Συμπληρώνονται δύο εβδομάδες – κόλαση που η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η προβολή απεικόνισης των καμένων εκτάσεων του Έβρου σε χάρτη της Αττικής. Αυτή θα ήταν η έκταση της φωτιάς στον Έβρο αν έκαιγε την Αττική.
Ο χάρτης – από τη σελίδα Forest Firefighters – απεικονίζει μια τεράστια έκταση που ξεκινά από το Λαύριο και την Ανάβυσσο και φτάνει μέχρι τους πρόποδες της Πάρνηθας στο Τατόι από τη μια. Και από τον Μαραθώνα και τη Ραφήνα μέχρι τον Πειραιά και τον Ασπρόπυργο από την άλλη.
Βέβαια, πρόκειται για εκτάσεις με οικιστική ανάπτυξη και ο χάρτης προσφέρεται μόνο για την τάξη μεγέθους της έκτασης της φωτιάς. Γιατί στην πυρκαγιά στον Έβρο, καίγεται ένα δάσος μοναδικού φυσικού κάλους, αυτό της Δαδιάς. To Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Εκεί που μέχρι πριν από λίγες ημέρες, πριν από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας, συμβίωναν και ευδοκιμούσαν πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Σε ένα μωσαϊκό τοπίο από δάση πεύκης και δρυός, που διακόπτονταν από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις, το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά: Τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενούσε τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Όλα αυτά πριν από τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή.
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο
Για 14η ημέρα, μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά στον Έβρο. Συνολικά η πυροσβεστική αντιμετώπιζε την Παρασκευή (1/9) 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 2/9
Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο (2/9) για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).
Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.