Η πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο είναι, τα τελευταία χρόνια, αφιερωμένη σε μια ιδιαίτερα παραδοσιακή διοργάνωση-έμπνευση του Σύλλογου Πολιτισμού και Τέχνης «Σιμωνίδης». Το παστέλι, το παλαιό αμοργιανό γλύκισμα στο χαρακτηριστικό ρομβοειδές του σχήμα με το φύλλο λεμονιάς, με βάση το σισάμι και το μέλι παρασκευάστηκε μπροστά στα μάτια των επισκεπτών βήμα-βήμα.
Με αρχιμάστορα τον Θοδωρή Βλαβιανό και τους Γιάννη Δεσποτίδη, Βαγγέλη Δεσποτίδη και Γιώργο Βλαβιανό στην ομάδα παρασκευής ο κόσμος γνώρισε από πρώτο χέρι την τέχνη αυτού του μοναδικού εδέσματος, που προσφέρεται σε γάμους, βαφτίσεις και σε κάθε χαρμόσυνο γεγονός των ντόπιων. Το κέντρο της Χώρας, η Λόζα, πλημμύρισε από τις 8.00μμ με άρωμα γλυκάνισου και μελιού και όλοι οι παρεβρισκόμενοι πίνοντας την ψημένη ρακή-προσφορά των διοργανωτών, συμμετείχαν σε μια μαγευτική εμπειρία με θέμα τη γαστρονομία του νησιού.
Μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος του παστελιού και τη δοκιμή από μικρούς και μεγάλους, τις εντυπώσεις έκλεψε το εφηβικό τμήμα του χορευτικού του Σιμωνίδη με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Οικονομίδη, που έδωσαν και το έναυσμα για να αρχίσουν οι χοροί. Το βιολί και το λαούτο και οι μαντινάδες, από ντόπιους καλλιτέχνες της Αμοργού, γέμισαν με νησιώτικες νότες τη βραδιά και ξεσήκωσαν τους επισκέπτες μέχρι το ξημέρωμα.