Airbnb: «Καμπανάκι» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χτυπά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την Airbnb να υποβάλλει μήνυση στις αρχές της Νέας Υόρκης, στον απόηχο του νέου νόμου που επιβάλλει «de facto απαγόρευση» στη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με την εταιρεία το διάταγμα -που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο- επιβάλει αυθαίρετους περιορισμούς που θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν ενοικιάσεις στην πόλη.
Το διάταγμα του 2022 -το οποίο η πόλη σχεδιάζει να αρχίσει να εφαρμόζει τον επόμενο μήνα- απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να εγγραφούν στο γραφείο του δημάρχου, να δίνουν στοιχεία ποιος άλλος μένει στο ακίνητο και να υποσχεθούν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις περί χωροταξίας, κατασκευής και συντήρησης. Όσοι παραβιάζουν το νόμο υπόκεινται σε αστική ποινή έως και 5.000 δολάρια για κάθε παράβαση.
Η Airbnb είπε ότι χαρακτήρισε τους περιορισμούς «ακραίους και καταπιεστικούς» και μια de facto απαγόρευση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που δεν άφηναν στην εταιρεία άλλη επιλογή, πέρα από την μήνυση. «Τα χαρακτηριστικά του συστήματος εγγραφής έχουν σκοπό να μειώσουν σημαντικά την τοπική προσφορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τη Νέα Υόρκη μια για πάντα», ανέφερε η Airbnb. Όπως υποστηρίζει ο δήμος της πόλης «δεν εξέτασε εύλογες εναλλακτικές λύσεις».
Οι επικριτές λένε επίσης ότι η ανάπτυξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων που πρωτοστάτησε η Airbnb έχει συμβάλει στην έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους κατοίκους, ιδιαίτερα στις πόλεις διακοπών.
Όπως τονίζει το Forbes οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Νέα Υόρκη απέφεραν 85 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια καθαρά έσοδα για την Airbnb το 2022. Αν και αυτό το ποσό δεν είναι μικρό, είναι μόλις πάνω από το 1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας που ανέρχονται στα 8,4 δισ. δολάρια.
Ο Dan Wasiolek, ανώτερος αναλυτής στην Morningstar Research Services που καλύπτει τη διαμονή και τα διαδικτυακά ταξίδια, παρομοιάζει τον νέο νόμο στη Νέα Υόρκη με φυσική καταστροφή.
Μια ανάσα από την αποχώρηση
Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Airbnb βρίσκεται στα πρόθυρα αποχώρησης από τη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχουν επί του παρόντος 20.000 διαμερίσματα και κατοικίες καταχωρημένα στον ιστότοπό της. Πριν από ένα μήνα, η πόλη είχε εγκρίνει μόνο εννέα εγγραφές για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αριθμός που αποτελεί λιγότερο από το 0,04% των ενεργών καταχωρήσεων που έχουν κρατηθεί τουλάχιστον μία φορά από την αρχή του έτους.
«Αυτό είναι γελοίο», λέει ο Wasiolek. «Ένα κλάσμα του 1% των καταχωρίσεων της Airbnb έχει λάβει επίσημη επαλήθευση, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ο νόμος είναι εξαιρετικά περιοριστικός». Και επιπλεόν -όπως επισημαίνεται- «η πόλη δεν εξηγεί στους ανθρώπους γιατί απορρίπτεται η αίτησή τους».
Συνονθύλευμα νόμων
Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη «μάχη» της Airbnb. Στα 16 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, μεγάλες αγορές -συμπεριλαμβανομένων του Τόκιο, του Μαϊάμι και του Παρισιού- έχουν εκδώσει διατάγματα για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα ένα ιλιγγιώδες συνονθύλευμα νόμων.
«Είμαστε όλοι υπέρ μιας λογικής ρύθμισης. Νομίζω ότι είμαστε πολύ ρεαλιστές και ανοιχτοί», σημειώνει ο Nick Scarci, διευθυντής στο Vacation Rental Management Association (VRMA), που αντιπροσωπεύει πάνω από 1.200 επαγγελματικές εταιρείες διαχείρισης ενοικίων.
Ο Wasiolek υπενθυμίζει ότι και στο Σαν Φρανσίσκο τέθηκαν απογορευτικοί κανονισμοί. Η «Χρυσή Πόλη» απαγόρευε ενοικιάσεις λιγότερων από 30 ημερών σε κτίρια πολλών μονάδων, καθιστώντας ουσιαστικά παράνομα τα περισσότερα Airbnb. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις νομιμοποιήθηκαν το 2015 και στη συνέχεια, ένας αυστηρός νόμος που θεσπίστηκε το 2018 μείωσε στο μισό τον αριθμό των καταχωρήσεων από πάνω από 10.000 σε περίπου 5.500. «Αλλά το ξεπέρασαν αυτό», προσθέτει.
«Η Airbnb ασχολείται με τα ίδια ζητήματα από την ίδρυση της εταιρείας, λίγο πολύ. Και έχω την αίσθηση ότι, γενικά, οι ανησυχίες σχετικά με τη ρύθμιση δεν είναι τόσο αυξημένες σήμερα όσο λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει ο αναλυτής στην Morningstar Research Services. Μέσω του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης, τα στελέχη της Airbnb κατάφεραν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε όλο τον κόσμο.
Ο «Τοπικός Νόμος 18»
Η Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι ο «Τοπικός Νόμος 18» είναι ένας μηχανισμός για την εξάλειψη των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες -σύμφωνα με αξιωματούχους- επιδεινώνουν την κρίση στέγασης και ευνοούν τους τουρίστες έναντι των κατοίκων. Το λεγόμενο «φαινόμενο Airbnb» εμφανίζεται όταν πάρα πολλές μακροχρόνιες ενοικιάσεις σε μια πόλη μετατρέπονται σε καταχωρήσεις Airbnb, γεγονός που μειώνει τo δυναμικό και αυξάνει τα ενοίκια.
Η Airbnb χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «το πιο ακραίο και καταπιεστικό ρυθμιστικό σχέδιο μέχρι στιγμής».
Από την πλευρά του Ο Wasiolek πιστεύει ότι η Airbnb μπορεί να υποστεί ένα μικρό πλήγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά θα βρει έναν τρόπο να προχωρήσει και να έρθει σε συμφωνία με τους ηγέτες της πόλης. «Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις και η Airbnb πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις ανά αγορά, όπως έκαναν πάντα. Αλλά δεν πρόκειται να βλάψει σοβαρά την εταιρεία, η οποία έχει ιστορικό να επεξεργάζεται αυτές τις καταστάσεις».