Το πρόγραμμα στέγασης της ΔΥΠΑ αναμένεται πλέον να γίνει περιζήτητο, καθώς τέσσερις πρόσφατες βελτιώσεις ανοίγουν το «Σπίτι μου» σε περισσότερους δικαιούχους
Περισσότερες από 40.000 αιτήσεις για αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα και έχουν λάβει εγκρίσεις 8.300 δάνεια, με τη μέση τιμή αγοράς κατοικίας από τους δικαιούχους να φτάνει τα 111.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα στέγασης της ΔΥΠΑ αναμένεται πλέον να γίνει περιζήτητο, καθώς τέσσερις πρόσφατες βελτιώσεις ανοίγουν το «Σπίτι μου» σε περισσότερους δικαιούχους.
«Το “Σπίτι μου” είναι η πρώτη δράση επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής έπειτα από 10 χρόνια στην Ελλάδα», εξηγεί στην «Α» ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα εμβληματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων στον τομέα της στέγασης, το οποίο υλοποιείται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συνεργασία της ΔΥΠΑ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των ιδιωτικών τραπεζών που συμμετέχουν.
Υπόδειγμα
Ο σχεδιασμός και η μορφή του είναι παράδειγμα καινοτόμου δημόσιας πολιτικής, που όχι μόνο δεν υστερεί έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων (στεγαστικά δάνεια) του ιδιωτικού τομέα, αλλά παράγει οφέλη για τους πολίτες με μικρότερους χρόνους υλοποίησης, καταρρίπτοντας με αυτό τον τρόπο και το στερεότυπο του αργοκίνητου δημόσιου τομέα.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εξαγγέλθηκε πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2022. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκαν οι προτάσεις του προγράμματος και μαζί με άλλες δράσεις στεγαστικής πολιτικής, που σχεδιάστηκαν, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2022 το νομοσχέδιο «Σπίτι μου», το οποίο όρισε ως φορέα υλοποίησης τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αξιοποιώντας το σημαντικό αποθεματικό που «κληρονόμησε» από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το οποίο παρέμενε αδρανές και αναξιοποίητο.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο των 6 μηνών από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, όλα ήταν έτοιμα και ξεκίνησαν, από τον Απρίλιο 2023, οι αιτήσεις πολιτών για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ενώ σήμερα έχουμε ήδη σημαντικό αριθμό εκταμιεύσεων και οι δανειολήπτες έχουν μετακομίσει στο καινούργιο σπίτι τους.
Μία δράση με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, καθώς από το πρώτο νομοσχέδιο είχε προβλεφθεί διπλασιασμός των πόρων, με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων/ιδρυμάτων και με περισσότερους από 12.000 ωφελούμενους που θα αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους, το «Σπίτι μου» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναβάθμισης και εξέλιξης του Δημοσίου και αποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, στο διάστημα των τεσσάρων μηνών, που πραγματοποιούνται αιτήσεις, τα δεδομένα δείχνουν μία εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση των νέων πολιτών.
Προϋποθέσεις
Οι βασικές προϋποθέσεις εξακολουθούν να είναι ίδιες: η δυνατότητα δανείου μέχρι 150.000 ευρώ, η αξία του σπιτιού να είναι έως 200.000 ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα έως 150 τ.μ. και τα ηλικιακά όρια των δικαιούχων έως 39 ετών.
Ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι «είμαστε δίπλα στην κοινωνία». «Το “Σπίτι μου” αποτελεί πύλη ευκαιριών για τους νέους της χώρας και είναι σαφές ότι προσφέρει μια σταθερή βάση για την κατάκτηση του ονείρου της μόνιμης κατοικίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αγορά ακινήτων και την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο ίδιος.
Οι τεχνικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:
- Το ελάχιστο εισόδημα του ωφελούμενου πρέπει να είναι 10.000 ευρώ, ωστόσο στο ποσό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Για παράδειγμα, αν ένας ωφελούμενος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ, αλλά με τα τεκμήρια φτάνει στα 10.000 ευρώ, πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα.
- Εκτός από το κατώτατο εισόδημα, το ανώτατο εισόδημα ακολουθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Συγκεκριμένα, για τους άγαμους ορίζεται στα 16.000 ευρώ, τους έγγαμους χωρίς παιδιά στα 24.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
- Ακόμη μία αποσαφήνιση αφορά την παλαιότητα του κτιρίου, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει η 15ετία, και πλέον προσδιορίζεται ρητώς από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Η χρήση του έτους οικοδομικής άδειας ως έναρξη υπολογισμού της παλαιότητας ακολουθήθηκε ως κανόνας από την έναρξη του προγράμματος και -για την αποσαφήνιση σχετικών ερωτημάτων από υποψήφιους δανειολήπτες- αποτυπώθηκε στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή