Στη σκιά της χθεσινής, νέας πρόκλησης Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 78ης Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου πραγματοποιείται η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη.
Μία συνάντηση, στην οποία, σύμφωνα με την Αθήνα, οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το καλοκαίρι στο Βίλνιους.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης, γι αυτό και στη χθεσινή απάντηση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, αν και υπήρξε τοποθέτηση επί της ουσίας, δεν περιλαμβάνονταν αναφορά στα λεγόμενα του Ερντογάν.
Κύπρος: Προτεραιότητα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», σχολίασε χαρακτηριστικά χθες στη διάρκεια εκδήλωσης ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.
Η Αθήνα, αν και θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας μετά από μία μεγάλη περίοδο έντασης, ανέμενε κάποια κίνηση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. Γι αυτό και ούτως ή άλλως προσέρχεται με χαμηλές προσδοκίες, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα, αν και έχει αποφύγει να προκαλέσει στο πεδίο, δεν δείχνει σημάδια απομάκρυνσης από τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παρά ταύτα, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι η συνέχιση των συνομιλιών επί του οδικού χάρτη που έχει ήδη συμφωνηθεί για τις επόμενες επαφών των δύο χωρών και εστιάζει σε τρεις άξονες: πολιτικός διάλογος, επανέναρξη των Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), «θετική ατζέντα» (σύσφιξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων).
Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν λεπτομερώς και την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως συμφωνήθηκε στο Βίλνιους, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ως τα τέλη του χρόνου.
«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση των δύο, θα επαναβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις» σχολίαζαν νωρίτερα χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προσβλέπει σε συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους της Άγκυρας τουλάχιστον στη μη επαναφορά στην επιθετική στάση των προηγούμενων χρόνων.
Το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη
Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Το βασικό ζητούμενο με την Τουρκία είναι να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τη μόνη διαφορά μας που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εσπευσε, δε να προβλέψει ότι… η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά.
Η κυβέρνηση εκλαμβάνει την επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο διπλωματών ως «παράθυρο ευκαιρίας», αν και όπως σημείωσε και ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι αφελής και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και ότι για τα ελληνοτουρκικά οι δύο χώρες συζητούν σαράντα χρόνια. «Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι η Τουρκία, για πολλούς λόγους, «αυτή τη εποχή έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ».
Η συνάντηση, η οποία γίνεται στο περιθώριο της 78η Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., είχε αρχικά ήταν προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για την σήμερα, λόγω της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία.
Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιπτώσεις της είναι ήδη πραγματικότητα, αναμένεται να τονίσει, κάνοντας ειδική αναφορά, στην εκδήλωση τους αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, όπως θα τονίσει.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, ενώ θα έχει και συναντήσει με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale.