Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια ή χρηματική ποινή είναι όποιος από τους δύο διαζευγμένους γονείς παρεμποδίζει την επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί του, παρά τη δικαστική απόφαση που καθορίζει τις ημέρες επικοινωνίας τέκνου και γονέα.
Την απόφαση- σταθμό, που αφορά σε εκατοντάδες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις οικογενειακού δικαίου, επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, αποφασίζοντας για την περίπτωση μητέρας που καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή εμπόδιζε την επικοινωνία του πρώην συζύγου της με το παιδί τους.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, μέσα σε 4 μήνες η μητέρα παρεμπόδισε με πρόθεση 34 φορές την επικοινωνία του πατέρα με το ανήλικο παιδί του. Το Μονομελές Εφετείο της Πελοποννήσου, αποφάνθηκε ότι οι ενέργειες αυτές της μητέρας, γίνονταν στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για πλήρη αποξένωση του παιδιού από τον πατέρα του.
Όπως αναφέρουν σχετικά οι δικαστές, «αίφνης το Πάσχα του έτους 2016 ο ανήλικος γιος αρνήθηκε να ακολουθήσει τον πατέρα του και έκτοτε διάκειται αρνητικά απέναντι του με αποτέλεσμα κάθε επικοινωνία να είχε αποκλειστεί».
Ακολούθησαν ασφαλιστικά μέτρα για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ πατέρα και γιου «κατά τρόπο ιδιαίτερα περιορισμένο και με παρουσία παιδοψυχολόγου και παιδοψυχιάτρου, πλην όμως και πάλι η επικοινωνία τους δεν αποκαταστάθηκε, καθώς ο ανήλικος αρνούνταν πεισματικά να εισέλθει στο ιατρείο της παιδοψυχιάτρου».
Το δικαστήριο έκρινε η μητέρα του ανήλικου «με πρόθεση αποφάσισε να παραβιάσει κατ’ εξακολούθηση τη δικαστική απόφαση και να μην επιτρέψει την επικοινωνία του ανηλίκου με τον πατέρα του, επιθυμώντας την πλήρη αποξένωσή του από αυτόν και επομένως πρέπει να κηρυχθεί ένοχη» και την καταδίκασε σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.
Η ίδια, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης σε βάρος της. Ωστόσο, οι αρεοπαγίτες του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος απέρριψαν όλους τους λόγους που προέβαλε ως απαράδεκτους και της επιδίκασαν τα δικαστικά έξοδα.