Ποτέ δεν σας έτυχε να κοιτάζετε τον ουρανό και να δείτε ένα μαγευτικό μπλε φεγγάρι; Αλλά τι είναι αυτό ακριβώς και πόσο συχνά μπορούμε να το απολαύσουμε; Ετοιμαστείτε να μάθετε τα πάντα για αυτό το μοναδικό φαινόμενο του φεγγαριού!
Πιστεύετε ότι κάτι που συμβαίνει μόνο μια φορά σε ένα μπλε φεγγάρι είναι σπάνιο; Λοιπόν, ας σας πω κάτι εντυπωσιακό: τα μπλε φεγγάρια είναι αρκετά συχνά στον αστρονομικό κόσμο! Έτσι, αν θέλετε να δείτε ένα, μπορείτε να το κάνετε πιο συχνά από ό,τι νομίζατε.Πρώτα από όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ένα μπλε φεγγάρι δεν σημαίνει ότι η Σελήνη θα γίνει μπλε! Αντίθετα, αυτό που μετράει είναι ο χρόνος της πανσελήνου κατά τη διάρκεια του έτους. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το φαινόμενο; Συνεχίστε να διαβάζετε!
Πόσο συχνά συμβαίνει ένα μπλε φεγγάρι; Κανονικά, αυτό το σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει μόνο κάθε δύο ή τρία χρόνια. Αλλά το 2018, η φύση μας εξέπληξε με δύο μπλε φεγγάρια σε ένα χρόνο, με μόλις δύο μήνες διαφορά μεταξύ τους – και το ένα από αυτά ήταν και έκλειψη Σελήνης! Ανυπομονείς για το επόμενο; Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το 2037 για να ζήσεις ξανά αυτή τη μαγευτική εμπειρία!
Τι είναι το μπλε φεγγάρι; Ας το ανακαλύψουμε μαζί! Όλοι οι πολιτισμοί στον κόσμο έχουν δώσει ονόματα στις πανσέληνους, αλλά εσείς ξέρετε τι είναι η πανσέληνος; Είναι όταν η Σελήνη είναι στην πλήρης φάση της και φαίνεται πλήρης και φωτεινή στον ουρανό. Και το μπλε φεγγάρι; Αυτό είναι όταν έχουμε δύο πανσέληνους στον ίδιο μήνα! Πόσο συναρπαστικό είναι αυτό; Συμβαίνει περίπου κάθε 2,7 χρόνια και είναι μια πραγματικά σπάνια εμπειρία. Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί ονομάζουν το μπλε φεγγάρι “το φεγγάρι της ανατροπής” και το θεωρούν ένα σημαντικό γεγονός στον κύκλο της ζωής. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ για να δείτε μια πανσέληνο. Με 12 πανσέληνους κάθε χρόνο, έχετε αρκετές ευκαιρίες να θαυμάσετε την ομορφιά της Σελήνης στον ουρανό. Τι περιμένετε λοιπόν; Βγείτε έξω και απολαύστε το θέαμα!
Ω, η Σελήνη! Κρύβει μια μυστηριώδη ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψουμε. Οι φάσεις της είναι τόσο μαγευτικές, χρειάζονται 29,5 ημέρες για να ολοκληρωθούν και να δημιουργήσουν 12 πλήρεις κύκλους. Αλλά, αυτό δεν ταιριάζει με το ημερολογιακό έτος που έχει 365/366 ημέρες. Έτσι, κάθε δυόμισι χρόνια, εμφανίζεται μια 13η πανσέληνος, γνωστή ως “μπλε φεγγάρι”. Αυτή η πρόσθετη πανσέληνος είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία της Σελήνης και να απολαύσουμε την απόλυτη ομορφιά της. Πόσο υπέροχο είναι να παρατηρούμε τη Σελήνη να αναδύεται στον ουρανό, να αλλάζει σχήματα και να μας μαγεύει με την απαλή της λάμψη! Ας ανακαλύψουμε την ομορφιά της Σελήνης και ας απολαύσουμε την απόλυτη εμπειρία της “μπλε φεγγαριού”!
Ποια από τις 13 πανσέληνες θα λάμψει σαν μπλε διαμάντι στον ουρανό; Η απάντηση είναι ακόμα αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με την παράδοση, το μπλε φεγγάρι είναι η τρίτη πανσέληνος σε μια αστρονομική εποχή που περιλαμβάνει τέσσερις πανσέληνους. Αυτός ο ορισμός μπορεί να είναι λίγο περίπλοκος για όσους ακολουθούν το καθιερωμένο ημερολόγιο, αλλά οι αστρονομικές εποχές ξεκινούν και τελειώνουν στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Έτσι, η χειμερινή περίοδος ξεκινά στο χειμερινό ηλιοστάσιο και τελειώνει στην εαρινή ισημερία, ενώ η εαρινή περίοδος ξεκινά στην εαρινή ισημερία και τελειώνει στο θερινό ηλιοστάσιο και ούτω καθεξής. Πότε θα δούμε το επόμενο μπλε φεγγάρι; Περιμένουμε με ανυπομονησία να το ανακαλύψουμε!
Υπάρχει ένα λάθος στον ορισμό του μπλε φεγγαριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρον! Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, το μπλε φεγγάρι είναι η δεύτερη πανσέληνος σε κάθε μήνα με δύο πανσέληνους. Αν και αυτό είναι λάθος, έχει γίνει διάσημο από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και το Trivial Pursuit στα ’80s. Παρόλα αυτά, τον Φεβρουάριο του 2018 δεν υπήρχε πανσέληνος, ενώ ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος είχαν δύο πανσέληνους, οπότε και οι δύο μήνες είχαν μπλε φεγγάρια. Αλλά ακόμα και με διαφορετικούς ορισμούς, δεν υπάρχει ομοιογένεια στον αριθμό ή τη θέση των μπλε φεγγαριών σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, λόγω των διαφορετικών ζωνών ώρας. Παρόλα αυτά, η Σελήνη έχει μόνο μία στιγμή όταν είναι γεμάτη, και αυτό είναι αρκετά μαγευτικό!
Οι μαγικές φάσεις του φεγγαριού του Τζέιμς Ρέινολντς είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά θέματα που μπορεί να συζητήσει κανείς! Εδώ και αιώνες, ο όρος “μπλε φεγγάρι” έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μας και αποτελεί ένα μυστηριώδες θέμα που δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Ποιος ξέρει από πού προέρχεται αυτός ο όρος; Μήπως προέρχεται από τη λέξη “belewe” που σημαίνει “προδίδω”; Ίσως αναφέρεται στην προδοσία της συνηθισμένης ιδέας ότι έχουμε μια πανσέληνο κάθε μήνα, ή ίσως στην προδοσία από τη Σελήνη των πιστών που προσπαθούν να καθορίσουν τη θέση και τη διάρκεια της Σαρακοστής στο ημερολογιακό έτος. Ό,τι και να είναι, αυτό το μυστηριώδες θέμα μας καθηλώνει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την ομορφιά και τη μαγεία του φεγγαριού. Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να παραμελήσουμε και που μας καλεί να εξερευνήσουμε τα μυστικά του!
Πότε θα δούμε το επόμενο μπλε φεγγάρι; Κρατήστε τις ημερομηνίες σας, γιατί το ειδαμε 22 Αυγούστου 2021 θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτό το σπάνιο φαινόμενο. Αυτή θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνους σε μια αστρονομική εποχή, μεταξύ του Θερινού Ηλιοστασίου και της Φθινοπωρινής Ισημερίας. Αλλά μην ανησυχείτε αν χάσετε αυτό το μαγευτικό θέαμα, γιατί το επόμενο μπλε φεγγάρι θα είναι στις 31 Αυγούστου 2023, στις 31 Μαΐου 2026 και στις 31 Δεκεμβρίου 2028. Μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να θαυμάσετε την ομορφιά του σύμπαντος!
Ποιο χρώμα έχει το μπλε φεγγάρι; Καλά, μην πέφτεις στην παγίδα του ονόματος! Στην πραγματικότητα, τα μπλε φεγγάρια δεν είναι τόσο μπλε όσο νομίζεις. Αλλά μην απογοητεύεσαι, υπάρχει μια σπάνια περίπτωση όπου η Σελήνη μπορεί να γίνει κόκκινη κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης. Αυτό συμβαίνει όταν το φως που διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης στρέφεται γύρω από τη Σελήνη, κάνοντάς την να φαίνεται κόκκινη. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, και τα μπλε φεγγάρια είναι ένας τύπος πανσελήνου, οπότε είναι πολύ σπάνιο να δούμε ένα μπλε φεγγάρι να γίνεται κόκκινο. Αντίθετα, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η Σελήνη μπορεί να φαίνεται μπλε, αλλά αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη φαίνεται μέσα από μια ομίχλη σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα μας. Πιθανόν αυτό να συμβαίνει μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Αλλά ακόμα και τότε, η Σελήνη θα φαίνεται γκρίζα από το διάστημα. Έτσι, το μπλε φεγγάρι μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά δεν είναι και τόσο μπλε όσο νομίζεις!