Καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην περίμετρο της Γάζας περίμεναν χθες, από ώρα σε ώρα, την τελική εντολή για να εισβάλουν στην παλαιστινιακή Λωρίδα, η κυβέρνησή τους έδωσε μια πρώτη, χονδρική ιδέα για τους τελικούς στόχους και τη στρατιωτική τακτική που θα ακολουθήσει κατά την επικείμενη επιχείρηση.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν εννοεί να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και περιέγραψε ένα σχέδιο τριών σταδίων αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει αεροπορικά πλήγματα και κινήσεις χερσαίων δυνάμεων εντός της Λωρίδας. Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην εξουδετέρωση των πυρήνων αντίστασης της Χαμάς και των συμμάχων της. Αφού ολοκληρωθούν και οι δύο αυτές φάσεις, το Ισραήλ «δεν θα αναλάβει ευθύνες σε ό,τι αφορά τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας», δηλαδή δεν προτίθεται να αναλάβει τη διοίκησή της.
Οδυνηρές συνέπειες
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ξεριζώσουμε τη Χαμάς, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά». Προσέθεσε, όμως, ότι αυτός ο πόλεμος «δεν θα είναι τόσο σύντομος όσο θα θέλαμε στο Ισραήλ. Θα είναι μια παρατεταμένη εκστρατεία. Θα πάρει χρόνο». Την ίδια ώρα, τα γειτονικά αραβικά κράτη δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους για το τι θα ακολουθήσει. «Ολες οι ενδείξεις λένε ότι έρχονται τα χειρότερα. Η καταστροφή θα έχει οδυνηρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες», τόνισε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.
Απελευθερώθηκαν μία Αμερικανίδα και η κόρη της που ήταν μεταξύ των ομήρων, «για ανθρωπιστικούς λόγους».
Ηδη, μέχρι χθες τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 13.000 είχαν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Χθες το πρωί, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε 100 στόχους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν στη νότια Γάζα, σε θεωρητικά ασφαλείς περιοχές όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη βόρεια Γάζα, κατ’ εντολήν του ισραηλινού στρατού. Ιδιαίτερης σφοδρότητας ήταν τα πλήγματα του Ισραήλ στο Χαν Γιούνις, όπου οι σκηνές στο κεντρικό νοσοκομείο Νάσερ ήταν εφιαλτικές.
Την ίδια ώρα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ισραηλινά αεροπλάνα F-16 σφυροκοπούσαν την περιοχή Ζάρα, ισοπεδώνοντας 25 πολυώροφες πολυκατοικίες, αφού προηγουμένως έστειλαν, μέσω της κινητής τηλεφωνίας, τελεσίγραφο μισής μόνον ώρας στους κατοίκους της περιοχής να την εκκενώσουν. Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στις δύο εβδομάδες των βομβαρδισμών περισσότερα από 140.000 σπίτια, σχεδόν το ένα τρίτο των κατοικιών της Γάζας, είχαν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς και περίπου 13.000 από αυτές είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Υπολογίζεται πως 500.000 άνθρωποι επί συνολικού πληθυσμού 2,2 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι.
Ενας από τους παράγοντες που περιπλέκουν την εισβολή χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ είναι οι κίνδυνοι για την τύχη των ομήρων, που αιχμαλώτισε η Χαμάς στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν αργά χθες το βράδυ «για ανθρωπιστικούς λόγους», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα. Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε χθες ότι οι όμηροι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να είναι ζωντανοί και ότι ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 20 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι φλόγες της σύγκρουσης απλώνονται ολοένα και περισσότερο απειλητικά και προς τη Δυτική Οχθη, που διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά στρατεύματα με αεροπορική υποστήριξη επέδραμαν σε προσφυγικό καταυλισμό, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ. Στις δύο εβδομάδες του πολέμου στη Γάζα, περισσότεροι από 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε χθες τρεις μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.