Ένα ντιμπέιτ με σημαντικές αλλαγές, με τους δύο υποψηφίους να έχουν το δικαίωμα να μιλούν – και – μεταξύ τους πραγματοποιείται στην ΕΡΤ, με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά και ερωτώντας τον Μάκη Προβατά και τη Λίδα Μπόλα.
Στον πρώτο γύρο, ο Κώστας Μπακογιάννης, που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε 41,35% , φτάνοντας πολύ κοντά στην εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Ο Χάρης Δούκας, με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, έλαβε 14,19% και πλέον έχει την στήριξη του συνδυασμού του Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στις κάλπες.
Έχουμε μία ευκαιρία να φέρουμε περισσότερους Αθηναίους στις κάλπες, είπαν Μπακογιάννης και Δούκας στην έναρξη του ντιμπέιτ.
Ο νυν δήμαρχος ρωτήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη – δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και μίλησε για τα πεπραγμένα του Δήμου στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύντγμα κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για τα λαθη που έγιναν στα έργα του Δήμου, όπως ο μεγάλος περίπατος. Ανέφερε δε τον Εθνικό Κήπο και το Θέατρο του Λυκαβηττού ως επιτυχημένα παραδείγματα έργων που αλλάζουν τη ζωή των Αθηναίων.
Μεγάλος Περίπατος
Χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους, είπε ο χάρης Δούκας, κατηγορώντας τον κ. Μπακογιάννη ότι φύτεψε ελάχιστα δένδρα σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα, είπε.
Η Αθήνα δεν προχωράει έτσι, απάντησε ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι ο Δήμος γκρέμισε ένα εργοστάσιο, στα Σεπόλια, που τώρα είναι πάρκο. Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων.
Ο κ. Δούκας έθεσε το θέμα των σχολείων – είπε ότι υπάρχουν σχολεία σε άσχημη κατάσταση – προσθέτοντας ότι θέλει να αλλάξει την κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι υπάρχουν σχολεία πολύ παλιά στην πόλη , σημειώνοντας ότι έχουν γίνει από τον Δήμο επισκευές σε 170 σχολεία. Πρώτος στόχος, οι πράσινες αυλές, τόνισε. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε, ανέφερε.
Για τις παιδικές χαρές, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτιάχνονται τουλάχιστον 10 κάθε χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αθηναίοι πληρώνουν πολύ ακριβά δημοτικά τέλη και έχουν μία υποβαθμισμένη καθημερινότητα.
Για την ασφάλεια στην πόλη
Για την τοποθέτηση καμερών που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, ο κ. Μπακογιάννης είπε «ναι» στις κάμερες νέας γενιάς, που «πιάνουν» ακόμα και την ηχορρύπανση, ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία για την τοποθέτηση 750 καμερών. «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο – να γίνει πράξη ο αστυνομικός της γειτονιάς», είπε – και μίλησε για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΛΑΣ.
Για τον φωτισμό, είπε ότι αλλάζουν όλα τα φωτιστικά σε led – και κάλεσε τον κ. Δούκα να επισκεφθεί τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, λέγοντας ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά.
Για να είναι μία πλατεία ασφαλή, πρέπει να είναι καθαρή και φωτισμένη, απάντησε ο κ. Δούκας. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, είπε – υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δεν αξιοποίησε όλα τα κονδύλια που είχε στη διάθεσή του για αυτό. Ανέφερε δε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελέχωμένη και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας. «Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες», είπε .
«Οι πολίτες δεν μου ζήτησαν κάμερες, μου ζήτησαν να βλέπουν αστυνόμευση, δεν υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας, πρόσθεσε ο κ. Δούκας. «Δεν είναι να μας παρακολουθούν, λύση είναι η αστυνόμευση», τόνισε.
Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Παύλου – «πηγαίνετε εκεί και θα δείτε πως λειτουργεί η συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» , είπε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή και επεσήμανε ότι για το θέμα των ναρκωτικών θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο της Λισσαβώνας. «Μαζί, κύριε Δούκα», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα αντιπλημμυρικά
Ο κ. Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές και μίλησε για κλαυσίγελω με τις αρμοδιότητες. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δημάρχου» είπε – και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα φρεάτια στην ευθύνη του Δήμου. «Εμείς θέλουμε τις αρμοδιότητες κι ας κόψουμε το λαιμό μας» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης.
Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων. Είμαστε σε κλιματική κρίση, ανέφερε και είπε ότι η πόλη πρέπει να θωρακιστεί με ένα πλέγμα έργων, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν θα πω ποτέ ότι ο επόμενος Ντάνιελ θα γίνει σε 400 χρόνια», ανέφερε. είπε δε ότι πρέπει να γίνουν εστίες συμπαγούς πρασίνου που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα για την πόλη – και πρόσθεσε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αφού συμφωνούμε, γιατί τα χαλάμε;», απάντησε ο δήμαρχος – τονίζοντας ότι ο Δήμος ήδη δουλεύει για το θέμα αυτό – και μίλησε για το πάρκο 200 στρεμμάτων γύρω από το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που κάνει ο Δήμος. «Είναι κρίμα να γυρνάμε σε αντιπαραθέσεις όπως του παρελθόντος» πρόσθεσε.
«Έστειλα μία επιστολή στον πρωθυπουργό και ζήτησα να υπάρξει μία τολμηρή παρέμβαση για την κλιματική κρίση και ζήτησα να πάρει ο Δήμος τις αρμοδιότητες. Αν δεν τις πάρω, θα το κάνω μόνος μου, με τις Υπηρεσίες του Δήμου» ανέφερε ο κ. Δούκας.
Για τον Μεγάλο Περίπατο, είπε ότι δεν έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Εγινε μία τελείως λάθος προσέγγιση που συνεχίστηκε με ένα Βατερλό υλοποίησης», είπε ο κ. Δούκας. «Επειδή είναι τρομακτικές οι καταστροφές, δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ποιος καθαρίζει ποια φρεάτια», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος, τονίζοντας ότι αν εκλεγεί θα προχωρήσει με fast track διαδικασίες.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπακογιάννης αφού είπε ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι συμφωνούν για τις αρμοδιότητες, έφερε το παράδειγμα του Ποδονίφτη λέγοντας ότι δεν ανήκει σε όλο το μήκος στον Δήμο Αθηναίων και άρα, απαιτείται συνεργασία. «Μακάρι να μπορούσαμε να κουνάμε το χέρι και να γίνονται τα πράγματα, αλλά θέλει υπομονή και συνεργασία» είπε ο νυν δήμαρχος.