Κανένα άλλο νησί δεν έχει πιο κοσμοπολίτικη αίσθηση από τη Μύκονο.
Η Μύκονος ανήκει στις Κυκλάδες, μια ομάδα 56 νησιών που βρίσκονται βόρεια της Κρήτης και δυτικά της Πελοποννήσου, στο μέσο του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανάμεσα στην Τήνο και τη Νάξο, έχει μόλις 90 km² και 80 km² ακτογραμμή. Η Μύκονος είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων, αλλά το πιο δημοφιλές. Έχει 5500 κατοίκους και είναι ίσως το πιο διάσημο ελληνικό νησί. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί είναι πολύ δημοφιλές και αποτελεί ένα από τα κέντρα του τουρισμού, με έντονη νυχτερινή ζωή. Υπάρχει επίσης μια γκέι σκηνή, συγκρίσιμη με αυτή της Ίμπιζα. Και αν τη δεκαετία του 1960 οι χίπις κατέκτησαν την Ίμπιζα ως παράδεισο για τον τρόπο ζωής τους, τη δεκαετία του 1970 οι Έλληνες ανακάλυψαν τη Μύκονο ως τον ιδανικό προορισμό διακοπών τους. Εκτός από τα πλεονεκτήματα της Μυκόνου που αναφέρθηκαν παραπάνω, βρίσκεται πολύ κοντά στο νησί της Δήλου, τα ερείπια του οποίου προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες.
΅Είναι ένας παράδεισος διακοπών. Τα πλεονεκτήματα της Μυκόνου είναι προφανή: περισσότερες από 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένιες παραλίες και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της με τα λευκά και μπλε βαμμένα σπίτια και τους κλασικούς ανεμόμυλους στο φόντο. Η Μύκονος είναι τόσο όμορφη όσο το Capri, τόσο κοσμική όσο το Saint-Tropez και τόσο υπερβατική όσο η Ibiza. Μια φυσική τάση για υπέρβαση είναι η κληρονομιά που άφησαν οι πειρατές που αναζήτησαν καταφύγιο εδώ. Με ένα διεθνές αεροδρόμιο, 2 λιμάνια, η Μύκονος έχει την ιδιαίτερη αρετή να συνδυάζει μια κοσμοπολίτικη νυχτερινή ζωή με διασκέδαση και πολυτέλεια, μαζί με μια πολύ γαλήνια και ρομαντική ουσία. Η Μύκονος είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Ελλάδας.
Εκπληκτικές παραλίες: Μύκονος έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο. Οι παραλίες έχουν κρυστάλλινα νερά και μαλακή άμμο. Μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα σε μία από τις πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες που υπάρχουν στην παραλία. Ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες περιλαμβάνουν την παραλία Paradise Beach και την παραλία Super Paradise Beach.
Έντονη και ζωντανή ατμόσφαιρα: Αν αναζητάτε ένα μέρος γεμάτο ενέργεια και ζωή, η Μύκονος είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Το νησί είναι γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή. Όταν πέφτει η νύχτα, η πόλη ζωντανεύει με τα μπαρ, τις ντίσκο και τα πάρτι στην παραλία. Η μουσική δεν σταματά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εκλεκτή κουζίνα: Το φαγητό στη Μύκονο είναι υπέροχο. Το νησί διαθέτει πολλά υψηλής ποιότητας εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία επιλογών. Μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως μουσακά και σουβλάκι, ή να απολαύσετε τη Μεσογειακή κουζίνα στο φαγητό. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό τοπικό κρασί.
Πολιτισμός και ιστορία: Η Μύκονος έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου για να δείτε αρχαία αντικείμενα και να μάθετε για την ιστορία του νησιού. Η εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία της Μυκόνου, είναι ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε.
Η Μύκονος είναι ένας εκπληκτικός προορισμός διακοπών που έχει κάτι για όλους. Όμορφες παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή, εξαιρετική κουζίνα, ενδιαφέρουσα κουλτούρα και ιστορία. Αν σχεδιάζετε ένα καλοκαιρινό ταξίδι, η Μύκονος είναι το ιδανικό μέρος για εσάς.
Ανακαλύπτοντας την Μύκονο
Εκτός όμως από τα πάρτι, η Μύκονος έχει να προσφέρει και άλλες γοητείες, όπως η πρωτεύουσά της, η Χώρα, ένα μικρό χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια και ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και κόκκινες πόρτες. Εδώ σας περιμένουν αρκετοί ανεμόμυλοι, όπως οι Κάτω Μύλοι και ο Μπόνης, και ελκυστικές εκκλησίες, επίσης ασβεστωμένες και με μπλε και κόκκινους τρούλους. Μία από τις παλαιότερες είναι η Παραπορτιανή. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι το χωριό Άνω Μερό, με πολύ ήρεμη ατμόσφαιρα και όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Μονής Παναγίας Τουρλιανής, οι παραλίες του, που αποτελούν ένα άλλο από τα κύρια αξιοθέατα του νησιού, με ονόματα όπως Καπάρι, Καλή Λιβάδι, Λούλος, Άγιος Σώστης και Παράδεισος, και το νησί της Δήλου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκαν η Άρτεμις και ο Απόλλωνας. Η Μύκονος φημίζεται επίσης για τα φεστιβάλ της. Η χώρα είναι γνωστή για τις παραδοσιακές γιορτές της, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ανεμόμυλοι, λευκά σπίτια και ο Πέτρος
Το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι επισκέπτες είναι ο άνεμος που φυσάει δυνατά και σταθερά. Γι’ αυτό και η ζέστη του καλοκαιριού είναι υποφερτή.Το σήμα κατατεθέν και ως εκ τούτου μια από τις αδιαμφισβήτητες εικόνες της Μυκόνου είναι οι ανεμόμυλοι στον ορίζοντα δίπλα στην πόλη, οι εκατοντάδες εκκλησίες και τα λευκά σπίτια και ο Πέτρος, ο πελεκάνος και μασκότ του νησιού, ο οποίος πάντα περπατά προς το λιμάνι και επιτρέπει να τον φωτογραφίζουν – αν και κινείται μόνο αν του προσφέρουν ψάρι. Και προσέξτε: μερικές φορές μπορεί να δαγκώσει! Το μυστήριο αυτού του πουλιού είναι ένα αίνιγμα, αν ρωτήσετε στη Μύκονο για την προέλευση του πελεκάνου Πέτρου, θα ακούσετε πολλές εκδοχές! Το σίγουρο είναι ότι ο Πέτρος άφησε τις μεταναστευτικές του συνήθειες το 1954 και από τότε εγκαταστάθηκε εδώ. Ο Πέτρος πέθανε 30 χρόνια μετά, αλλά ο θάνατός του έγινε τόσο βαθιά αισθητός από παροικούντες και τουρίστες που ένας άλλος πελεκάνος τον αντικατέστησε προς τέρψη όλων. Εκτός από τον τουρισμό, οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τη γεωργία και την αλιεία. Καθώς η γη είναι σχετικά ξηρή και ο άνεμος φυσάει συνεχώς, η βλάστηση είναι πολύ αραιή. Πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, το νησί ήταν πολύ φτωχό, οι κάτοικοι ζούσαν πολύ ταπεινά από την καλλιέργεια λαχανικών και κρασιού, από τους ανεμόμυλους τους και αν πάμε πιο πίσω στο χρόνο, από την πειρατεία! Ορισμένα από τα οικήματα στην κεντρική περιοχή θυμίζουν ακόμη εκείνη την εποχή.
Το μυκονιάτικο πνεύμα της χώρας
Η κύρια θέση είναι ένα κινηματογραφικό χωριό με στενά, γοητευτικά, ελικοειδή σοκάκια, κυβικά λευκά σπίτια, ειδυλλιακές μικρές πλατείες, δεκάδες γραφικά εκκλησάκια – κανένα σύγχρονο κτίριο δεν καταστρέφει τη συνολική αρχιτεκτονική εικόνα. Η τυπική αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών παρουσιάζεται τέλεια στη Μύκονο, τα παραδοσιακά σπίτια, οι λευκοί τοίχοι με τις επίπεδες στέγες, οι ξύλινες πόρτες βαμμένες μπλε, τα μπαλκόνια στολισμένα με λουλούδια δίπλα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια είναι τόσο γοητευτικά και συναρπαστικά, ειδικά στην πρωτεύουσα, η οποία χτίστηκε από τους κατοίκους της, χωρίς οικοδομικά σχέδια ή κανονισμούς – εντελώς με το δικό τους γούστο! Η Χώρα, η σημαντικότερη πόλη, διαφέρει από όλες τις άλλες “πρωτεύουσες” των νησιών, τα λευκά σπίτια είναι χτισμένα τόσο κοντά το ένα στο άλλο και μερικές φορές το ένα πάνω στο άλλο, οι εκκλησίες και τα μικρά μαγαζιά συνωστίζονται στα στενά δρομάκια. Και στο λιμάνι μπορείτε να δείτε τις ψαρόβαρκες δίπλα στα πολυτελή γιοτ. Η Μύκονος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά, γνωστό για τις λευκές αμμώδεις παραλίες, την έντονη νυχτερινή ζωή και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ωστόσο, για όσους προτιμούν να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις υψηλές τιμές, η χαμηλή σεζόν μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.
Η αρχιτεκτονική των νησιών έχει αυτά τα χαρακτηριστικά επειδή δεν υπήρχαν πολλά διαθέσιμα οικοδομικά υλικά, οι στέγες και η κυβική κατασκευή τους, βοηθά να προστατεύουν τα σπίτια από τον άνεμο, το λευκό χρώμα βοηθά στην αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου και δροσίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και οι δρόμοι είναι στενοί, έτσι ώστε να προστατεύονται οι κάτοικοι από τον άνεμο, τη ζέστη και τους πειρατές.
Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές εκκλησίες στη Μύκονο
Στο παρελθόν, οι κάτοικοι της Μυκόνου συνήθιζαν να επιδίδονται στην πειρατεία και σε περίπτωση προβλήματος στη θάλασσα, δεσμεύονταν να χτίσουν ένα παρεκκλήσι αν τη γλίτωναν. Πολλοί πειρατές, πολλές καταιγίδες, πολλές υποσχέσεις… το αποτέλεσμα: πολλά εκκλησάκια. Με τα χρόνια και τους αιώνες, τα σπίτια και οι εκκλησίες πήραν στρογγυλεμένα περιγράμματα από το τόσο πολύ ασβέστωμα.
Μικρή Βενετία
Η γειτονιά της Αλευκάντρας αποτελείται από σπίτια πάνω σε ξ πασσάλους,, κυριολεκτικά πάνω στα κύματα, γι’ αυτό και αποκαλείται επίσης “Μικρή Βενετία”. Το όνομα Αλευκάντρα δόθηκε από τους παλιούς κατοίκους επειδή πήγαιναν εκεί για να πλύνουν τα ρούχα τους, “λευκάνουν” (πλένουν). Τα σπίτια της “Μικρής Βενετίας” χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, που συμπίπτει με την ανάπτυξη των μεταφορών και του εμπορίου και την εμφάνιση μιας νέας τάξης, της αστικής τάξης. Διαφέρουν από τα υπόλοιπα σπίτια του νησιού, έχουν τρεις ορόφους με ξύλινα μπαλκόνια που βλέπουν στη θάλασσα. Τα σπίτια αυτών των πλούσιων καπεταναίων στη “Μικρή Βενετία”, βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τη θάλασσα για έναν πολύ απλό λόγο, χρησιμοποιούνταν για τη μυστική διακίνηση της λείας των πειρατών, γι’ αυτό και διέθεταν μια μικρή πόρτα που συνέδεε τη θάλασσα με τις υπόγειες αποθήκες.Ωστόσο, αυτό είναι λίγο υπερβολικό, καθώς πρόκειται για μια μικρή γειτονιά, μια μικρή λεπτομέρεια σε σύγκριση με την πραγματική Βενετία, η οποία, αν και όμορφη, είναι πολύ μικρή.
Η ιστορία της Μυκόνου
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Μύκονος δημιουργήθηκε όταν ο Ηρακλής πολέμησε με τους γίγαντες, τους σκότωσε και τα απολιθωμένα σώματά τους αποτέλεσαν τους βράχους του νησιού. Το όνομά της προέρχεται από έναν ήρωα με το όνομα Μύκονος, γιο του Απόλλωνα. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν από την Κρήτη και τη Φοινίκη και, αργότερα, έφτασαν και Ίωνες από την Αθήνα. Στην αρχή, το νησί είχε δύο πρωτεύουσες, τη σημερινή πρωτεύουσα και τον Πάνορμο, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε το 3000 π.Χ. Οι Φοίνικες, οι Μακεδόνες και οι Αθηναίοι άφησαν τα σημάδια τους στο νησί, αλλά μόνο με τον Μέγα Αλέξανδρο έγινε κέντρο γεωργίας και θαλάσσιου εμπορίου. Λόγω της θέσης του ως σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων και της εγγύτητάς του στη Δήλο, το νησί γνώρισε τεράστια οικονομική ευημερία κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καίσαρα Αυγούστου. Το 1207 η Βενετία κατέλαβε την εξουσία σε όλα τα κυκλαδίτικα νησιά. Στη συνέχεια το νησί κατακτήθηκε από τον διάσημο πειρατή Μπαρμπαρόσα και έγινε ένα τεράστιο λιμάνι.. Οι κάτοικοι της Μυκόνου ήταν αγωνιστές και πήραν μέρος στην ελληνική επανάσταση και την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Από τη δεκαετία του ’50 άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός που προσελκύστηκε από την ομορφιά της Μυκόνου, η οποία έγινε τουριστικό θέρετρο.
Οι παραλίες της Μυκόνου
Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη νότια ακτή, είναι προστατευμένες από τον άνεμο και έχουν υπέροχη άμμο. Οι μεγάλες παραλίες, όπως ο Ορνός, είναι πάντα γεμάτες κόσμο. Και οι παραλίες Paradise και Super Paradise είναι μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες για πάρτι στον κόσμο!
Η παραλία του Όρνου, που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νότια, είναι προσβάσιμη με τα δημόσια λεωφορεία από το κέντρο. Υπάρχει σχολή καταδύσεων και σχολή θαλάσσιου σκι και ιστιοσανίδας. Είναι πολύ δημοφιλής σε οικογένειες και τουρίστες.
Η παραλία Paradise Beach είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, καθώς εκεί υπάρχει 24ωρη μουσική και beach party κάθε μέρα. Μπορείτε να φτάσετε με σκάφος ή – καλύτερα – με μοτοποδήλατο σε έναν κακοτράχαλο δρόμο.
Το Cavo Paradise, ένα πολύ διάσημο μπόουλινγκ, βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από την παραλία, διαθέτει πισίνα και εστιατόριο και είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε τη νύχτα και να χορέψετε στην άμμο μέχρι την ανατολή του ηλίου!
Η παραλία Super Paradise βρίσκεται δίπλα στο Paradise και είναι λίγο λιγότερο οργανωμένη, αλλά, όπως και στην άλλη παραλία, τα νερά είναι κρυστάλλινα και η άμμος είναι μαλακή και μοιάζει με χρυσή. Η Super Pardise είναι διάσημη για το γεγονός ότι είναι η αγαπημένη της gay κοινότητας, αλλά δεν είναι μόνο οι γυμνοί άντρες, πολλοί νέοι και ανοιχτόμυαλοι τουρίστες απολαμβάνουν αυτή την παραλία, η οποία είναι λίγο πιο ήσυχη από την παραλία Paradise.
Πλατύς Γιαλός: Φιλικό για οικογένειες, με πολλά μπαρ, ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες στην παραλία.
Ψαρού: Οικογενειακή παραλία, μικρός όρμος πολύ προστατευμένος από τον άνεμο, με μερικές ταβέρνες και εστιατόρια..
Οι βόρειες παραλίες της Μυκόνου είναι πιο ήσυχες, συνιστώνται για όσους αναζητούν ησυχία και χαλάρωση. Δεν είναι δυνατόν να φτάσετε εκεί με λεωφορείο, οπότε καλό είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο, καθώς οι αποστάσεις δεν είναι μικρές.
Η παραλία Καλαφάτης στη Μύκονο
Μόλις βρεθούμε εδώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε να πάρουμε ένα καραβάκι και να κατευθυνθούμε προς το ιερό νησί της Δήλου, απέναντι από τη Μύκονο, περίπου 5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μυκόνου, τα καράβια φεύγουν κάθε μέρα από το λιμάνι της Μυκόνου, διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Τα κύρια αξιοθέατα της Μυκόνου
Παραπορτιανή: Κοντά στην προκυμαία, είναι η πιο διάσημη και δημοφιλής εκκλησία του νησιού, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και αποτελείται από τέσσερις μικρές λευκές εκκλησίες (Άγιος Σόζωντας, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Αναστασία και Άγιος Ευστάθιος), οι οποίες μαζί σχηματίζουν μια φωτεινή λευκή, ασύμμετρη και ιδιαίτερη εκκλησία – απολύτως υπέροχη! Βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου και κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1475 και ολοκληρώθηκε μέχρι και τον 17ο αιώνα.
Το μοναστήρι της Παναγίας: Το μοναστήρι ιδρύθηκε κατά την τουρκική περίοδο στις αρχές του 17ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η Μονή ανακαινίστηκε το 1767 και είναι αρχιτεκτονικά πολύ εντυπωσιακή με τις ευθείες γραμμές της, τον χρωματιστό τρούλο και στην αυλή υπάρχει μαρμάρινη κρήνη με γλυπτά και χειροποίητο ξύλινο τέμπλο. Στεγάζει θαυμάσιες εικόνες του ζωγράφου Ιωάννη Σκορδίλη, που φιλοτεχνήθηκαν το 1738.
Η Μονή Παναγίας-Τούρλιανης: 8 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας βρίσκεται η Μονή που χρονολογείται από το 1542 και παλαιότερα ονομαζόταν Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στεγάζει ένα θρησκευτικό μουσείο, το οποίο εκθέτει διάφορες θρησκευτικές ενδυμασίες, βυζαντινές εικόνες και τις πρώτες καμπάνες της εκκλησίας της Μονής.
Υπάρχει επίσης η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην περιοχή του Μαραθίου, η οποία είναι ανοιχτή μόνο σε μία αργία στα μέσα Ιουλίου, και η καθολική εκκλησία στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, δίπλα στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την Παναγία (την Παρθένο Μαρία).
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι, στεγάζει μαρμάρινα αγάλματα, κοσμήματα και κεραμικά από τα νησιά Δήλο, Ρένια και Μύκονο. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο κεραμικό αγγείο του 7ου αιώνα π.Χ. με τη σιλουέτα του Δούρειου Ίππου.
Λαογραφικό Μουσείο: Βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου, κοντά στην Παραπορτιανή και στεγάζει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων του 19ου αιώνα: έπιπλα, εργαλεία, φωτογραφίες, μουσικά όργανα και κεραμικά.
Ναυτικό Μουσείο: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στην περιοχή Τρία Πηγάδια, το μουσείο εκθέτει μοντέλα πλοίων από την προμινωική περίοδο έως τον 19ο αιώνα. Στεγάζει επίσης μια συλλογή ναυτικών αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία της ιστιοπλοΐας στη Μύκονο.
Ο μύλος του Μπόνι: ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ανεμόμυλου του 16ου αιώνα που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Ο μύλος εξακολουθεί να είναι ενεργός μαζί με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του.
Δήλος: Η Δήλος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. Εδώ δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ιερά της αρχαιότητας, με ένα πολύ ισχυρό μαντείο που λατρευόταν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, το Μαντείο.
Απόλλωνας και Άρτεμις: Η Λητώ με την αδελφή της Αστερία, λατρεύονταν ως θεά της νύχτας και εναλλάξ του φωτός της ημέρας. Το όνομά της σημαίνει “λήθη”. Ο Απόλλωνας και η Άρτεμις γεννήθηκαν στη Δήλο, παιδιά του Δία και της Λητώς. Η ελληνική μυθολογία μας λέει… ότι το νησί της Δήλου γεννήθηκε προσκολλημένο στην τρίαινα του Ποσειδώνα (υπάρχουν και άλλες εκδοχές) και ήταν ένα νησί που παρασύρθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, μέχρι που ο Δίας το στερέωσε στο βυθό με τέσσερις κολώνες για να το κάνει ασφαλές μέρος, ώστε η Λητώ να έχει ένα μέρος μακριά από τη ζήλια της Ήρας, Η Ήρα, κουρασμένη από τις ερωμένες του Δία, απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να φιλοξενήσει τη Λητώ, και η Δήλος λυπήθηκε τη φυγάδα και την φιλοξένησε για να γεννήσει τα παιδιά της, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Το μικρό, βραχώδες νησί απέκτησε ένα φωτοστέφανο ιερότητας και δεν επιτρεπόταν ποτέ σε κανέναν να γεννηθεί ή να πεθάνει εκεί- όταν κάποιος επρόκειτο να γεννήσει ή να πεθάνει, μεταφερόταν στο γειτονικό νησί της Ρηνανίας. Εκεί γίνονταν επίσης οι Γιορτές της Δελιάς, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά και θρησκευτικά γεγονότα στην αρχαία Ελλάδα.
Η χειμερινή περίοδος στη Μύκονο
Ωστόσο, για όσους προτιμούν να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις υψηλές τιμές, η χειμερινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή.
Στη Μύκονο, η χειμερινή περίοδος διαρκεί γενικά από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καιρός μπορεί να είναι πιο δροσερός και βροχερός, αλλά οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν επίσης ειδικές προσφορές και εκπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδος στη Μύκονο. Επιπλέον, οι παραλίες έχουν πολύ λιγότερο κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν περισσότερη ηρεμία και γαλήνη στις όμορφες ακτές της Μυκόνου.
Παρόλο που η νυχτερινή ζωή στη Μύκονο δεν είναι τόσο έντονη κατά τη χειμερινή περίοδος, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά μαγαζιά, που ανοίγουν τις πόρτες τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Συμπερασματικά, η χειμερινή περίοδος στη Μύκονο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να απολαύσουν μια πιο ήσυχη και γαλήνια εκδοχή αυτού του όμορφου ελληνικού νησιού.
Πόσες ημέρες χρειάζομαι για να μείνω στη Μύκονο;
Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενδιαφέροντά σας και από το τι θέλετε να ζήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.Για να δοκιμάσετε την αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα, να επισκεφθείτε τα ιστορικά μνημεία και να απολαύσετε την ηρεμία του νησιού, θα πρέπει να μείνετε τρεις με τέσσερις ημέρες. Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για μια πλήρη ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, μια γευσιγνωσία κρασιού και μια επίσκεψη στη γενέτειρα του Απόλλωνα στο νησί της Δήλου. Θα έχετε επίσης αρκετό χρόνο για να χαλαρώσετε στις παραλίες του νησιού και να εξερευνήσετε τη νυχτερινή ζωή. Εν ολίγοις, η διάρκεια της διαμονής σας στη Μύκονο θα εξαρτηθεί από το ταξιδιωτικό σας τρόπο και τον αριθμό των εμπειριών που θέλετε να ζήσετε. Λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας και τα ενδιαφέροντα σας για να αποφασίσετε πόσες ημέρες θα θέλατε να περάσετε σε αυτό το υπέροχο νησί – είμαστε σίγουροι ότι θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία!