Τον έλεγχο της τεράστιας αυτοκρατορίας του παραδίδει ο Τζορτζ Σόρος στο γιο του Αλέξανδρο Σόρος, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal. Ο 92χρονος Σόρος έχει ασχοληθεί με τις φιλανθρωπίες. Το οικογενειακό γραφείο του Σόρος, που προήλθε από το Soros Fund Management (OSF), διαθέτει περίπου 28 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Μέσα στα χρήματα αυτά συγκανταλέγοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και η περιουσία περίπου έξι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Βέβαια, ο Τζορτζ Σόρος έχει κατηγορηθεί πολλάκις για παρέμβαση σε ξένα κράτη, ενώ η ωμή παραδοχή του στο παρελθόν πως συνεργάστηκε με τους Ναζί, καταδίδοντας τους ομόθρησκους του Εβραίους έχει συζητηθεί και αμφισβητεί την εκδοχή του φιλάνθρωπου.
Τζορτζ Σόρος: Πώς κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος
Αυτά τα ιδρύματα μαζί έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποκλείονται από τις εκτιμήσεις για την καθαρή περιουσία του Τζορτζ Σόρος, καθώς υπάρχουν ακόμη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει ως τρέχουσα αξία και προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία.
Σε παλιότερες δηλώσεις του είχε πει ότι δεν ήθελε να αναλάβει τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας (OSF) του σε ένα από τα πέντε παιδιά του.
Αλλά μιλώντας για την απόφασή του να παραδώσει το ίδρυμα και την υπόλοιπη αυτοκρατορία του στον 37 χρόνο γιο του, τον Αλεξάντερ, που ακούει στο όνομα Άλεξ, ο ηλικιωμένος Σόρος είπε «Το κέρδισε».
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Άλεξ δήλωσε ότι είναι «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του και ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δωρίζει χρήματα της οικογένειας για την υποστήριξη αριστερών πολιτικών υποψηφίων στις ΗΠΑ.
«Όσο κι αν θα ήθελα να βγάλω τα χρήματα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», είπε χαρακτηριστικά
Το διοικητικό συμβούλιο του OSF εξέλεξε τον Άλεξ ως πρόεδρό του τον Δεκέμβριο και ο Άλεξ διευθύνει πλέον την πολιτική δραστηριότητα ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής δράσης του Σόρος.
Το ίδρυμα δίνει χορηγίες που φθάνουν το 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο σε οργανώσεις όπως αυτές που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στην οικοδόμηση δημοκρατιών, ανέφερε η Wall Street Journal.
Λίγες πληροφορίες για τον Τζόρτζ Σόρος:
Ο Τζωρτζ Σόρος (George Soros), που γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1930 με το πραγματικό όνομα Γκυόργκυ Σβαρτς (György Schwartz) είναι Ουγγροαμερικανοεβραίος κερδοσκόπος, επενδυτής, επιχειρηματίας, ευεργέτης και πολιτικός ακτιβιστής.[8] Κέρδισε φήμη ως ο «άνθρωπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος 1 δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992.[9][10]
Είναι ο πρόεδρος του Soros Fund Management και του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ειρηνική μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Ουγγαρία (1984-1989),[10] και έδωσε τη μεγαλύτερη ποτέ επιχορήγηση στην ηπειρωτική Ευρώπη για τη σύσταση του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη.[11] Αργότερα, η χρηματοδότηση που εξασφάλισε στην Επανάσταση των Ρόδων της Δημοκρατίας της Γεωργίας θεωρήθηκε από τη Ρωσία πως αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα επιτυχίας της επανάστασης αυτής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστός για τις προσπάθειές και τις δωρεές του στον σκοπό της μη επανεκλογής του Τζορτζ Μπους το 2004. Έχει ιδρύσει το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.
Ο πρώην διοικητής του Ομοσπονδιακού Συστήματος Αποθεμάτων της Αμερικής Πωλ Βόλκερ, στον πρόλογο του βιβλίου του Τζωρτζ Σόρος Η Αλχημεία της Χρηματοοικονομικής έγραψε:
Ο Τζωρτζ Σόρος άφησε το στίγμα του ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος κερδοσκόπος, αρκετά σοφός ώστε να αποσύρεται από τις αγορές όσο είναι ακόμα μπροστά στο παιχνίδι. Ο κύριος όγκος των τεραστίων προσόδων του είναι πλέον αφιερωμένος στη μετάβαση και τις προσπάθειες των αναδυόμενων εθνών να γίνουν ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές όχι μόνο με την έννοια της οικονομικής ελευθερίας αλλά, κυρίως, με την έννοια της ανεκτικότητας και του σεβασμού της ελεύθερης σκέψης και συμπεριφοράς.