Το σιωπητήριο αλαζονείας που ζήτησε ο πρωθυπουργός δύο φορές, τη μία στο υπουργικό συμβούλιο και τη δεύτερη με τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν είχε αποδέκτες μόνο τους Λευτέρη Αυγενάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι “στοχοποιήθηκαν” από την αντιπολίτευση για “εκβιαστικές” δηλώσεις. Υπάρχουν και άλλα στελέχη που εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις το βράδυ της Κυριακής του β΄γύρου και άρχισαν να αναπτύσουν θεωρίες συνωμοσίας για το αποτέλεσμα της κάλπης, π0υ εκνεύρισαν τον κ. Μητσοτάκη.
Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα λεγόμενα των δυο υπουργών ήταν αυτά που οδήγησαν σε ήττες τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλία ή και αλλού, το σίγουρο είναι ότι δηλώσεις σαν τον κ. Αυγενακη που περίπου συνέδεσε την ταχύτητα αποζημίωσης των πλημμυροπαθών με το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και με το αν θα βγει ή όχι ο Αγοραστός, πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης, ελλείψει ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου, που την κάνει να φαίνεται παντοδύναμη και συνεπώς αλαζονική.
Αυτήν την εικόνα θέλησε να “δαμάσει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι γιατί φοβάται την δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου – όλα δείχνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον πολύ μακρυνό- αλλά γιατί γνωρίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές “καταγράφονται” στην μνήμη των πολιτών, οι οποίοι δεν συγχωρούν εύκολα.
Οι άστοχες δηλώσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από κυβερνητικά χείλη αναγνωρίστηκαν εν μέρει και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος ωστόσο κάλυψε τον Λευτέρη Αυγενάκη, κάνοντας λόγο για μία πολύ σοβαρή δουλειά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
“Το ότι μία δήλωση, η οποία μπορεί να επιδέχεται και μία λάθος ερμηνεία, μετά, στη συνέχεια, την παίρνει η αντιπολίτευση, τη διογκώνει και δημιουργεί ένα κλίμα, το οποίο είναι εντελώς αντίθετο, δημιουργεί εντυπώσεις που είναι εντελώς αντίθετες με την πραγματικότητα, εν προκειμένω για τις αποζημιώσεις και δημιουργεί μάλιστα και ανησυχία στους πολίτες, δεν σημαίνει οτι δεν θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί μία δήλωση”, είπε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφέρομενος στην επίμαχη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε συνδέσει την πορεία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες με την εκλογή του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία.
Και επειδή οι πρώτες 100 και πλέον ημέρες της κυβέρνησης “σημαδεύτηκαν” από τις φωτιές και τις πλημμύρες αλλά και από ήττες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας και σε 4 περιφέρειες, τώρα είναι η ώρα, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για δουλειά, μεταρρυθμιστικό τέμπο και αναπτυξιακό ρυθμό, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ, ενώ η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή είναι πλέον προ των πυλών.
Διαρκής αξιολόγηση, φρένο στον ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να λήξει η συζήτηση που άνοιξε μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τα δυσμενή αποτελέσματα που είχε για τη ΝΔ, αναγνωρίζοντας λάθη τακτικής- που μπορεί να αφορούν και τον ίδιο- βάζοντας παράλληλα φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού που άρχισαν να κυκλοφορούν από το ίδιο βράδυ των εκλογών.
Στόχος είναι να μπει σε ράγες το κυβερνητικό έργο και να μην κρύβεται πίσω από αστοχίες στελεχών, με μόνη προτεραιότητα, όπως λένε συνεργάτες του, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, και την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκε το νέο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες που στοχεύει στην μεγαλύτερη προστασία τους και στη διαφάνεια των servicers, το μίνι ασφαλιστικό που δίνει το δικαίωμα στους συνταξιούχους να εργάζονται με πέναλτι 10% και όχι παρακράτηση της σύνταξης που έφτανε στο 30%, αλλά και νομοσχέδιο που αφορά στην υγεία- ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση- με προσλήψεις 6.500 γιατρών και υγειονομικών στην υγεία.
“Σας διαβεβαιώνω ότι η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης όχι απλά δεν έχει μειωθεί, αντίθετα έχει ενταθεί”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, συμπληρώνοντας: “τώρα εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας”. Αυτή, άλλωστε, εκλέγει πρωθυπουργούς.