Όπως μαρτυρά το όνομα του, το air fryer κάνει δουλειά σε φαγητά που παραδοσιακά θα χρειάζονταν τηγάνισμα (fryer), αλλά με την τεχνολογία ταχείας μεταφοράς αέρα (air). Πως λειτουργεί μια φριτέζα αέρος; Όταν το θέτεις σε λειτουργία, το θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται κοντά στο επάνω μέρος της φριτέζας εκπέμπει θερμότητα στον αέρα που υπάρχει στον θάλαμο μαγειρέματος (ακτινοβολία), ενώ ένας ανεμιστήρας κυκλοφορεί γρήγορα αυτόν τον θερμαινόμενο αέρα γύρω από το τρόφιμο (συναγωγή).
Ο παραπάνω συνδυασμός δημιουργεί μια πολύ έντονη μεταφορά θερμότητας, με αποτέλεσμα μια μέθοδο μαγειρέματος που είναι πιο κοντά στο τηγάνισμα παρά στο ψήσιμο. Με δεδομένο ότι πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση της τηγανητής τροφής με τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό.
Πριν, όμως, καταλήξεις για το αν μια τέτοια συσκευή είναι κατάλληλη για εσένα και το lifestyle σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της.
Πλεονεκτήματα
Υγιεινό μαγείρεμα: Το πιο πολυδιαφημιζόμενο χαρακτηριστικό μιας φριτέζας αέρος είναι ότι μαγειρεύει πιο υγιεινά. Το air-fryer χρησιμοποιεί καυτό αέρα για να μαγειρέψει τα φαγητά, αντί να το τηγανίσει σε λάδι. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείς να απολαμβάνεις τηγανητές πατάτες και άλλα αγαπημένα φαγητά με λιγότερο λίπος και θερμίδες.
Γρήγορη και εύκολη λύση: Οι συσκευές Air Fryer ζεσταίνονται γρήγορα και μπορούν να είναι έτοιμες για χρήση σε λίγα λεπτά. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι επίσης συνήθως μικρότερος από τον παραδοσιακό φούρνο, κάνοντας το μαγείρεμα γρήγορο και ευκολότερο. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές συνήθως έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για διάφορα είδη φαγητού, προσφέροντας απλότητα και άνεση στη χρήση.
Οικονομία: Επειδή απαιτεί λιγότερο χρόνο προθέρμανσης σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο, εξοικονομεί ενέργεια έως και 70%. Επιπλέον, καθώς στη φριτέζα αέρος χρησιμοποιούμε λιγότερο ή καθόλου λάδι για να μαγειρέψουμε, έχουμε επιπλέον κέρδος, ειδικά φέτος που η τιμή του ελαιόλαδου παρουσιάζει τόσο μεγάλη αύξηση.
Ποικιλία στο μαγείρεμα: Αυτού του τύπου οι φριτέζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλών ειδών φαγητά, όπως τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και πολλά ακόμη. Αυτό σου δίνει ευελιξία και δυνατότητα να προσαρμόσεις το air-fryer στις διατροφικές ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.
Καμία συσκευή, όμως, όσο καλή και αν είναι, δεν έχει και τα μειονεκτήματά της και το air-fryer δεν αποτελεί εξαίρεση.
Επιβλαβή πλαστικά μέρη: Κάποιες φριτέζες αέρος μπορεί να περιέχουν βλαβερές πλαστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έρθουν σε επαφή με το φαγητό. Είναι σημαντικό να επιλέξεις μια συσκευή που δεν περιέχει πλαστικά μέρη, ώστε να μην διαρρέουν στο φαγητό.
Παραγωγή ακρυλαμιδίου: Το ακρυλαμίδιο είναι μια πιθανή καρκινογόνος ουσία, που δημιουργείται όταν τρόφιμα με άμυλο, όπως οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε ένα air fryer ο σχηματισμός αυτής της ουσίας μειώνεται από 70% έως και 90 % σε σχέση με μια συμβατική φριτέζα. Μειώνεται περαιτέρω εάν νωρίτερα τοποθετήσεις το τρόφιμο για τριάντα λεπτά σε νερό και ύστερα το στραγγίξεις με πετσέτα. Όμως, αν παραψήνεις τα τρόφιμα αυξάνεις τον κίνδυνο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση παράγεται όλο και περισσότερο ακρυλαμίδιο.
Χώρος: Η φριτέζα αέρος είναι μια συσκευή που καταλαμβάνει αρκετό χώρο στην κουζίνα, και αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα ειδικά σε μικρές κουζίνες ή όταν ο χώρος είναι περιορισμένος.
Καλό θα ήταν πριν προβείς στην αγορά μιας τέτοιας συσκευής να λάβεις υπόψη σου όλους τους παραπάνω παράγοντες και να επιλέξεις αυτήν, που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σου.
lifo.gr