Έχει παρασκευαστεί από αγελαδινό γάλα του 2018, µε την απαράµιλλη τέχνη των Μετσοβιτών τυροκόµων. Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια βρίσκεται στις αποθήκες του τυροκοµείου του ιδρύµατος Τοσίτσα, στο Μέτσοβο, και ωριµάζει σε ιδανικές συνθήκες και µε πολλή φροντίδα. Η πρώτη παρτίδα αυθεντικής «Ρετζάνα», µιας µετσοβίτικης εκδοχής της ιταλικής «Παρµεζάνα», ετοιµάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά κι είναι τόση η προσµονή από το λιανεµπόριο να τη βάλει στα ψυγεία του, που έχει γίνει ήδη… sold out.
«Πρόκειται για 20 τόνους Ρετζάνα, µε 30 µήνες ωρίµανση, η οποία θα είναι διαθέσιµη στους καταναλωτές κοντά στα Χριστούγεννα» αναφέρει στην Agrenda ο διευθυντής τοµέα Μετσόβου, του «Ιδρύµατος Τοσίτσα» Γιώργος Τσοµπίκος και εξηγεί ότι έως τώρα οι ποσότητες που έβγαζε το Τυροκοµείο ήταν ελάχιστες για τις τοπικές ανάγκες στο Μέτσοβο. Με δεδοµένο ότι η προσφορά υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης για το προϊόν, η διάθεση της «Ρετζάνα» θα πραγµατοποιηθεί µέσα από επιλεγµένα καταστήµατα των αλυσίδων σούπερ µάρκετ, µε τις οποίες συνεργάζεται το Ίδρυµα για τα υπόλοιπα τυριά που παράγει.
«Ναυαρχίδα» το καπνιστό Μετσοβόνε, έρχεται και Γελαδίσιο
Η ανάρπαστη «Ρετζάνα», ωστόσο, δεν είναι το µόνο καινούριο τυρί που σκοπεύει να κυκλοφορήσει και πέραν των στενών ορίων του Μετσόβου, το τυροκοµείο του Ιδρύµατος Τοσίτσα. «Τον ερχόµενο Οκτώβριο ή Νοέµβριο, θα βγει στην αγορά και το «Γελαδίσιο» ένα τυρί 6µηνης ωρίµανσης µε απαλή βουτυράτη γεύση», είπε ο συνοµιλητής µας και τόνισε πως οι ετήσιες ποσότητές του δεν θα ξεπερνούν τους 40 τόνους, ενώ η διάθεσή του θα γίνεται µέσα από τις συνεργαζόµενες αλυσίδες.
«Ναυαρχίδα» του τυροκοµείου του Ιδρύµατος, που λειτουργεί από το 1958, βέβαια, παραµένει το καπνιστό Μετσοβόνε, που παράγεται από και έχει ετήσια παραγωγή της τάξης των περίπου 200 τόνων. Ακολουθεί η αυθεντική γραβιέρα, µε πρόβειο γάλα και 5% – 6% γίδινο, από κοπάδια ελεύθερης βοσκής, δίδοντας παραγωγή γύρω στους 60 τόνους προϊόντος το χρόνο και έπονται η Μετσοβέλλα, µια τριλογία από αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα (σ.σ. 80%-10%-10%), που δίνει 30 τόνους το χρόνο και το Μαγιάτικο – Γιδίσιο (σ. σ. µε γεύση γαλλικού Σέρβ) µε χοντρό µαύρο πιπέρι και ετήσια παραγωγή στους 30 τόνους.
Στους 10 τόνους η ηµερήσια εισκόµιση µε γάλα µόνο από τοπικές εκτροφές και σε τιµές «όαση» για τον παραγωγό
Ως προς την προµήθεια της πρώτης ύλης, η ηµερήσια εισκόµιση φτάνει περίπου τους 10 τόνους γάλα και γίνεται αποκλειστικά από εκτροφές από τους οικισµούς του Μετσόβου, του Ανήλιου και του Βοτονοσίου και σε τιµές πραγµατικής στήριξης του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων. «Για το αγελαδινό γάλα συνεργαζόµαστε µε δύο εκτροφές και πληρώνουµε 60 λεπτά το κιλό. Η µία µονάδα έχει δυναµικότητα 6 τόνους γάλα την ηµέρα και η άλλη σχεδόν 3 τόνους, που σηµαίνει ότι τους µήνες που εισκοµίζουµε και αιγοπρόβειο, από το Νοέµβριο έως τέλη Ιουλίου, ένα µέρος του αγελαδινού οι παραγωγοί το δίνουν αλλού», εξηγεί ο κ. Τσοµπίκος. Στο αιγοπρόβειο γάλα η εισκόµιση φτάνει τους 3,5 τόνους τη µέρα και το τυροκοµείο πληρώνει στους περίπου 75 µικρούς και µεγαλύτερους παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται 1 έως 1,18 ευρώ στο πρόβειο και 72 έως 78 λεπτά το κιλό στο γίδινο.