Η προαναγγελθείσα ( μετά τη θυελλώδη, καταλυτική συνεδρίαση της ΚΕ) διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε χθες με την αποχώρηση των 6+6 και την ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, περιέγραψαν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους τα επόμενα βήματα: Εν αρχή , τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ( με επικεφαλής τον κ. Χαρίτση) και αργότερα την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.
Τις προσεχείς ημέρες, το σαββατοκύριακο πιθανότατα, θα συνεδριάσουν για να λύσουν τα επείγοντα οργανωτικά θέματα που εκκρεμούν, με κυρίαρχο το όνομα της νέας Κ.Ο, προκειμένου την προσεχή εβδομάδα να ξεκινήσουν άμεσα κοινοβουλευτική δουλειά.
Η νέα ενδεκαμελής Κ.Ο, απαρτίζεται από τους: Αλέξη Χαρίτση, Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, τους βουλευτές Θράκης Ζειμπεκ Χουσεΐν, Φερχάτ Οζγκιουρ και τους 2 βουλευτές της Ομπρέλας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.
Το στίγμα του υπό διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα έδωσε χθες ο Α. Χαρίτσης σε συνέντευξή του ( ΑΝΤ1):
*Προχωράμε με βήματα σταθερά και στέρεα. Πρώτος μας στόχος είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε με μια παρουσία μαχητική και τεκμηριωμένη, να ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να ξεδιπλώσουμε την προγραμματική μας πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε μία πρόταση ριζοσπαστική και ρεαλιστική ταυτόχρονα.
*Θέλουμε μια Αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Που θα απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό φάσμα και θα συνενώσει τις δυνάμεις της με τις δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και από τον χώρο κινημάτων. Ώστε να εκφράσει τις αγωνίες και την προσδοκία μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Ηλιόπουλος:
“Δεν θα κάνουμε εμφύλιο ούτε με τον κ. Πολάκη, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον κ. Κασσελάκη γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά μας είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση”.
“Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχέδιο που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ από προοδευτική σκοπιά. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από άλλη μία αριστερή δύναμη που θα καταγράφει τα ποσοστά της και θα χαίρεται με αυτά”.
Το παρασκήνιο μιας δύσκολης συνεδρίασης και το Συνέδριο
Το διαζύγιο των εννέα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε με όρους πολεμικούς σε σχέση με όσους έμειναν πίσω. Εκτός του σκληρού πυρήνα της ηγετικής ομάδας πέριξ του κ. Κασσελάκη ασφαλώς, όπως καταγράφηκε και στην χθεσινή , αμήχανη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που βρέθηκε με 24 μέλη αντί των αρχικά 42 που αριθμούσε προ διάσπασης.
Με μειωμένη πλέον την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε 36 βουλευτές ( από 47), όσοι παραμένουν στο κόμμα, συνεδρίασαν στην Κουμουνδούρου, σε κλίμα βαρύ και καθόλου ευχάριστο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Διονύσης Τεμπονέρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μανώλης Φάμελλος και Κώστας Ζαχαριάδης, άσκησαν κριτική στην ηγεσία επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Κασσελάκη για την αποχώρηση των 6+6 και τους χειρισμούς του.
Διαμήνυσαν δε, πως δεν συμμερίζονται τα περί “αποστατών” και αποστασίας, που ήταν η “κεντρική” γραμμή της ηγετικής ομάδας, απέναντι σε όσους έφυγαν.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης μάλιστα, άφησε αιχμές, φωτογραφίζοντας τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως με τη διάσπαση, “κέρδισαν οι ακραίοι”.
Περισσότερο αιχμηρός, αναδείχθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, με μια τοποθέτηση που μάλλον φανερώνει πως η παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνον δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται και δη, για το άμεσο μέλλον.
Αρνήθηκε τη νομιμοποίηση “Πολιτικού Κέντρου” που είχε εξαγγείλει ο κ. Κασσελάκης και τελικά το απέσυρε, μίλησε για “καφενείο”, καλώντας τον πρόεδρο να καταδικάσει την τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο , άκρως δηκτικά ανέφερε πως “Στις επόμενες εκλογές δεν θα γίνει κάποια “πολιτική μονομαχία στο Ελ Πάσο” μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη” και κυρίως, επέμεινε στη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου άμεσα, ζητώντας η επόμενη ΚΕ ( 10 Δεκεμβρίου) να εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου “το αργότερο τον Ιανουάριο”.
Η επιμονή Τεμπονέρα στη διεξαγωγή συνεδρίου οφείλεται εν πολλοίς στις υπόνοιες ( εδώ και καιρό) πως το προγραμματισμένο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τις 23-25 Φεβρουαρίου, δεν έχει σκοπό να το πραγματοποιήσει η ηγεσία, στην ώρα του.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινή συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες , ακούστηκαν και σχετικές “εισηγήσεις” από τους Π. Ρήγα – Θ. Τζάκρη: Να μην πραγματοποιηθεί άμεσα όπως προγραμματιζόταν, να γίνει ένα Διαρκές Συνέδριο και να πάει για αργότερα το Έκτακτο, κλπ.
“Σκόρπιες” σκέψεις, σε μια συζήτηση που δεν είχε αυτό ως αντικείμενο, τις χαρακτήρισε παριστάμενο στη συζήτηση μέλος της ΠΓ που φέρει τη βουλευτική ιδιότητα.