Η δημοφιλής τραγουδίστρια με καταγωγή από την Ελλάδα, είχε γεννηθεί στις 2 Οκτωβρίου του 1951 και η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή την Παρασκευή (11/8/2023). Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελισάβετ Κατικαρίδου, ωστόσο αργότερα το άλλαξε και έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό της Λιζέτα Νικολάου.
Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του 1970 μετά από πρόταση που της έγινε. Έκανε δεύτερες φωνές στο κέντρο «Δειλινά», όπου τη δεκαετία του 1970 εμφανιζόταν η αφρόκρεμα του ελληνικού πενταγράμμου (Διονυσίου, Πάριος, Νταλάρας, Αλεξίου). Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν ως παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.
Πριν πάρα πολλά χρόνια υπήρξε παντρεμένη με τον Γιώργο Λιάνη. Συγκεκριμένα, το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το 1978 και λίγα χρόνια μετά αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους και πήραν διαζύγιο. Η Λιζέτα Νικολάου απέκτησε έναν γιο μαζί του, στον οποίο είχε πάντα τεράστια αδυναμία.
Η δισκογραφία της
Πρόκειται για μία τραγουδίστρια η οποία κατάφερε να χτίσει βήμα – βήμα την καριέρα της και να αποκτήσει θαυμαστές και κοινό σε όλη την Ελλάδα.
Μέσω των συναυλιών και των εμφανίσεών της πάντοτε κατάφερνε να δημιουργεί μαγική ατμόσφαιρα, ενώ τα τραγούδια της παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα. Συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο επιτυχίες συναδέλφων της.
Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της είναι τα: “Της γερακίνας γιος”, “Που να πω τα βάσανά μου”, “Αγαπώ μια παντρεμένη”, “Τα φαντάσματα”, “Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια”, “Το τηλέφωνο”, “Βγήκε ο Ήλιος” κι άλλα.
Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1973 σε συνθέσεις του Τάκη Σούκα σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και εμφανίστηκε με μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο («Θεσσαλικός κύκλος»), τον Βασίλη Τσιτσάνη, την Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες (λ.χ. Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Μαρκόπουλος).
Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «Σ’ αγάπησα, μ’ αγάπησες» με τραγούδια των Γ. Μαρκόπουλου, Αντ. Βαρδή και Χρήστου Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέττας» το 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες» το 1986, «Θέλω Ν’ Αντισταθώ» το 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες» το 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω» το 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου» το 1995, και «Ποντιακή Ραψωδία» το 1997.
Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος της με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που δημιουργήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου. Η Νικολάου θεωρείται ως η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Δισκογραφία
- Σκοπευτήριο, 1975
- Αφιέρωμα, 1975
- Το Χαμόγελο Της Λιζέττας, 1977
- Σ’ Αγάπησα, Μ’ Αγάπησες, 1980
- Βενετιά Και Φανάρι, 1982
- Ποντιακά Τραγούδια Με Τη Λιζέττα Νικολάου, 1985
- Τα Κέφια Της Λιζέττας, 1985
- Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες, 1986
- Θέλω Ν’ Αντισταθώ, 1989
- Νυχτερινοί Έρωτες, 1990
- Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω, 1992
- Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου, 1995
- Ποντιακή Ραψωδία, 1997
Διαδικτυο