Τι συμβαίνει στις Πολικές Ζώνες; Είναι η Ανταρκτική η λύση στο παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα ή μήπως θα γίνει ένα ακόμα πεδίο αντιμαχόμενων δυνάμεων;
Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτό το γεωπολιτικό bras de fer που έχει ήδη ξεκινήσει;
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απαντήθηκαν στο παρακάτω podcast, με ιδιαίτερη σαφήνεια και στοιχειοθέτηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών, Απόστρατο Υποναύαρχο κ. Συμεών Κωνσταντινίδη.
Ποια είναι η ΕΛ.Ε.ΠΟ.Ζ και ποιος είναι ο ρόλος της;
Η Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών είναι μια μη κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2012 από τον Στάθη Νιρίκο, απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και οικονομολόγο-διεθνολόγο. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα.
Η ΕΛ.Ε.ΠΟ.Ζ. έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της επιστημονικής μελέτης των πολικών περιοχών (Αρκτική και Ανταρκτική) στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ΕΛ.Ε.ΠΟ.Ζ. έχει ως αποστολή της να διεξάγει έρευνες, να συλλέγει και να επεξεργάζεται δεδομένα από μελέτες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω προώθηση της επιστήμης.
Σταθεροί στόχοι της εταιρείας είναι να προσπαθεί και να εργάζεται για τη δημιουργία ελληνικών ερευνητικών σταθμών στις πολικές περιοχές και την αποστολή Ελλήνων σε υπάρχοντες σταθμούς και φυσικά να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και να συνεργάζεται με αντίστοιχες οργανώσεις άλλων χωρών.
«Η Τουρκία δημιούργησε την πρώτη επιστημονική της βάση στην Ανταρκτική, μετά από τρεις αποστολές στην περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια. Η βάση βρίσκεται στο νησί Horseshoe της Ανταρκτικής Χερσονήσου και θα χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών.»
«Η Βουλγαρία έχει ήδη εγκατεστήσει επιστημονική βάση στην Ανταρκτική και έχει πάρει το καθεστώς του συμβούλου στη Συνθήκη της Ανταρκτικής. Η Ελλάδα, η οποία υπέγραψε τη Συνθήκη της Ανταρκτικής πολύ νωρίτερα από την Τουρκία, δεν έχει ακόμη δημιουργήσει βάση στην Ανταρκτική.»
«Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανταρκτική, καθώς η περιοχή αυτή αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η δημιουργία μιας ελληνικής βάσης στην Ανταρκτική θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και θα προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.»
Ακολουθεί η συνέντευξη του Συμεών Κωνσταντινίδη:
Ο Συμεών Κωνσταντινίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ανωτάτης Στρατιωτικής Σχολής). Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο Ωκεανογραφίας – Μετεωρολογίας από το Πανεπιστήμιο στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνιας Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο Πολεμικό Ναυτικό εκπαιδεύτηκε σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία στην Αμερική (Σαν Ντιέγκο – Καλιφόρνια, Βιρτζίνια και Φλόριντα και στο Βέλγιο – Οστάνδη, και τέλος στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου Ναυτικού (ΝΣΠ) όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ναυτική επιστήμη και τέχνη). Επίσης έχει υπηρετήσει σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου ως επιτελής , Κυβερνήτης και Διοικητής καθώς και σε Επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ, Ναυστάθμου Κρήτης, Υδρογραφικής Υπηρεσίας και στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη Ιταλίας ως προϊστάμενος του τμήματος Μετεωρολογίας Ωκεανογραφίας για 3 έτη.
Μετά την αποστρατεία του έχει ασχοληθεί με Ιστορικά, Περιβαλλοντολογικά, Μετεωρολογικά και Ωκεανογραφικά θέματα Έχει δώσει σχετικές διαλέξεις σε διάφορους φορείς όπως ΕΚΠΑ, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισίας, Συλλόγους κλπ. Επίσης έχει δημοσιεύσει διάφορες μελέτες σε περιοδικά. Πρόσφατα εκλέχθηκε πρόεδρος του Ελληνικού επιστημονικού Σωματείου Πολικών ζωνών (ΕΛΕΠΟΖ).