Τόποι με σκοτεινό παρελθόν που τραβάνε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες αναζητούν όλο και περισσότερο νέες βιωματικές εμπειρίες μακριά από τον συμβατικό μαζικό τουρισμό. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και το ρεύμα του λεγόμενου «dark tourism» ή αλλιώς σκοτεινού τουρισμού, που έχει αναβαθμίσει την τουριστική εμπειρία διεθνώς προσφέροντας μία 100% πρωτότυπη ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους και σημεία που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα. Αν και κατά πολλούς θεωρείται μακάβριος ή ακόμα και ανήθικος, στην πραγματικότητα ο σκοτεινός τουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη τόπων που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν χαμένοι στη λήθη της ιστορίας.
Κάπως έτσι, διαλέξαμε παρακάτω μερικά από τα πιο γνωστά σκοτεινά σημεία της Ελλάδας που μπορούν να προσφέρουν μία αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία σε όσους ταξιδιώτες αναζητούν κάτι διαφορετικό.
Σπιναλόγκα, Κρήτη
Με έκταση που δεν ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά μέτρα, η Σπιναλόγκα ταύτισε την ύπαρξη της με μία ασθένεια-θάνατο, την λέπρα. Το 1903 και σε μία προσπάθεια περιορισμού της ανιάτης τότε ασθένειας, το έρημο τότε βενετικό φρούριο μετατράπηκε σε λεπροκομείο και ένα χρόνο μετά, το 1904, ξεκίνησε να δέχεται τους πρώτους εξορισμένους ασθενείς.
Μάλιστα, η φήμη της Σπιναλόγκας ως λεπροκομείο έγινε τόσο μεγάλη που λίγα χρόνια αργότερα, ασθενείς από άλλες χώρες της Ευρώπης πήραν τον δρόμο για το μικρό νησί της Κρήτης. Μιας και τότε θεραπεία για τη λέπρα δεν υπήρχε, η Σπιναλόγκα είχε γίνει συνώνυμο του θανάτου και όσοι στέλνονταν σε εκείνο το νησί, γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να γυρίσουν ποτέ στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε το μικρό νησί να εξελιχθεί σε μία ζωντανή μικροκοινωνία που βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από την απέναντι Πλάκα, ενώ κατά την διάρκεια της Κατοχής οι Σπιναλογκίτες εκμεταλλευόμενοι τον φόβο των κατοχικών δυνάμεων, ανέπτυξαν μία ιδιότυπη αντίσταση αποκτώντας πρόσβαση στα ελεύθερα συμμαχικά ραδιόφωνα. Τελικά, με την ανακάλυψη των κατάλληλων αντιβιοτικών, η Σπιναλόγκα άδειασε και έμεινε έρημη για χρόνια αποτελώντας σήμερα το δημοφιλέστερο σκοτεινό αξιοθέατο της Κρήτης.
Ιερό των Μεγάλων Θεών, Σαμοθράκη
Αν και η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου μέσα στην καταπράσινη πλαγιά, κάθε άλλο παρά σκοτεινή είναι, το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι ένα από τα πιο αινιγματικά μνημεία στην Ελλάδα. Και αυτό, γιατί συνδέθηκε με τα περιβόητα Καβείρια Μυστήρια, μία αρχαία τελετή λατρείας χθόνιων θεοτήτων άγνωστη στον ηπειρωτικό ελληνικό χώρο. Σε αυτό το σημείο, οι αρχαίοι Έλληνες δεν λάτρευαν τον Δία, την Ήρα ή την Αφροδίτη. Αντίθετα, συμμετείχαν όλοι, κύριοι και δούλοι, σε σκοτεινές τελετές καταργώντας κάθε κοινωνική τάξη και κάνοντας μυστικιστικές θυσίες προς τιμήν άγνωστων θεοτήτων που μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν με ακρίβεια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα Καβείρια Μυστήρια προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από αρχαίες θρησκείες λαών της Μικράς Ασίας που για κάποιο λόγο και σε κάποια άλλη εποχή έφθασαν και στην Σαμοθράκη. Μάλιστα, ο χώρος λατρείας των Καβείριων Μυστηρίων λέγεται ότι είχε τέτοια ενέργεια που, αν κάποιος μη μυημένος στα μυστήρια τολμούσε και έμπαινε, μια τεράστια συμφορά τον περίμενε στη ζωή του. Αν, λοιπόν, επισκεφθείτε τη Σαμοθράκη, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον χώρο του ιερού και να προσπαθήσετε να λύσετε κι εσείς το αίνιγμα των αρχαίων μυστηρίων
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πολεμικό Μουσείο Λέρου, Λέρος
Μέσα σε μία σήραγγα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα dark μουσεία στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Πολεμικό Μουσείο της Λέρου που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα της σύγχρονης πολεμικής ιστορίας.
Πηλίκια με σύμβολα της φασιστικής Ιταλίας, αντιασφυξιογόνες στολές της ναζιστικής Γερμανίας, μεταλλικά κράνη τρυπημένα από σφαίρες, ακόμα και οβίδες υποβρυχίων εκτίθενται στο εσωτερικό του τούνελ που χρησιμοποιήθηκε κατά την μάχη της Λέρου, όπου τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας προσπάθησαν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια ένα από τα τελευταία ιταλικά εδάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σίγουρο είναι ότι μία επίσκεψη θα σας κάνει να ανατριχιάσετε δίνοντας σας δώσει μια μικρή, αλλά δυνατή γεύση της φρίκης του πιο σκοτεινού πολέμου στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.
Δρακόσπιτα, Εύβοια
Με αριθμό που δεν ξεπερνά τα 25, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που αναζητά σκοτεινά μέρη στη χώρα να μην πέσει πάνω στα θρυλικά δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας που μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς ήταν. Κατοικίες; Τόποι εξορίας; Λατρευτικοί ναοί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Χρονολογημένα κάπου στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, τα δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι ορθογώνια τεράστια λίθινα κτίρια χτισμένα σε εποπτικές θέσεις και φτιαγμένα αποκλειστικά από γιγάντιες γκρίζες πέτρες που κανένας δεν ξέρει πώς ακριβώς τις μετέφεραν αυτοί που έφτιαξαν τα περιβόητα δρακόσπιτα.
Μάλιστα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έρευνες στην περιοχή δεν έχουν φέρει στο φως και κανένα άλλο κατατοπιστικό εύρημα, ενώ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εικασίες γύρω από την περιοχή να οργιάζουν και το σκοτεινό ενδιαφέρον για το τι μπορεί να συνέβαινε στο εσωτερικό αυτών των αλλόκοτων χώρων να χτυπάει κόκκινο. Αν, λοιπόν, θέλετε να μυηθείτε στα σκοτεινά μυστικά των δρακόσπιτων, δεν έχετε παρά να διαλέξετε άνετα παπούτσια και να προσπαθήσετε να λύσετε το μυστήριο των γιγαντιαίων δρακόσπιτων.