Τα κρασιά της Πάρου

Ένα από τα ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν (και) για τα κρασιά τους

Η Πάρος μαζί με τη Σαντορίνη είναι τα νησιά των Κυκλάδων με τη μεγαλύτερη οινική παράδοση. Χρονολογία σταθμός για την οινική της ανάπτυξη ήταν το 1981 που καθιερώθηκε νομικά ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Πάρος (ΟΠΑΠ τότε).

Η Πάρος διαθέτει δύο ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μία για ξηρά λευκά και ερυθρά κρασιά (ΠΟΠ Πάρος) και τη ζώνη ΠΟΠ Malvasia Πάρος για τους γλυκούς οίνους. Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος παράγονται από την ποικιλία Μονεμβασιά ενώ τα ερυθρά από την Μανδηλαριά. Τα κρασιά ΠΟΠ Malvasia Πάρος παράγονται από λιαστά σταφύλια Μονεμβασιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 85% και από Ασύρτικο, ενώ πρέπει να παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Σήμερα υπάρχουν στο νησί πέντε οινοποιεία τα περισσότερα επισκέψιμα που έχουν φυτέψει και αναβιώνουν εκτός από τις παραπάνω ποικιλίες και τις σπάνιες ποικιλίες Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα και Αθήρι Μαύρο αλλά και Μαλαγουζιά, Ροδίτης και Ασύρτικο.

Εκτός από το κρασί, πολύ δημοφιλής είναι η σούμα, απόσταγμα πο παράγεται από τα στέμφυλα των σταφυλιών και συνοδεύει όλους τους μεζέδες στο νησί. Παράγεται στο τέλος του Οκτώβρη από παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιών όπως Μονεμβασιά και Μαντηλαριά στα «ρακιδιά» όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τους χώρους όπου γίνεται η απόσταξη και η γιορταστική διαδικασία ονομάζεται «Καζανιές» ή «Καζάνια».

 

Related Posts

Next Post

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.