Aυτές οι τηγανητές πατάτες πουρέ είναι τραγανές σαν τσιπς και ταυτόχρονα τρυφερές σαν πουρές, παρά την αντίφαση των εννοιών. Ένα μόνο υλικό δίνει στον πουρέ πατάτας εξαιρετικές ιδιότητες να γίνει τραγανός στο τηγάνισμα κι αυτό είναι το κορν φλάουρ.
Οι διάσημες τηγανητές πατάτες πουρέ στην Τουρκία φτιάχνονται ενώνοντας βρασμένη πατάτα και κορν φλάουρ σε ζύμη, η οποία απλώνεται με πλάστη και κόβεται σε μπαστουνάκια. Τηγανίζουμε σε λάδι και βγαίνουν μπαστουνάκια τραγανά και τρυφερά. Ναι! Γίνεται. Αίσθηση που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!
Τηγανητές πατάτες πουρέ ή πατάτες τηγανητές;
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αξιολογήσουμε μια νέα εναλλακτική σε ένα τόσο αγαπημένο φαγητό όπως είναι οι πατάτες τηγανητές.
- Χρόνος: Οι τηγανητές πατάτες πουρέ θέλουν μόλις 8 λεπτά τηγάνισμα για να σερβιριστούν. Είναι πολύ εύκολο να έχουμε προετοιμάσει τη ζύμη.
- Εμφάνιση: Στέκονται στητές στο πιάτο, μια μια ξεχωριστά και δεν πανιάζουν όσο μένουν, όπως κάνουν οι απλές τηγανητές πατάτες. Μπορούν να σερβιριστούν εντυπωσιακά σαν ορεκτικό καλωσορίσματος με ένα ντιπ.
- Αίσθηση: Οι πατάτες πουρέ μέσα στο τηγάνι μεταμορφώνονται. Φουσκώνουν και το περίβλημά τους γίνεται διάφανο με μικρούτσικες φυσαλίδες. Στέκονται στο χέρι και σπάνε με ήχο, όπως η σοκολάτα! Μέσα είναι μαστιχωτές και τρυφερές.
- Γεύση: Ολόιδια με της τηγανητής πατάτας με περισσότερο όμως ενδιαφέρον λόγω της αντίθεσης των υφών. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στεγνά υλικά στο μίγμα, όπως τριμμένη παρμεζάνα ή μπάτζο και αρωματικά. Όμως για μένα δεν θέλει τίποτα. Είναι τέλειες έτσι σκέτες.
Σας θυμίζουν κροκέτες ή πακοτίνια;
Οι κροκέτες έχουν συνήθως αυγά και τυρί στη ζύμη τους και άλλο σχήμα. Καμμία κροκέτα δεν γίνεται τόσο τραγανή όσο αυτές οι πατάτες πουρέ.
Σπιτικά πακοτίνια ίσως να μπορούσαμε να φτιάξουμε, αν αυτή η ζύμη γινόταν πιο αραιή για να στέγνωνε τελείως μέσα. Αυτές εδώ οι πατάτες είναι μαλακές, ελαφρά λαστιχωτές στη μέση.
Aυτές οι τηγανητές πατάτες πουρέ είναι τραγανές σαν τσιπς και ταυτόχρονα τρυφερές σαν πουρές. Ο ιδανικός τρόπος να μετατρέψετε τις βραστές πατάτες σε τηγανητές!
Υλικά
- 300 γρ 300 βραστή πατάτα
- 50 γρ 50 κορν φλάουρ
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέθοδος
- Βάζουμε πατάτες κομμένες με μικρά σχετικά κομμάτια να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Ανάλογα με το μέγεθος θα θέλουν 10-12 λεπτά. Βγάζουμε και ακουμπάμε σε βαμβακερή πετσέτα να ρουφήξει τα υγρά. Λυώνουμε τις πατάτες με το πηρούνι ή στο μύλο λαχανικών. Όσο πιο λείος ο πουρές τόσο καλύτερη συνοχή θα έχουν τα μπαστουνάκια.
- Ζυγίζουμε τον πουρέ και προσθέτουμε αναλογικά για κάθε 300γρ πουρέ 50γρ κορν φλάουρ. Ζυμώνουμε καλά. Δεν κολλά στα χέρια. Σε μια επιφάνεια (σιλικόνης ή ξύλο κοπής) ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε σχήμα παραλληλόγραμμο με ύψος 1εκ. Φτιάχνουμε με το μαχαίρι τις άκρες ώστε να είναι λείες.
Κόβουμε μπαστουνάκια ομοιόμορφα, 1Χ1, μέχρι να τελειώσει η ζύμη. - Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, και ρίχνουμε τα μπαστουνάκια σε μια στρώση, να ροδίσουν περίπου 8 λεπτά. Βγάζουμε σε σουρωτήρι και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα με όποιο ντιπ προτιμάμε ή τις σερβίρουμε σαν τις τηγανητές πατάτες δίπλα σε στιφάδο ή κοκκινιστό ή κατσικάκι λαδορίγανη.
.tastefull.gr