Οργανωμένα, επισκέψιμα και μόλις μια ανάσα από την πρωτεύουσα, τα αγροκτήματα αυτά θα σας προσφέρουν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία
Η γενικότερη ευαισθητοποίηση των τελευταίων ετών για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρωπογενείς δυνάμεις καταστροφής που το υπονομεύουν, η αγάπη –μα και η περιέργεια– των παιδιών για τον κόσμο των ζώων, αλλά και η άνοδος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, είναι τρεις βασικές αιτίες που μεταμόρφωσαν διάφορες φάρμες της Αττικής σε προορισμούς για εκδρομές και Σαββατοκύριακα.
Τέτοια κτήματα, δηλαδή, από τη στιγμή βέβαια που οργανώθηκαν καταλλήλως και φρόντισαν να είναι επισκέψιμα, εγκατέλειψαν την παλιότερη, ήσυχη και μάλλον απομονωμένη ζωή τους. Και προσφέρουν, πλέον, μια ιδανική ευκαιρία απόδρασης από την πολύβουη καθημερινότητα της Αθήνας –ειδικά για τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα της άνοιξης, όταν αναγεννιέται και η φύση που τα περιβάλλει. Παράλληλα, διατηρούν και μια πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, η οποία τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα ακόμα και σε όσους δεν έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους.
Πέντε λοιπόν από αυτά τα αγροκτήματα που αξίζει να ανακαλύψετε –ειδικά αν είστε οικογένεια με παιδιά– είναι το «Περιβόλι» στη Βάρη, το «Κτήμα Λακκαγκίνη» στα Κιούρκα (Αφίδνες), το «The Margi Farm» στα Καλύβια Θορικού, το «Farma Moo» λίγο πριν τη Νέα Μάκρη και το «Διαμάντι» στον Μαραθώνα.
The Margi Farm
Δημιουργήθηκε το 2015 στα Καλύβια Θορικού σαν φάρμα του ξενοδοχείου «The Margi», σε μια έκταση 20 στρεμμάτων μέσα στους ελαιώνες και στα αμπέλια αυτής της περιοχής της ανατολικής Αττικής, σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Και στόχευσε εξαρχής να γίνει ένας παράδεισος χαλάρωσης για τους λάτρεις της φύσης, ικανός να συνδεθεί άμεσα με την ποικιλία δράσεων που παρέχει το ξενοδοχείο: ευκαιρίες για διαμονή και για οργάνωση συνεδρίων ή άλλων ομαδικών εκδηλώσεων, άμεση τροφοδοσία του εστιατορίου του με ποιοτικές πρώτες ύλες κ.ά.
Κύρια εστία, πάντως, παραμένει η ίδια η φάρμα, η οποία παράγει τα δικά της βιολογικά φρούτα και λαχανικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αυγά και τυρί. Όλα αυτά, μάλιστα, γίνονται ποιοτικές πρώτες ύλες για τα πιάτα που σερβίρει το εστιατόριο. Υπάρχει η δυνατότητα να έρθετε εδώ για ιδιωτικές εκδρομές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατόπιν αιτήματος στο 2109670924 (με ελάχιστη συμμετοχή τα 2 άτομα).
Παρέχεται ξενάγηση στον λαχανόκηπο –μπορείτε μάλιστα να μαζέψετε και τα δικά σας λαχανικά– ευκαιρίες να ταΐσετε τα ζώα του «The Margi Farm», καθώς και ζωντανή επίδειξη μαγειρικής. Ειδικά για τα παιδιά, στήνονται και διάφορα αγροτικά παιχνίδια, ενώ παρέχονται και μαθήματα κατασκευής σκιάχτρων. Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται (λένε) με τη γνωριμία με τον Billy, τον γαϊδαράκο της φάρμας.
Το Περιβόλι στη Βάρη
Τεχνικές αναγεννητικής γεωργίας –σε μια προσπάθεια αρμονικότερης συνύπαρξης με τη φύση– εστιατόριο με αυστηρά εποχική κουζίνα, αγροτουριστικά προγράμματα, αλλά κι ένα ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης. Αυτά είναι, συνοπτικά, όσα προσφέρει το «Περιβόλι στη Βάρη», ένα αγρόκτημα στο Χέρωμα της Βάρης (στο ύψος της Σχολής Ευελπίδων) που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Φιλοδοξώντας να γίνει μια φάρμα που θα εξελίσσεται διαρκώς μέσα στον χρόνο, το «Περιβόλι» προτρέπει τους επισκέπτες του να το περπατήσουν, ώστε να θαυμάσουν από κοντά τα παρτέρια του, αλλά και το πρότυπο κοτοτρακτέρ. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη σκουληκόφαρμα –μαθαίνοντας πολύτιμα πράγματα για τον κύκλο της ζωής– να δείτε μια ηλιακή τουαλέτα απολύτως φιλική προς το περιβάλλον (λειτουργεί μόνο με αέρα και με την ενέργεια του ήλιου) και βέβαια να θαυμάσετε την τεχνητή λίμνη του κτήματος, με τα όμορφα νούφαρα και τα βατράχια.
Το «Περιβόλι» παράγει λαχανικά, αυγά από τις δικές του κότες και μέλι από τις κυψέλες που βρίσκονται στις εκτάσεις του, ενώ λειτουργεί και deli, όπου μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της χώρας μας που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες περί φύσης και καλλιεργειών.
Κτήμα Λακκαγκίνη
Το Κτήμα Λακκαγκίνη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που περνάει από πατέρα σε γιο, εδώ και δεκαετίες. Πρωτοξεκίνησε το 1918 ως καφενείο/ταβέρνα στη λεγόμενη «Λάκκα του Γκίνη» –από την οποία πήρε και το όνομά του– και βρίσκεται στις Αφίδνες (ή Κιούρκα, όπως συνεχίζουν να είναι γνωστές), στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας, μόλις 34 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
Ερχόμενοι εδώ θα βρείτε μια ήσυχη τοποθεσία με βουνίσιο χαρακτήρα. Μπορείτε να κάτσετε και στο φροντισμένο, πετρόχτιστο καφέ-εστιατόριο του κτήματος, που το χαρακτηρίζει η διακριτική πολυτέλεια, είτε για καφέ, είτε για φαγητό: αξίζει να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές τους πίτες και τα χειροποίητα ζυμαρικά, σημειώστε όμως ότι καλό θα είναι να έχετε κάνει κράτηση αν σκέφτεστε να πάτε Σαββατοκύριακο (22950-22945). Το καλοκαίρι βγάζει και ξύλινα τραπεζάκια στη μεγάλη, άνετη αυλή, ενώ αν έρθετε με τα παιδιά σας υπάρχει και εξωτερική παιδική χαρά (περιφραγμένη), αλλά και παιδότοπος οργανωμένος στον κάτω όροφο του ρεστοράν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να κάνετε μια βόλτα στο κτήμα και στα μονοπάτια που δείχνουν να χάνονται στο πράσινο του βουνού τριγύρω, αλλά κι ένα πέρασμα από τον μικρό, μα εντυπωσιακό ζωολογικό κήπο. Εδώ φιλοξενούνται άλογα, ελάφια, γαϊδουράκια, αλλά και λάμα και καγκουρό, τα οποία ξετρελαίνουν συνήθως τα παιδιά –ειδικά αν τους δοθεί η ευκαιρία να ταΐσουν τα μικρά των ζώων.
Farma Moo
Η «Farma Moo» (22940-91161) είναι μια έκταση 50 στρεμμάτων οργανωμένη στα περίχωρα της Νέας Μάκρης, σε σημείο όπου ανεβαίνεις την Πεντέλη κινούμενος προς Διόνυσο, περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Εκεί, σε μια απλωσιά που αποτελεί τμήμα της εύφορης κοιλάδας της Ντόριαζας, δίπλα ακριβώς στα νερά του ομώνυμου ρέματος, θα βρείτε ένα αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας ιδανικό για επισκέψεις με όλη την οικογένεια.
Ερχόμενοι στη «Farma Moo» θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στις καλλιέργειές της, να φάτε στο καφέ-εστιατόριο που χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες ό,τι βγάζει η εδώ γη, να μάθετε από πρώτο χέρι για το πώς παράγεται η τροφή, αλλά και να δείτε από κοντά διάφορα ζώα (κότες, κατσίκες, κουνέλια, χήνες, πάπιες, άλογα, ελάφια κ.ά.), μερικά από τα οποία έχουν διασωθεί από συλλόγους προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής. Αν έχετε μαζί σας παιδιά, εντωμεταξύ, θα βρείτε και μια παιδική χαρά, με κούνιες και αιώρες στα δέντρα.
Αλλά η πιο ξεχωριστή δράση που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι να νοικιάσετε το δικό σας κομμάτι γης, όπου θα φυτέψετε λαχανικά της επιλογής σας. Έπειτα, όταν φτάσει ο καιρός της συγκομιδής, μπορείτε να λάβετε μέρος και σε αυτήν –διαφορετικά θα σας στείλουν τα προϊόντα στο σπίτι.
Διαμάντι
Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει από μια τέτοια λίστα το οικολογικό αγρόκτημα «Διαμάντι», καθώς υπήρξε ένα από τα πρώτα του είδους του, ξεκινώντας το 1985, όταν τίποτα ανάλογο δεν αποτελούσε τάση –λόγω της επιθυμίας του ιδρυτή του, του βιοκαλλιεργητή Χριστόφορου Διαμάντη, για καλλιέργειες δίχως φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες.
Στις δικές μας ημέρες, το αρχικό, ταπεινό μποστάνι έχει δώσει τη θέση του σε ένα εντυπωσιακό αγρόκτημα στην παραλία του Μαραθώνα –δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου– γύρω στα 30 λεπτά από την Αθήνα. Το οποίο έχει 180 στρέμματα υπαίθριων καλλιεργειών, 12 στρέμματα θερμοκηπίου, στάβλο 1.000 τ.μ. με κοπάδι αιγοπροβάτων, περιλαμβάνοντας κι ένα εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού.
Το «Διαμάντι» είναι επισκέψιμο κάθε Σαββατοκύριακο (09.00-18.00, 22940-67866) και καλλιεργεί μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, διαφορετικών για κάθε εποχή. Αν το επισκεφθείτε τώρα την άνοιξη, ας πούμε, θα βρείτε μπάμιες, σπανάκι, πατάτες, κολοκυθάκια, κουνουπίδια, μπρόκολα, φασόλια πράσινα, σέσκουλα, άγρια ραδίκια, μακριές πιπεριές και μελιτζάνες (από Απρίλιο και μετά). Φυσικά, το κτήμα παράγει και δικό του τυρί, όπως και γιαούρτι. Κι αν έρθετε εδώ με τα παιδιά σας, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν με τα δεντρόσπιτα της φάρμας, αλλά και από τις αγροτικές εργασίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά.