Μια νέα δόνηση μεγέθους 2,6 βαθμών καταγράφηκε στο Campi Flegrei, ενώ ο υπουργός Musumeci ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο εκκένωσης. Έτσι, γίνεται εκ νέου λόγος για “βραδυσεισμό”, που κυριολεκτικά σημαίνει “αργή κίνηση του εδάφους”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο μείωσης ή ανύψωσης της στάθμης του εδάφους που συνδέεται με το σεισμικό σμήνος. Όταν μιλάμε για τα Φλεγραϊκά Πεδία, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αναφερόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές δομές της Ιταλίας. Αν και ο Βεζούβιος είναι πολύ πιο ενεργός, η ισχύς των Campi Flegrei μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ανώτερη.Μόνο τον τελευταίο μήνα, η περιοχή έχει χτυπηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 4,0 Ρίχτερ τη Δευτέρα και 4,2 της περασμένης εβδομάδας – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος βραδυγενούς σεισμού στην περιοχή Campi Flegrei. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Nello Musumeci εργάζεται πάνω σε αυτό και θα φέρει ειδικό διάταγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ενώ αυτό για την εκκένωση σε περίπτωση έκρηξης του Βεζούβιου υπάρχει ήδη. Ενώ η Lucia Pappalardo, ηφαιστειολόγος και πρώτη ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη. Παραδέχεται όμως και η ίδια ότι ένα τέτοιο φαινόμενο “είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Γενικά υπάρχουν προειδοποιητικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μήνες, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εκ των προτέρων πόσο χρόνο θα έχουμε για να απομακρύνουμε 26.000 ανθρώπους”.
Το μέτρο αναβάθμισης μελετάται από την κυβέρνηση της Meloni. Προβλέπει ένα σχέδιο σε περίπτωση σοβαρού βραδυσεισμού, με βοήθεια προς τον πληθυσμό και πιθανές μορφές προσωρινής εκκένωσης για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το φαινόμενο. ‘Ζητήσαμε από την επιτροπή του Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας να μας γνωστοποιήσει την ανάλυση της επιστημονικής κοινότητας για την επικαιροποιημένη κατάσταση στην περιοχή από σεισμική και βραδυσεισμική άποψη’, εξήγησε ο Musumeci. Εν τω μεταξύ, το ίδιο το INGV κάνει γνωστό ότι οι τρισδιάστατες προσομοιώσεις εκρήξεων που μεταδόθηκαν από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς και βγήκαν εκτός πλαισίου από το προφίλ του ινστιτούτου στο YouTube δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στα Φλεγράνια Πεδία. Τα βίντεο (που παρήχθησαν το 2011 και το 2021) αναπαριστούν την έκρηξη του Agnano Monte Spina, η οποία συνέβη πριν από περίπου 4.100 χρόνια.
Το λιγότερο πιθανό σενάριο
“Πρόκειται για την πιο έντονη έκρηξη που έχει καταγραφεί στα Φλεγραία Πεδία τα τελευταία 15.000 χρόνια”, εξήγησε ο Giovanni Macedonio, γεωφυσικός στο Παρατηρητήριο του Βεζούβιου του Ingv. “Δεν είναι το σενάριο που αναμένουμε αυτή τη στιγμή, μάλιστα, δεδομένης της σπανιότητάς της, είναι το λιγότερο πιθανό”. Η προσομοίωση είναι το αποτέλεσμα μιας από τις πολλές επιστημονικές μελέτες που διεξάγει το Ingv για την ανακατασκευή παλαιότερων εκρήξεων, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τους εσωτερικούς μηχανισμούς των ηφαιστείων. “Σίγουρα δεν έγινε με την πρόθεση να προφητεύσει μελλοντικά σενάρια”, καταλήγει ο Macedonio. Εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός σύμβουλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζενάρο Σαγιέλο δήλωσε ότι οι οδοί διαφυγής σε περίπτωση χειρότερου σεναρίου είναι ανύπαρκτες. “Το χάος που θα μπορούσε να εξαπολυθεί μετά από περαιτέρω βίαιες δονήσεις είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για τη σταδιακή εκκένωση του πληθυσμού που εκτιμάται σε περίπου 72 ώρες”, δήλωσε.
Διαδρομές διαφυγής
“Όλες οι τοπικές διοικήσεις έχουν επισημάνει ότι οι λεγόμενες ” οδοί διαφυγής ” είναι εντελώς ή εν μέρει ανεπαρκείς, αν όχι ανύπαρκτες. Για τους λόγους αυτούς, σήμερα το πρωί κατέθεσα γραπτή ερώτηση προς την περιφερειακή κυβέρνηση”, εξήγησε. Από την άλλη πλευρά, ο Pappalardo δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ότι σε ένα τέτοιο στάδιο πρέπει να αξιολογηθεί μια σειρά από παραμέτρους. “Ο τύπος του σεισμού, το βάθος, το πού βρίσκεται, ποια είναι η ταχύτητα της παραμόρφωσης, ποιος είναι ο χημισμός (το σύνολο των χημικών χαρακτήρων, n dr ) των φουμαρόλων, η θερμοκρασία τους. Όλα τα φαινόμενα παρακολουθούνται και αξιολογούνται συνολικά. Αυτό το σύνολο των δεδομένων, αυτή τη στιγμή, δεν μας υποδεικνύει ότι υπάρχει άνοδος του μάγματος. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης. Στη συνέχεια, κάθε σενάριο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή”.
Τα σημάδια πριν από μια έκρηξη
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο, “η εξέλιξη στο χρόνο και στο χώρο των γεωχημικών και γεωφυσικών παραμέτρων μπορεί να δώσει μια ένδειξη ότι το μάγμα, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε βάθος περίπου 7-8 χιλιομέτρων, μεταναστεύει προς την επιφάνεια. Για να το κάνει αυτό, το μάγμα παραμορφώνει και σπάει τα πετρώματα, δημιουργώντας ανύψωση του εδάφους, σεισμούς και απελευθερώνει αέρια που έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο χημείας, ο οποίος παρακολουθείται πάντα”. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Giovanna Trinchella, ο Pappalardo προσθέτει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλυσιδωτής επίδρασης στα άλλα ηφαίστεια της Καμπανίας: “Κάθε ηφαίστειο έχει ένα ανεξάρτητο σύστημα επιφανειακής τροφοδοσίας, αν εκραγεί το ένα δεν σημαίνει ότι θα εκραγούν και τα άλλα. Τόσο πολύ που ο Βεζούβιος είναι τώρα απολύτως ήσυχος και μάλιστα παρουσιάζει αντίθετα σημάδια και το έδαφος χαμηλώνει ελαφρώς, σε αντίθεση με τα Campi Flegrei. Είναι ακόμα ενεργά ηφαίστεια και ας μην ξεχνάμε: υπάρχει και αυτό στην Ίσκια. Πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό ηφαιστειακό κίνδυνο και αυτό ισχύει πάντα. Ήταν αλήθεια πριν από 50 χρόνια, είναι αλήθεια τώρα και θα είναι αλήθεια και σε 50 χρόνια”.
Το σχέδιο για την έκρηξη του Βεζούβιου
Για την έκρηξη του Βεζούβιου υπάρχει ήδη ένα εθνικό σχέδιο που αφορά συνολικά 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Περιλαμβάνει ένα σχέδιο αδελφοποιήσεων για τη μεταφορά του πληθυσμού των δήμων της κόκκινης ζώνης σε διάφορες περιφέρειες. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια κόκκινη ζώνη, με προληπτική εκκένωση του πληθυσμού σε περίπτωση συναγερμού, και μια κίτρινη ζώνη για προσωρινές εκκενώσεις, καθώς και τέσσερα διαφορετικά επίπεδα συναγερμού. Ο χάρτης του εγγράφου σε περίπτωση έκρηξης καλύπτει μια περιοχή που κυμαίνεται από τη Νάπολη και τη ναπολιτάνικη ακτογραμμή (από το Pozzuoli έως το San Giovanni a Teduccio) και επεκτείνεται σταδιακά κατά μήκος της ενδοχώρας έως τις περιοχές Villaricca, Melito και Casavatore. Η κόκκινη ζώνη, η πιο εκτεθειμένη στον κίνδυνο εισβολής πυροκλαστικών ροών (δηλαδή χιονοστιβάδων αερίων, τέφρας και ηφαιστειακών θραυσμάτων) περιλαμβάνει τους δήμους της Νάπολης και ορισμένους από τους δήμους της, Pozzuoli, Bacoli και άλλους, για μια περιοχή με συνολικά πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους.
Η κόκκινη και η κίτρινη ζώνη
Η απομάκρυνση του πληθυσμού από την κόκκινη ζώνη αρχίζει με την κήρυξη της φάσης συναγερμού. Η κίτρινη ζώνη – στην οποία εμπίπτουν 24 γειτονιές της Νάπολης, οι δήμοι Villaricca, Calvizzano, Marano, Mugnano και άλλες και στην οποία ζουν συνολικά οκτακόσιες χιλιάδες κάτοικοι – είναι η περιοχή, εκτός της κόκκινης ζώνης, που θα εκτεθεί στην πτώση ηφαιστειακής τέφρας σε περίπτωση έκρηξης. Για την περιοχή αυτή ενδέχεται να χρειαστούν προσωρινές εκκενώσεις. Τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού – πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο – περιγράφουν αντίθετα την κατάσταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Campi Flegrei και σηματοδοτούν το χρονικό διάστημα πριν από μια πιθανή επανάληψη της εκρηκτικής δραστηριότητας. Υπάρχει μια φάση πριν από τον συναγερμό, κατά την οποία οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν μπορούν να το κάνουν, αλλά μόνο αυτόνομα.
Ο συναγερμός και η έγκαιρη προειδοποίηση
Όταν κηρυχθεί συναγερμός, όλος ο πληθυσμός πρέπει να εγκαταλείψει την κόκκινη ζώνη και μπορεί να επιλέξει να το κάνει αυτό ανεξάρτητα ή με βοήθεια. Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος για την επιχείρηση αυτή είναι τρεις ημέρες. Οι πρώτες 12 ώρες θα χρησιμοποιηθούν για να επιτραπεί στους ανθρώπους να προετοιμαστούν. Οι επόμενες 48 ώρες αφορούν την αποχώρηση του πληθυσμού από όλους τους δήμους της κόκκινης ζώνης. Τέλος, οι τελευταίες 12 ώρες αποτελούν ένα περιθώριο ασφαλείας για τη διαχείριση τυχόν κρίσιμων καταστάσεων.