Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη (ΠΗΑ) πραγματοποιείται στις 14 Ιουνίου κάθε έτους ως παγκόσμιος εορτασμός για να τιμήσει και να ευχαριστήσει εκείνους τους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά και αμισθί το αίμα τους για να προσφέρουν το πολυτιμότερο δώρο όλων – το δώρο της ζωής. Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας παρέχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης του κοινού και την οικοδόμηση μιας κουλτούρας εθελοντικής αιμοδοσίας. Η ετήσια αυτή εκδήλωση αναδεικνύει τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές, μη αμειβόμενοι αιμοδότες για τη διάσωση ζωών στις κοινότητές τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία ευρύτερης ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ανάγκη διαθεσιμότητας, ασφάλειας και κατάλληλης χρήσης του αίματος και των προϊόντων αίματος και στο να δεσμευτούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι για την τακτική εθελοντική αιμοδοσία.
Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αιμοδότη και της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του 2000, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο θέμα της ασφάλειας του αίματος, η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας ξεκίνησε από τέσσερις βασικούς διεθνείς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRCS), η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Αιμοδοσίας (IFBDO) και η Διεθνής Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος (ISBT) (ο καθένας ένας “βασικός οργανισμός” και, συλλογικά, οι “βασικοί οργανισμοί”), – το 2003 με σκοπό την από κοινού διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2004.
Στόχοι
Οι βασικοί οργανισμοί, όπου είναι δυνατόν και σκόπιμο, επιθυμούν να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς:
Αύξηση της ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Προώθηση και υποστήριξη του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας
Παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στις χώρες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας για την Υγεία.
Παροχή της απαιτούμενης υποστήριξης σε χώρες για την καθιέρωση προγραμμάτων δωρεάς αίματος που βασίζονται στην εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία.