Το οινοποιείο στο Γιαννακοχώρι εξελίσσεται σε γαστρονομικό προορισμό της Μακεδονίας.
Τα δυο μου αγόρια έπαιζαν χαρούμενα με μια άλλη παρέα έξω στο γρασίδι του οινοποιείου με φόντο τα ζωηρά αμπέλια του κτήματος και το επιβλητικό Βέρμιο, όπου ο ήλιος άθελα του δημιουργούσε ένα φωτοστέφανο στις κορυφές του. Μέσα, στη μεγάλη ξύλινη σάλα με τις πελώριες τζαμαρίες, γονείς, φίλοι, ζευγάρια από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, απολάμβαναν τα πιάτα της σεφ Κυριακής Φωτοπούλου και τις ετικέτες «Κυρ-Γιάννη». Μια ήρεμη, λαμπερή Κυριακή, μακριά από το άγχος της πόλης, την ταλαιπωρία της σαλονικιώτικης κίνησης, με τα παιδιά να είναι ελεύθερα στη φύση και τους ενήλικες να χαλαρώνουν πίνοντας, τρώγοντας, γελώντας. Στιγμιότυπα μιας άλλης, κανονικής ζωής.
Από όταν ξεκίνησε το εστιατόριο στο οινοποιείο, περίπου 1,5 χρόνο πριν, η επισκεψιμότητα σχεδόν διπλασιάστηκε, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν πέρυσι τους 10.000. Η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου, γνώριμη από το οινοποιείο του Σιγάλα στη Σαντορίνη, όπου το 2016 έστησε τη γαστρονομική εμπειρία στο ομώνυμο κτήμα και την επιμελείται μέχρι σήμερα, αξιοποιεί τις ναουσαίικες συνταγές και τα ντόπια προϊόντα και σερβίρει ένα νοικοκυρεμένο, μαμαδίστικο μενού. Τη βοηθάει πολύ και ο λαχανόκηπος που υπάρχει στο κτήμα, δίπλα στη λίμνη, ο οποίος την τροφοδοτεί με πράσα, μπρόκολα, κουνουπίδια, φρέσκα κρεμμυδάκια και λογής-λογής λαχανικά.
Από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή υπάρχει ένα α λα καρτ μενού, ενώ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα πραγματοποιείται pairing. Στο μενού θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα ορεκτικά, όπως ο φασουλοντολβάς με φασόλια Καστοριάς και λαχανικά, κυρίως πιάτα με βάση το κρέας, σαν το παραδοσιακό λουκάνικο Νάουσας με τουρσί από κόκκινο λάχανο και γιαούρτι με ψητό σκόρδο, πολλά τυριά από όλη την Ελλάδα και αλλαντικά κυρίως από τη Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι τα δυο ειδών ψωμιών με προζύμι, ένα ζυμωμένο με οινολάσπες που έχει μωβ χρώμα και ένα ολικής άλεσης με τέσσερα διαφορετικά αλεύρια, τα φτιάχνουν οι ίδιοι καθημερινά. «Θέλουμε η κουζίνα μας να είναι σπιτική, να συνεχίζουμε τη γευστική παράδοση και να αναδεικνύουμε τα προϊόντα του τόπου», μου λέει η Κυριακή την ώρα που ερχόταν στο τραπέζι μια πολίτικη σαλάτα συνοδευόμενη από ένα ποτήρι «Σαμαρόπετρα».
Έκπληξη πρώτη το «Αγκαθωτό», το πρώτο ροζέ κρασί του κτήματος από τη Νάουσα και συγκεκριμένα από το οχτάχρονο αμπελοτόπι της Γάστρας. Ένα γεμάτο στο στόμα Ξινόμαυρο, με διακριτικό βαρέλι και έντονα βοτανικά αρώματα. Συνδυάστηκε υπέροχα με τους κεφτέδες σε άρμη, βυθισμένους σε λεμονάτη σάλτσα και λάδι μυρωδικών. Έκπληξη δεύτερη ο τραχανάς που ήρθε αγκαζέ με τις «Δυο ελιές». Τα μανιτάρια, το χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο, η πάστα μαύρης τρούφας και το ψημένο φουντούκι δημιούργησαν ένα πολύ ολοκληρωμένο πιάτο, βαθιάς νοστιμιάς. Έκπληξη τρίτη, το γλυκό κόκκινο κρασί από παλαιωμένο Ξινόμαυρο, χωρίς ετικέτα, το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Βλέποντας τον κόσμο γύρω μου χαρούμενο, να τσουγκρίζει ποτήρια, να ενδιαφέρεται για τα κρασιά, να ψωνίζει για το σπίτι από το πολύ ωραίο πωλητήριο, σκέφτηκα πόσο πλέον έχουν ενσωματωθεί τα οινοποιεία στις συνήθειες μας, πόσα βήματα εξέλιξης έχει κάνει ο οινικός και γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα. Ρωτάω τον Στέλλιο Μπουτάρη τι είχε στο μυαλό του όταν σχεδίαζε το εστιατόριο. «Είναι στη νοοτροπία μας να εμπλουτίζουμε συνεχώς την εμπειρία στο κτήμα Κυρ-Γιάννη. Γνωρίζουμε καλά ότι βρισκόμαστε μακριά από τουριστικούς προορισμούς επομένως θεωρούμε σημαντικό να προσφέρουμε στον επισκέπτη που θα επιλέξει να περάσει μια ημέρα μαζί μας την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, να γίνουμε εμείς οι ίδιοι προορισμός. Άλλωστε, μπορείς να σκεφτείς το Ξινόμαυρο χωρίς φαγητό; Προσπαθούμε να αναδείξουμε την τοπική γαστρονομία με το κρασί στο επίκεντρο και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον τόπο, την ιστορία και τις παραδόσεις του», απαντάει.
Το κτήμα «Κυρ-Γιάννη» πολύ γρήγορα, από στόμα σε στόμα, άρχισε να συγκεντρώνει κόσμο από όλη την ευρύτερη περιοχή, να προσελκύει ακόμη και γκρουπ που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με κρουαζιερόπλοια. Μοιράζομαι μαζί του τον προβληματισμό μου ότι καμιά φορά, όταν ένα οινοποιείο προσφέρει φαγητό τότε το εστιατόριο συνήθως το επισκιάζει. «Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία και ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς. Επιμένουμε να αναδεικνύουμε την οινική εμπειρία σε πρωταγωνιστή και να την ενισχύουμε με παράλληλες δράσεις και εμπειρίες, φροντίζοντας να αναδεικνύουμε την ταυτότητα μας σε ό,τι προσφέρουμε. Και η ταυτότητα μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με το κρασί. Όχι όμως ως μια αποσπασματική γευσιγνωστική σημείωση, αλλά ως μια αισθητηριακή, βιωματική εμπειρία. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να περπατήσουν μέσα στα αμπέλια, ακόμη και να κλαδέψουν όταν είναι η εποχή. Να αντιληφθούν ότι το κελάρι και η οινοθήκη μας είναι η ιστορία μας και η σχέση μας με τον τόπο που μας φιλοξενεί».
Πράγματι, το κτήμα διοργανώνει πολλές δραστηριότητες, από ποδήλατο και πικ-νικ μέχρι κινηματογραφικές προβολές και παιδικές παραστάσεις. Μοντέρνο, με εξυπηρετικό προσωπικό και ανθρώπους που αγαπάνε τη δουλειά τους, διαφημίζει τον τόπο και του ανοίγει περισσότερες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Πάντως, προσωπικά, αυτό που μου άρεσε περισσότερο, είναι το επίπεδο της φιλοξενίας. Είναι σπουδαίο να πηγαίνεις σε ένα μέρος με δυο παιδιά και να αισθάνεσαι όμορφα, να μην φοβάσαι αν θα γίνει καμιά ζημιά ή αν θα τους λείψει κάτι, να μπορείς γευματίσεις μαζί τους δίχως το άγχος της ποιότητας του φαγητού. Για αυτά τα στιγμιότυπα της ονειρεμένης ζωής που προσφέρει το κτήμα, τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Info: Νάουσα, Γιαννακοχώρι, T/23320-51.100