Το υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης είναι η λέξη μανιτάρι. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η θρεπτική αξία των μανιταριών και θεωρούνταν εκλεκτή τροφή & ειδικά η μανιταρόσουπα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αμβροσία, το έδεσμα των θεών του Ολύμπου, ήταν στην πραγματικότητα ένα μανιτάρι, και συγκεκριμένα ο αμανίτης (amanita muscaria). Αυτό το είδος έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και οι αρχαίοι Έλληνες του απέδιδαν μαγικές δυνάμεις.Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, τα μανιτάρια είναι υψηλής ποιότητας και πολύ ανώτερα από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι πολύ αγαπητά πλέον σε όλους και αποτελούν ένα δημοφιλές υλικό σε όλες τις κουζίνες.
Μανιταρόσουπα – Υλικά:
- Τα κοτσάνια και το δέρμα (φλούδα) από τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσουμε
- 1,5 λίτρο νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια
Μανιταρόσουπα Βελουτέ – Για την Μανιταρόσουπα:
- 400gr μανιτάρια λευκά
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 τεμάχια σέλερυ ψιλοκομμένα (όχι τα φύλλα)
- 100ml κόκκινο κρασί
- Ζωμό από τα κοτσάνια/ δέρμα των μανιταριών
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 150ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι & πιπέρι
ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ:
Μανιταρόσουπα – Συνταγή:
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τα κοτσάνια και το δέρμα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Παίρνουμε τα κοτσάνια και το δέρμα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και σουρώνουμε τον ζωμό.
- Πετάμε τα κοτσάνια και το δέρμα μανιταριών.
- Όσο ο ζωμός είναι ακόμα ζεστός, προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
- Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα.
- Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερυ για 5’.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και κατόπιν προσθέτουμε το κρασί.
- Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί η αλκοόλη του.
- Προσθέτουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
- Αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μπίμερ ή απλό μπλέντερ για να κάνουμε τη μανιταρόσουπα βελουτέ.