Εβδομάδα με παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για όλο τον πλανήτη αυτή που ολοκληρώνεται, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να σπάει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία.
Η πιο θερμή ημέρα που καταγράφηκε παγκοσμίως ήταν η Πέμπτη 6 Ιουλίου, με 17,23 βαθμούς μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Στις 13 και 14 Αυγούστου το 2016 η μέση θερμοκρασία είχε ανέλθει στους 16,92 βαθμούς, αποτελώντας, μέχρι πριν από λίγες μέρες, ρεκόρ υψηλότερης μέσης θερμοκρασίας από την έναρξη των μετρήσεων το 1979.
Στο κόκκινο ο υδράργυρος και στη Γερμανία
Κύμα καύσωνα πλήττει αυτές τις μέρες και τη Γερμανία, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς σήμερα Κυριακή. Οι συστάσεις των ειδικών είναι πολλές: αποφυγή εξωτερικών χώρων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, καλή ενυδάτωση, παραμονή σε δροσερούς χώρους ή υπό σκιά αλλά και διατήρηση ισορροπημένων θερμοκρασιών στα σπίτια. Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε όλη τη γερμανική επικράτεια, από τη Βαυαρία και την Έσση μέχρι το Βερολίνο και τη βόρεια Γερμανία.
Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί επίσης για ακραία καιρικά φαινόμενα και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας Παλατινάτου τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για τα κρατίδια εκείνα που είχαν πληγεί σφοδρά από τις φονικές πλημμύρες το καλοκαίρι του 2021, με πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών να μην έχουν ακόμη ορθοποδήσει από τις καταστροφές που προκλήθηκαν.
Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει υποχώρηση του κύματος καύσωνα από την Τρίτη. Μετά τον καύσωνα ενδέχεται να ακολουθήσει κακοκαιρία στη νότια και ανατολική Γερμανία.
Από κει και πέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις μετεωρολόγων δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέα κύματα καύσωνα, δεδομένου ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των θερινών μηνών σημειώνονται κυρίως περί τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με επιστήμονες, τη συγκεκριμένη περίοδο του καλοκαιριού παρατηρείται υπερθέρμανση των χερσαίων μαζών στο βόρειο ημισφαίριο.