Ένα νέο κτίριο που θα στεγάσει τα εργαστήρια έρευνας και καινοτομίας θα αποκτήσει το ΙΤΕ στα Ιωάννινα, το οποίο έχει ήδη παρουσία στην περιοχή με το Τμήμα Βιοιατρικών Ερευνών.
Οι νέες εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αναπτυχθούν σε έκταση στην Πανεπιστημιούπολη.
Το ΙΤΕ, για την ανάπτυξη έξι Ινστιτούτων και Κόμβων Καινοτομίας στην Κρήτη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα έχει εξασφαλίσει πόρους που φτάνουν στα 56 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Χώρας, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε 8 πόλεις της Ελλάδας.
Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε καινοτόμες διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα Ινστιτούτα του δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν το χώρο των Φυσικών Επιστήμων και των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) ιδρύθηκε το 1998 στα Ιωάννινα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων – ΙΒΕΙ». Το 2001 εντάχθηκε στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) και έγινε τότε το έβδομο Ινστιτούτο του με τίτλο «Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας – ΙΒΕ».
Το 2021 εγκρίθηκε με ΦΕΚ η επανίδρυσή του ως ανεξάρτητου Ινστιτούτου του ΙΤΕ γεγονός που σηματοδότησε την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται από τις ερευνητικές ομάδες του ΙΒΕ και της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής συνεισφοράς τους στο πεδίο της Βιοϊατρικής Έρευνας.
Ερευνητικό αντικείμενο του Τμήματος αποτελούν θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως βιολογία των αγγείων, βιολογία των βλαστικών κυττάρων, οργάνωση του πυρήνα και βιοϊατρική τεχνολογία, βιολογία του καρκίνου, νευροβιολογία, καθώς και των εφαρμογών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών.