Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι τα κολέγια πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων ως παράγοντες που επηρεάζουν τις πολιτικές εισαγωγής τους, παύοντας τις λεγόμενες προσπάθειες «θετικών διακρίσεων» που στοχεύουν να διορθώσουν τις ανισότητες και να αυξηθεί ο αριθμός των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων και των αυτοχθόνων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Αυτές οι λεγόμενες πολιτικές «θετικών διακρίσεων» επικρίνονταν πολύ από τους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι τις θεωρούν αδιαφανείς και βλέπουν σε αυτές έναν «αντίστροφο ρατσισμό». Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις ποσοστώσεις, αλλά πάντα επέτρεπε στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα φυλετικά κριτήρια. Έως τώρα, το δικαστήριο θεωρούσε «νόμιμη» την αναζήτηση μιας μεγαλύτερης ποικιλομορφίας στα πανεπιστήμια.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Πέμπτη ήρθε ως απάντηση σε αγωγές που αμφισβήτησαν τις πολιτικές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με το επιχείρημα ότι τα προγράμματα εισαγωγής φοιτητών με φυλετική συνείδηση κάνουν διακρίσεις σε βάρος λευκών και Ασιατών Αμερικανών αιτούντων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η «θετική διάκριση» παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος των ΗΠΑ που θεσπίζουν ίση προστασία βάσει του νόμου. Έτσι οι έξι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν, παρά την παραίνεση τριών προοδευτικών συναδέλφων τους, αντισυνταγματικές τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων.
Η απόφαση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εγγραφές στα αμερικανικά κολέγια και την ποικιλομορφία στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου την Πέμπτη, καλώντας τα πανεπιστήμια να συνεχίσουν να προωθούν την ποικιλομορφία παρά την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με τη φυλή, όπως οι αντιξοότητες.
«Πάντα πίστευα ότι η υπόσχεση της Αμερικής είναι αρκετά μεγάλη για να πετύχει ο καθένας και ότι κάθε γενιά Αμερικανών – έχουμε ωφεληθεί ανοίγοντας τις πόρτες της ευκαιρίας λίγο ευρύτερα για να συμπεριλάβουμε αυτούς που έχουν μείνει πίσω.», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αφήσουμε το Δικαστήριο να έχει τον τελευταίο λόγο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η δικαστική απόφαση «αποκλίνει από δεδικασμένο δεκαετιών».