Αγαπητοί λάτρεις του τυριού! Αυτό το άρθρο σας το αφιερώνουμε καθώς μπορείτε να βρείτε αυθεντικά ελληνικά παραδοσιακά τυριά που ξεχωρίζουν!
Η Ελλάδα έχει παράδοση πολλών αιώνων στην παραγωγή τυριού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα, όπως σε σαλάτες, ως μεζές σερβιρισμένος με κρασί, σε κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό ή ακόμα και σε επιδόρπια. Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τον δικό της παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη τυριών στη χώρα.
Ελάτε να γνωρίσουμε τα 13 κορυφαία ελληνικά τυριά ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του tasteatlas.com :
Καλαθάκι Λήμνου– Είναι λευκό τυρί παρόμοιο με τη φέτα και καταναλώνεται συνήθως ως επιτραπέζιο τυρί σερβιρισμένο με φρούτα, αλλά και στη χωριάτικη σαλάτα. Είναι αλμυρό και έχει ήπια και ευχάριστη γεύση. Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, το τυρόπηγμα μπαίνει σε καλαθάκι για να στραγγίξει και να ξινίσει.
Γραβιέρα Νάξου – Η γραβιέρα αυτή είναι ένα ελαφρώς αλατισμένο τυρί με πλούσια γεύση που ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες. Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, τηγανητό ως σνακ, ή τριμμένο πάνω από ζυμαρικά.
Μετσοβόνε – Το μετσοβόνε είναι καπνιστό τυρί από την ορεινή περιοχή του Μετσόβου. Η γεύση του είναι πλούσια, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη και σερβίρεται ως ορεκτικό ή με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί Βλάχικο ή Ντεμπίνα.
Κεφαλοτύρι– Είναι σκληρό τυρί με ιστορία που ξεκινά από τα βυζαντινά χρόνια. Υπάρχουν δύο τύποι, το νεαρό κεφαλοτύρι (που ωριμάζει για 3 μήνες τουλάχιστον) και το παλαιωμένο (που ωριμάζει για τουλάχιστον ένα χρόνο) με πιο έντονη γεύση.
Γραβιέρα Κρήτης – Η συνταγή για το τυρί αυτό είναι παλιά και είναι η πιο γνωστή ελληνική γραβιέρα. Η γεύση της είναι ελαφρώς αλμυρή και ξηροκαρπάτη, και μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή τριμμένη για να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή σούπες.
Γαλοτύρι – Το γαλοτύρι είναι κρεμώδες μαλακό λευκό τυρί, φτιαγμένο από γάλα και γιαούρτι και έχει φρέσκια γεύση. Παράγεται κυρίως τον Αύγουστο από το λιπαρό καλοκαιρινό γάλα αιγοπροβάτων. Έχει λιγότερες θερμίδες από τη φέτα, αποτελώντας έτσι μια νόστιμη και πιο υγιεινή εναλλακτική.
Σαν Μιχάλη– Αυτό το σκληρό τυρί παράγεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων που εκτρέφονται στη Σύρο και η γεύση του είναι βουτυράτη. Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε σουφλέ ή ομελέτες.
Κεφαλογραβιέρα– Είναι ένα σκληρό τυρί που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, κάτι ανάμεσα σε αλμυρό κεφαλοτύρι με έντονη γεύση και γλυκιά γραβιέρα. Πρόκειται για νέο είδος τυριού που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘60.
Κοπανιστή – Η γεύση αυτού του τυριού συχνά περιγράφεται ως πικάντικη και πιπεράτη και παράγεται στην Τήνο και τη Μύκονο. Σερβίρεται κυρίως ως ορεκτικό με ουζάκι, ρετσίνα ή τσικουδιά και χρησιμοποιείται συχνά σε σάντουιτς καθώς έχει απαλή υφή και απλώνεται εύκολα.
Λαδοτύρι Μυτιλήνης – Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με αρκετά αλμυρή και πικάντικη γεύση. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε διάφορα πιάτα και σαλάτες και συνδυάζεται με ελαφριά, φρουτώδη κρασιά.
Ξινομυζήθρα Κρήτης– Είναι ένα λευκό μαλακό τυρί με γλυκόξινη γεύση που το συναντάμε στην Κρήτη. Η υφή του μπορεί να ποικίλλει από κρεμώδης έως κοκκώδης.
Κασέρι – Το κασέρι έχει ήπια βουτυράτη γεύση και συνήθως καταναλώνεται σε σάντουιτς ή τριμμένο πάνω από φαγητά φούρνου, όπως το γιουβέτσι. Απολαύστε το με ένα ποτήρι κόκκινο Αγιωργίτικο ή ένα δυνατό λευκό σαν τον Ροδίτη.
Ανθότυρο – Το τυρί αυτό παράγεται σε πολλά μέρη της χώρας. Έχει απαλή γεύση και μπορείτε να το δοκιμάσετε είτε ως μαλακό λευκό τυρί είτε ως σκληρό τυρί τριμμένο σε ζυμαρικά. Δοκιμάστε το επίσης με φρούτα και διάφορα είδη ξηρών λευκών κρασιών, όπως η Ντεμπίνα και η Μαλαγουζιά, ή γλυκών, όπως το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Μοσχάτο Σάμου.