Οι οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στα τέλος Νοεμβρίου, μειώθηκαν μεν κατά 150 εκατ. ευρώ τον, Νοέμβριο φτάνοντας τα 2,35 δισ. ευρώ από 2,49 τον Οκτώβριο.
Τέλος, στις ανακυκλούμενες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες οι οποίες πατά προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2027, επιμένουν να βρίσκονται ακόμη κοντά στα 2,5 δις ευρώ, φιλοδοξεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Οι οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στα τέλος Νοεμβρίου, μειώθηκαν μεν κατά 150 εκατ. ευρώ τον, Νοέμβριο φτάνοντας τα 2,35 δισ. ευρώ από 2,49 τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η μείωση οφείλεται στη μαζική εκτέλεση κάποιων εντολών πληρωμής, από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία με καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει, ότι η μείωση είναι για άλλο ένα μήνα είναι συγκυριακή και το πρόβλημα με οφειλές σε καθυστέρηση συνεχίζεται.
Ειδικότερα, οι οφειλές με διάρκεια πάνω από 90 ημέρες στα νοσοκομεία, μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 38 εκ ευρώ, στα 1,35 δις από 1,42 δις ευρώ τον Οκτώβριο Στα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση έφτασε τα 99 εκ ευρώ, με το υπόλοιπο να φτάνει τα 528 εκ ευρώ τον Νοέμβριο, από 627 τον Οκτώβριο.
Οι οφειλές των ΝΠΔΔ, μειώθηκαν κατά 32 εκ ευρώ στα 178 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 210 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αντίθετα, οι οφειλές των ΟΤΑ αυξήθηκαν οριακά στα 169 εκ ευρώ τον Νοέμβριο, από 160 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Το χειρότερο είναι ότι τα ποσά αυτά, με μικρές αυξομειώσεις κάθε μήνα, παραμένουν σταθερά εδώ και ένα χρόνο, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ειδικά για το πρόβλημα που εντοπίζεται στα δημόσια νοσοκομεία και δευτερεύοντος σε κάθε δημόσιες εταιρίες αστικών συγκοινωνιών.
Οι άμεσες λύσεις
Στην προσπάθεια άμεσης λύσης, ειδικά για το πρόβλημα των νοσοκομείων, το ΥΠΕΘΟ έχει αποφασίσει αρχικά να αυξήσει τις επιχορηγήσεις στα δημόσια νοσοκομεία σε μόνιμη βάση, από τα επιπλέον έσοδα που θα εξασφαλίσει μέσω του τεκμαρτού τρόπου φορολογίας, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Παράλληλα, θα αυξηθεί το ποσοστό των προμηθειών των νοσοκομείων, το οποίο θα διεκπεραιώνεται μέσω του ενιαίου συστήματος προμηθειών, ώστε να αποφεύγονται δαπάνες “εκτός γραμμής”.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες αστικών συγκοινωνιών, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει τον τρόπο της εταιρικής διακυβέρνησης για όλες τις εταιρίες του δημοσίου. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν διατάξεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Στο αποκορύφωμα της προσπάθειας, το ΥΠΕΘΟ θέλει να εντάξει στο λογική του ενιαίου λογιστικού συστήματος, όλους τους δημόσιους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει εκ των προτέρων έλεγχος των δαπανών και να αποφεύγονται ενδιάμεσες προμήθειες. Μάλιστα, το ενιαίο λογιστικό πλάνο θα τηρείται και θα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Έτσι, οι δαπάνες που θα εγκρίνονται από τη σύνταξη του προϋπολογισμού, δεν θα μπορούν να αλλάξουν και θα παρακολουθούνται μέχρι τη διεκπεραίωσή τους.
Οι εγγυήσεις ιδιωτών
Ένα ακόμη θέμα που αφορά σε “έμμεσες” ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τις τράπεζες, είναι οι καταπτώσεις εγγυήσεων του ύψους 1, 7 δις ευρώ που έδωσε τα τελευταίο χρόνια το δημόσια, βοηθώντας την αποκατάσταση των ζημιών από μεγάλες φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές. Το ποσό αυτό ρυθμίστηκε για εξόφληση σε 120 δόσεις το 2021, αλλά η πράξη έδειξε, ότι και αυτή τη ρύθμιση, δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Τώρα το υπουργείο θα ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση για τους ιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το κράτος και το δημόσιο με τη σειρά τους, τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες έδωσαν τα δάνεια.