Στα Ιωάννινα φτιάχνεται μία από τις πιο διάσημες μπουγάτσες της Ελλάδας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος στα Γιάννενα και να μην αναζητήσει την ξακουστή μπουγάτσα του Select, είτε με κρέμα είτε με τυρί. Στην οδό Αβέρωφ, στον κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων, βρίσκεται το καλαίσθητο μαγαζάκι που το έχει ξεχάσει ο χρόνος. Η χαρακτηριστική πορτοκαλί βιτρίνα τραβάει τα βλέμματα και μέσα οι ροζ τοίχοι κάνουν ωραία αντίθεση με τις μπορντό 60’s λεπτομέρειες στη διακόσμηση.
H Βασιλική Κασκάνη άνοιξε με τον σύζυγό της το μαγαζί το 1964 – εκείνος είχε μάθει την τέχνη του φύλλου στο πιο παλιό μπουγατσοπωλείο της πόλης, τον Σακελλαρίου. Δίπλα στο άνδρα της έμαθε και η κυρία Βασιλική, που συνεχίζει την παράδοση μέχρι σήμερα. Έρχεται κάθε μέρα στο μαγαζί, εποπτεύει τις διαδικασίες παρασκευής, μαθαίνει τα μυστικά στην κόρη και στον γαμπρό της και πολλές φορές κόβει και σερβίρει η ίδια την μπουγάτσα στους πιστούς πελάτες της.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι στα υλικά, λέει, και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Όλα γίνονται στο χέρι. Η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιούν αποκλειστικά φέτα Δωδώνης. Όλα τα λεφτά όμως είναι στο φύλλο, χειροποίητο και αέρος. Δεν χρησιμοποιούν πλάστη, παρά το τεντώνουν και το τινάζουν στον αέρα σαν σεντόνι, μέχρι να ανοίξει και να γίνει λεπτό και μεγάλο. Ψήνουν τη μπουγάτσα σε μεγάλο στρογγυλό ταψί και τη σερβίρουν σε πιατάκι, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Τη γλυκιά με ζάχαρη άχνη και κανέλα και την αλμυρή σκέτη – μπορείτε να ζητήσετε και μιξ μερίδα. Η νοστιμιά είναι μοναδική, το ντελικάτο, κρατσανιστό φύλλο δένει τέλεια με τη βελούδινη κρέμα, που είναι γλυκιά όσο πρέπει, ή με τη φρέσκια, αγνή, ελαφρώς πικάντικη φέτα. Μας αρέσει να την τρώμε στο μαγαζί που τη σερβίρουν σε απλό λευκό πιατάκι –η μπουγάτσα ξεχυλίζει. Ως συνοδευτικό έρχεται πάντα σε ξεχωριστό καλαθάκι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμάκι (κάτι ανάμεσα σε κουρού και μπριός) με ζύμη από καλαμποκάλευρο. Είναι χειροποίητο και πεντανόστιμο. Άλλες φορές παίρνουμε τη μπουγάτσα στο χέρι, πηγαίνουμε στη λίμνη και την απολαμβάνουμε με θέα.
Ένας φίλος τους, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, τους είχε πει να βγάλουν το μαγαζί Select γιατί έτσι λένε τα εκλεκτά πράγματα. Κάτι ήξερε…
gastronomos.gr