτό το μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας γι αυτό και ταιριάζει τέλεια με τη μαγειρίτσα, τις χορτόπιτες και τα φρέσκα τυριά της άνοιξης.
Τιμή: Περίπου €14 στο ράφι
Mega Spileo Vidiano Aidani
Οίνος Λευκός Ξηρός, Μέγα Σπήλαιο
Βιδιανό και Αηδάνι σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό με τροπικά αρώματα στη μύτη, τονισμένη οξύτητα και ορυκτότητα στο στόμα και φρουτένια επίγευση. Κατάλληλο για κάθε περίσταση της εποχής αφού ταιριάζει με νηστίσιμα αλλά και γιορτινά πιάτα.
Τιμή: Περίπου €10 στο ράφι
Μαύρο πρόβατο 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Παγγαίο – κτήμα Νίκου Λαζαρίδη
Merlot και Syrah σε αναλογία που δίνει πικάντικο και φρουτένιο κρασί με ωραία διάρκεια στο στόμα. Από τα τσιμπολογήματα πριν το γιορτινό τραπέζι μέχρι το ψητό και τα συνοδευτικά του, πηγαίνει με όλα εξίσου.
Τιμή: Περίπου €15 στο ράφι
Mademoiselle 2021
Οίνος Ροζέ Ξηρός, ΠΓΕ Κεφαλονιά – Κτήμα Χαριτάτου
Ανάλαφρο κόκκινο κρασί με μπλε ανταύγειες, ζουμερά κόκκινα φρούτα στη μύτη και τραγανή οξύτητα με βελούδινες τανίνες στη γεύση. Καθαρόαιμη Μαυροδάφνη, φρέσκια και δροσερή πάει με τυρένια ορεκτικά και κρεατόπιτες.
Τιμή: Περίπου €14 στο ράφι
Χελώνες 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Φλώρινα – Κτήμα Άλφα
Μια Μαλαγουζιά με τα όλα της. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών και βοτάνων και γεύση δροσερή με μακρά επίγευση. Ιδανικός σύντροφος για τη μαγειρίτσα.
Τιμή: Περίπου €13 στο ράφι
1827 Ερυθρό 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Navarino Vineyards
Cabernet Sauvignon με χρώμα βαθύ κόκκινο και αρώματα κέδρου και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα ξεχωρίζουν τα κόκκινα φρούτα, οι διακριτικές τανίνες και η πικάντικη επίγευση. Αυτό το κρασί είναι ο βασιλιάς της κρεατοφαγίας αφού πάει κυριολεκτικά με τα πάντα.
Τιμή: Περίπου €14 στο ράφι
Chardonnay Βαρέλι 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης – Κτήμα Χατζημιχάλη
Λαμπερό κίτρινο χρώμα και αρώματα ροδάκινου, βανίλιας και δρυός. Ανεβασμένη οξύτητα και μπόλικο αλκοόλ σε ένα απολαυστικό κρασί με μακρά επίγευση που μαρτυρά το πέρασμα από βαρέλι. Αγαπημένα του γευστικά ταιριάσματα όλα τα ψητά στα κάρβουνα, από λαχανικά μέχρι παϊδάκια.
Τιμή: Περίπου €16,50 στο ράφι